ÇOK FARKLI BİR İŞ KİTABI DİZİSİ:
İş Dünyasına Filozofça Öneriler
Ekonominin, iş dünyasının zorlukları giderek artıyor. Hele yöneticilerin işleri daha da zorlaşıyor. Pek çok bilinmeyenin baskısı altında ilerlemeye, işlerini geliştirmeye çalışıyorlar. Peki, bu süreçte, özellikle de önemli kararlar alırken yanı başlarında bir filozof olsa ve gerektiğinde danışsalar, fikirlerinden yararlansalar, nasıl olur?
İşte bu görüşten yola çıkan Almanlar felsefeye olan düşkünlüklerine de uygun olarak, parlak bir iş kitabı dizisi hazırlamışlar. Kuraldışı Yayıncılık tarafından Türkçe'ye kazandırılan bu dizide Doğu'nun ve Batı'nın en önemli filozoflarından sekizi yer alıyor: Platon, Aristo, Sokrates gibi Batı kültürünün kurucuları kabul edilen ilk çağ Yunan filozofları, Kant ve Nietzsche gibi daha çağdaş Alman filozoflarının yanı sıra Doğu'nun bilge-filozofları da unutulmamış, Buda, Sun Tzu ve Lao Tse de ela alınmış. İş dünyasının bu filozofların görüşlerinden nasıl yararlanabileceği düşünülerek değişik yazarlarca kaleme alınan bu kitaplar gerçekten de çok farklı ve özgün içerikleriyle dikkat çekiyor.
Örneğin Sokrates'in öğrencisi, Aristoteles'in öğretmeni olan, Batılıların "Platon", Arapların ise "Eflatun" dedikleri antik Yunan filozofu bugünün iş dünyasına her şeyden önce felsefe ile daha çok ilgilenilmesini önerirdi herhalde. Çünkü Atina Akademisi'nin kurucusu "Devlet" adlı ünlü eserinde ya devletin filozoflar tarafından yönetilmesini ya da devleti yönetenlerin filozof olmasını savunduğuna göre, bugünün devlet gibi büyük şirketlerinin tepesinde de filozoflar görmek isterdi.
İş dünyasında hemen her gün alınması gereken önemli kararların arka planını oluşturmaya çalışırken, özellikle de stratejik yönelimler belirlerken felsefeden yararlanmak şart. Hem akıl hem de deneyimden yararlanmak ve ikisinin aracılığıyla edinilen bilimsel bilgiler ışığında ilerlemek gerekir, derseniz filozof olarak karşınıza Immanuel Kant çıkacaktır.
Zorluklarınızı anlayabilen ama bunların size sadece başarı değil mutluluk da sağlayabileceğine inanan ve bu bağlamda size yol gösterebilecek bir filozof ararsanız Friedrich Nietzsche'den iyisini bulamazsınız.
Ama bugün "küresel bir köy" haline gelen dünyada sadece Batı'nın kültür ve felsefe anlayışıyla yetinemezsiniz, Doğu Asya bilgeliğinin "Bir saniye, bir gram altından daha değerlidir" gibi basit görünen ifadelerinin arkasında nasıl derin ve zengin bir felsefe yattığını kavramadıkça hangi yoldan, hangi yöne doğru gitmeniz gerektiğini bilemeyebilirsiniz. "Kendine Saygı Duy", "Başkalarına Saygı Duy", "Davranışlarına Saygı Duy" diyen Doğu Asya bilgeliği ve onun binlerce yıl öncesinden kopup gelen spiritüel ilkeleri en az Batı'nın rasyonel veya materyalist ilkeleri kadar, belki daha da önemlidir.
Aslında iş dünyasının yanı sıra gündelik yaşam ve ilişkiler açısından da çok yararlı ve yol gösterici olan bu kitaplar özellikle büyük şirketlerin çalışanlarına yeni yılda verecekleri hediye sepetlerinde yer almayı gerçekten hak ediyor.
Kuraldışı Yayıncılık
www.kuraldisi.com
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!