CHP'den gıda güvenliğine ilişkin araştırma istemi

CHP Antalya Milletvekili Tayfun Süner ve milletvekili arkadaşları, gıda üretim, tüketim ve satış birimlerinin denetimlerinin ne sıklıkla, hangi şartlarda yapıldığı ve halk sağlığının ne derece tehlike altında olduğunun belirlenmesi için Meclis araştırma komisyonu kurulmasını istedi.

CHP'den gıda güvenliğine ilişkin araştırma istemi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 26.03.2010 - 10:31

TBMM Başkanlığı'na sunulan önergenin gerekçesinde, Türkiye'de gıda denetiminin Tarım ve Köyişleri Bakanlığına devredilmesiyle bu alanda ciddi sorunlar yaşandığı savunuldu.

Bakanlığın bu önemli görevi 4532 kişi ile yürütmeye çalıştığı belirtilerek, ''Bu kişilerin kontrol etmekle görevli olduğu ruhsatlı 51 bin gıda üretim, 360 bin gıda satış ve tüketim yeri mevcuttur. Bunların dışında yine ülkemizde ruhsatsız olarak yaklaşık 3 bin gıda üretim ile 20 bin gıda satış ve tüketim yeri faaliyet göstermektedir. Yaklaşık bir gıda denetim elemanına 100 gıda üretim ve tüketim yeri düşmektedir'' denildi.

Gerekçede, şunlar kaydedildi:
''Ortalama bir yılda 200 bin gıda üretim, tüketim ve satış noktasını denetime tabi tutabilen Bakanlık, geriye kalan yaklaşık 211 bin işletmeyi 1 yıl boyunca hiçbir şekilde denetleyememektedir. Yürürlükteki yönetmeliklere göre bu işletmelerin 2 ayda bir denetlenmesi gerektiği ortadayken, bu denetim sayısının ancak yüzde 10'u gerçekleşebilmektedir.

Buna bağlı olarak gıda zehirlenmeleri, okullar ve kamu kurumları gibi insanların yoğun olarak bulunduğu birimlerde gitgide artmaya başlamıştır. Piyasayı denetlemekle sorumlu kamu yönetimi yapılarının hizmet binalarına 100 metre mesafede yapılan 1 TL'ye döner ekmek, 3 TL'ye bir kilo sucuk satışları görmezden gelinmektedir. Piyasaya kaçak olarak sokulan at etleri, denetimsizliği göz önüne sermektedir. Gerekli önlemlerin alınmaması durumunda salgın ve bulaşıcı hastalıklarda ciddi artışlar görülmesi muhtemeldir. Oluşan denetimsizlik ortamında halk sağlığı ciddi tehlike altındadır.

Bunun yanında TBMM'de kısa zaman önce kabul edilen Biyogüvenlik Yasası ile birlikte GDO'lu ürünlerin üretimine kısıtlama getirildiyse de raflarda bulunan mevcut GDO'lu ürünlerin akıbetinin ne olacağı bilinmemektedir.

Bakanlık, gıda denetimleri alanındaki bu korkunç tabloyu ortadan kaldırmakla yükümlü ve görevlidir. Sorunun, ciddiyetine bağdaşır bir şekilde, doğru ve kararlı politikalarla çözülmesi gereklidir.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler