CHP'de önseçim ile gelenleri koruma formülü

‘Önseçim’ tartışmalarına odaklanan CHP’de yönetmelik değişimi gündemde.

Yayınlanma: 21.08.2015 - 05:20
Abone Ol google-news

Erken seçim için 7 Haziran’da ön seçimle gelen milletvekillerinin durumu konusunda çözüm arayan CHP, sürpriz bir formül buldu. Seçimlerin yenilenmesi durumunda bu konuda nasıl bir yol izleneceğinin tüzükte açıkça belirtilmemesi, tüzükte yer almayan konuların da Parti Meclisi tarafından yönetmelikle belirleneceği hükmünden hareketle bir yönetmelik değişikliği gündeme geldi. Değişiklikle erken seçim için önseçim zorunluluğunun ortadan kaldırılması planlanıyor. Haftasonu toplanacak Parti Meclisi’nden bu yönde bir karar çıkabileceği belirtiliyor. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Erken seçim olursa, önseçimden milletvekili çıkan arkadaşlarımın aynı sıradan yeniden aday gösterilmesinden yanayım” sözleri çerçevesinde CHP’nin listelerinde çok büyük değişiklik olmayacağı konuşuluyor.

Erken seçim tartışmalarıyla birlikte CHP içerisinde en önemli tartışma konularından biri de 7 Haziran’da önseçimle gelen vekillerin durumu olmuştu. Kurmaylarından konuyla ilgili bilgi alan Kılıçdaroğlu, konunun acilen çözüme kavuşturulması talimatını vermişti. CHP lideri, konuya bakışını “Eğer erken seçim olursa, önseçimden milletvekili çıkan arkadaşlarımın aynı sıradan yeniden aday gösterilmesinden yanayım” sözleriyle ifade etmişti. Bunun üzerine Kılıçdaroğlu’nun kurmayları çözüm arayışlarına girişti.

Değerlendirmelerin ardından partinin önünde tartışmayı aşmak için 3 formül bulunduğu saptandı. Bu seçenekler, bir kez daha ön seçim yapılması, partinin olağanüstü tüzük kurultayı toplayıp tüzük değişikliğine gitmesi ve Parti Meclisi kararıyla milletvekili aday belirleme yönetmeliğinde değişiklik yapılması olarak belirlendi.

Zorunluluk kalkıyor

Yapılan değerlendirmelerde partinin 1 Kasım’da yapılması öngörülen erken seçim için yeniden ön seçim yapmasının, başta zaman kısıtlılığı olmak üzere bir dizi zorluğu beraberinde getireceği konusunda görüş birliği oluştu. Tüzük kurultayı ile bir çözüm bulunabileceği seçenekler arasında değerlendirilirken, bu seçenekte de “zaman” sorunu yaşanabileceği saptandı. Çünkü CHP Tüzüğü’ne göre olağanüstü tüzük kurultayı en erken 15 gün içinde toplanabiliyor. Bu durumda olağanüstü kurultay en erken eylül ayının ikinci haftasında, seçim takviminin işlemeye başladığı bir dönemde toplanabilecek.

Son söz YSK’nin

Bu iki değerlendirmenin ardından Parti Meclisi’nin yönetmelik değişikliği yapmasının daha net ve kesin çözüm olabileceği görüşü öne çıktı. Çünkü parti tüzüğünde seçimlerin yenilenmesi durumunda bu konuda nasıl bir yol izleneceği konusunda boşluk bulunuyor. Tüzükte yer almayan konuların ise yönetmelikle belirleneceği ifade ediliyor. Parti bu konuda YSK nezdinde de “zemin yokladı.” Mevzuata göre Parti Meclisi’nden geçecek bir yönetmelik değişikliği ardından önce Cumhuriyet Başsavcılığı’na, son olarak da YSK’ye bildiriliyor ve son söz YSK’ye bırakılıyor.

PM toplanıyor

Bu çerçevede haftasonu yapılması planlanan Parti Meclisi toplantısından bu yönde bir yönetmelik değişikliği çıkabileceği belirtiliyor. Hazırlanan taslağa göre ilgili yönetmeliğe “Seçimin yapıldığı tarihi izleyen bir yasama yılı tamamlanmadan seçimlerin yenilenmesine karar verilirse, parti meclisi aday belirlemedeki merkez yoklamasına ilişkin yüzde 15’lik kotayı uygulamayabilir” hükmü eklenecek. Yüzde 15’lik bu kotanın kalkmasıyla birlikte adayların tamamının merkez yoklamasıyla belirlenmesinin önü açılacak. Kılıçdaroğlu’nun kamuoyunda isimleri çeşitli iddialarla öne çıkan bazı isimleri erken seçimde tırpanlayabileceği, bunun dışında çok büyük bir değişiklik düşünmediği belirtiliyor.

Önseçim öncesi de benzeri yapılmıştı

CHP Parti Meclisi, Aralık 2014’te yaptığı toplantıda Üye Yazım Yönetmeliği, Milletvekili Aday Saptama Yönetmeliği ve Yerel Seçimler Aday Saptama Yönetmeliği’nde değişiklik yapmıştı.

Yönetmelik değişikliğiyle ön seçimlere getirilen “yargı gözetim ve denetimi” şartı esnetilmiş, “tüm üyelerin katılımıyla gerçekleştirilen eğilim yoklaması” yönteminin de ön seçim kotası olarak bilinen yüzde 85’in içinde sayılması sağlanmıştı. Yönetmelik değişikliğinin ardından YSK’ye başvurularak değişikliğin, seçim sürecinde sorun yaratmayacağı garantisi de alınmıştı.

Yönetmelik değişikliğine ilişkin bazı üyelerin yargıya yaptığı başvurulardan ise bir sonuç çıkmamıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler