CHP’ye göre AKP hâlâ karar vermedi

AKP ve CHP arasında ‘koordinatör’ olarak görevlendirilen Ömer Çelik ile Haluk Koç telefonda bayramlaştı, ama bir tarih verilmedi.

Yayınlanma: 19.07.2015 - 22:22
Abone Ol google-news

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ilk görüşmelerinde koalisyon trafiğinin koordinatörleri olarak görevlendirilen Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile CHP Sözcüsü Haluk Koç telefonlaşarak birbirlerinin bayramını kutladı. Bu hafta beklenen ikinci görüşme için henüz bir tarih belirlenmezken CHP’de “AKP henüz koalisyon için siyasi kararını vermedi. Kendi iç değerlendirmeleri sonuçlanmadı. Saray-Hükümet dengesi kurulmadı” değerlendirmesi yapılıyor.

Yeni değerlendirme yok

Davutoğlu hükümet kurma görevini 9 Temmuz’da aldıktan sonra ilk ziyaretini 13 Temmuz’da CHP’ye yapmıştı. Kurmay heyetler eşliğinde Davutoğlu - Kılıçdaroğlu arasında yapılan bu ilk görüşmede daha çok yöntem üzerinde mutabakata varılmış, Çelik ve Koç yürütülecek temas trafinin koordinatörleri olarak görevlendirilmişti. Edinilen bilgiyere göre geçen süreçte koordinatör iki isim arasında bayram nedeniyle bir telefonlaşma gerçekleşti. İki isim telefonla bayramlaştı.

Koordinatör iki isim arasında geçen bir haftalık süre boyunca görüşmelerin seyrini etkileyecek yeni bir değerlendirme olmadı. Parti yöneticilerinden edinilen bilgilere göre, bu hafta içinde yapılması beklenen ancak henüz tarihi belirlenmemiş görüşme öncesi CHP’de AKP’ye ilişkin değerlendirmeler şöyle:

Kararı AKP verecek: CHP olarak biz ilk görüşmede tavrımızı koyduk. Pozitif olarak görüşmelere açık olduğumuzu ifade ettik. Şimdi AKP kararını verecek. Kararı koalisyonu kurma doğrultusunda olursa bizim kapımızı çalarak müzakere teklifinde bulunması gerekir.

AKP - Saray dengesi: Görünen o ki hafta başından itibaren AKP bu siyasi kararı oluşturmak için kendi iç değerlendirmelerini yapacak. Kendi içinde farklı yol tercihleri varsa bunlara bakacak, bunları tartacak. Ve bir yandan da önlerinde hükümet-Saray dengesini sağlama konusu var. Koalisyon kararı vermek için bunları yapmaları gerekiyor. Çünkü hem AKP içinde farklı sesler var. Hem de Saray’ın farklı söylemleri var.

‘Muhatabımız AKP’

Üçlü koalisyon düşünmüyoruz: Bundan sonraki süreç görevi alanın (Davutoğlu) sergileyeceği performans ve alacağı tutuma bağlı. Biz bir koalisyon olacaksa bunu AKP’nin tüzel kişiliği ile yapacağız. Muhatabımız AKP’dir. AKP ile birlikte Saray’la da koalisyon kurmuş olmuyoruz. Sarayı da dikkate almamız durumunda koalisyon üçlü olur. Biz AKP ile asla üçlü koalisyon düşünmüyoruz.

Biz rahatız: CHP olarak biz ilkelerimizi açıkladık. Hiç denenmeden doğrudan seçime gidilmesi yerine ülkenin sorunları için koalisyon görüşmelerinde uzlaşmaya varız. Bizim için önemli olan ilkeler ve sorunların gerçekçi çözümüdür. Samimi olarak gelinmesi halinde bir hükümet kurulması için her türlü yapıcı tavrı göstermeye hazırız ve bu konuda rahatız.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler