Çocuklara izletmeyin

Psikologlar uyardı: Patlamalar, terör olayları çocuklarda yoğun endişe ve korkuya yol açar.

Yayınlanma: 19.12.2016 - 06:08
Abone Ol google-news

Yetişkinler için bile konuşmak ve anlamlandırmak çok zor olsa da artan terör ve saldırılar, çocukların dünyasında da soru işaretleri ile birlikte yoğun güvensizlik ve kaygıya neden olabiliyor. Psikog ve pedagoglar, çocuklara terör haberlerinin izletilmemesi konusunda uyarıda bulunarak “Huzursuzluk ve kaygı ortamı, biz yetişkinleri olduğu gibi çocukları da olumsuz etkilemekte” diyorlar. Çocuk-ergen psikoterapisti uzman Psikolog Merve Demir ailelere şu önerilerde bulunuyor:

1 Çocuğu korkutabilecek, özellikle şiddet görüntüleri içeren haberleri çocuğunuzun yanında izlememeye özen gösterin.

2 Çocuğunuzun internet kullanımının içeriğini denetleyin.

3 Çocuğunuzun yanında patlamalar, savaşlar gibi sarsıcı olaylardan bahsetmeyin. Çocuğunuzun şiddet içeren bazı görüntüler izlediğini düşünüyorsanız paniğe kapılmayın. Onunla sakin bir şekilde konuşun. Ne izlediğini, izledikleri hakkında ne düşündüğünü ve nasıl hissettiğini sorun. Konuşmasını sonuna kadar dinleyin. Kendisinin ve sevdiklerinin güvende olduğu mesajını verin. Kaygıları ile ilgili konuşmak çocuğu rahatlatacaktır.

4 Ancak çocuğunuzun bu görüntüleri izledikten sonra yoğun tepkiler verdiğini, fazla kaygılı olduğunu, uyku sorunları yaşadığını düşünüyorsanız mutlaka bir uzmandan yardım alın.

Tepkilerinize dikkat

Uzman klinik psikolog, Pedagog Gülşah Öztürk Erten ise “Okulöncesi dönemde çocuklar anlamlandıramadıkları olayları ebeveynlerinin davranışları ve onların bakış açısıyla değerlendirirler. Aileler çocuklarla kaliteli zaman geçirmeli. Çocukların ihtiyacı olan güven duygusudur” diyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler