Çorlu tren kazasında tutuklama taleplerine ret

Çorlu'da 8 Temmuz 2018'de yedisi çocuk 25 kişinin hayatını kaybettiği, 340 kişinin yaralandığı tren kazası ile ilgili davada müşteki beyanlarının ardından savcı mütalaayı açıkladı. Mütalaada mağdur ve müştekilerin katılma talepleri kabulüne, baroların katılma talebinin reddine, YTÜ'ye tekit edilmesine, tanık Mümin Karasu için talimatın beklenmesine, sanıkların tutuklanma yönündeki taleplerin reddine ve adli kontrolün devamına, bilirkişi heyetinin kesinleşmesinin ardından olay mahalinde keşfe çıkılmasına, dosyadaki eksiklerin tamamlanmasına karar verildi. Bir sonraki duruşma 21 Nisan'a ertelendi.

Çorlu tren kazasında tutuklama taleplerine ret
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 10.12.2019 - 10:41

Çorlu Halk Eğitim Merkezi'nde görülen duruşmaya, Çorlu Tren Katliamı Aileleri, sanıklar ve taraf avukatları katıldı. Çorlu'daki kazayla ilgili asıl kusurlu bulunan TCDD personelleri Turgut Kurt, Özkan Polat, Celaleddin Çabuk ile Çetin Yıldırım'ın 'taksirli ölüme ve yaralanmaya neden olmak'tan 2'şer yıldan 15'er yıla kadar hapsi isteniyor. Duruşmayı Berkin Elvan' ın babası Sami Elvan da takip ediyor. 

Durumaya müşteki, mağdur ve avukat yoklaması yapılarak başlandı. Avukat Can Atalay bazı gazetecilerin bilgisayarlarıyla salona alınmadıkları, mahkemenin bu yönde bir karar aldığını belirterek gazetecilerin bilgisayarlarıyla içeriye alınmasını talep etti. Mahkeme heyeti bu talebi reddetti. Kocaeli Barosu da mahkemeye katılma talebinde bulundu. Talep değerlendirilmedi.

"MENFEZLERİN YÜZDE 90'I OLMASI GEREKTİĞİ GİBİ DEĞİL"

Duruşmada yaşananlar şöyle:

Mahkeme başkanının "Mahal yeri listesinde bütün menfezler var ancak kazanın olduğu menfez neden yok" sorusuna  sanık Turgut Kurt "Mühendislerimiz yazmayı gerekli görmemiş" cevabını verdi. Devamında da 'Bütün menfezler yazılmış tek bir kazalı menfez yazılmamış" dedi. 

Sanık Turgut Kurt'un avukatının: "TCDD'ye ait köprü tünel ve menfezlerin yüzde 90'ı olması gerektiği gibi değil. Keşifte bunları göreceğiz" beyanı dikkat çekti. 

MÜŞTEKİ BEYANLARIYLA DEVAM EDİLDİ 

Duruşmaya müştekilerin beyanlarıyla devam edildi. Ceyhan Kahveci, " Olay günü bende trene binmiştim. Benim burnum kırıldı, kaburgalarım ezildi. Her türlü davacıyım. Yoğun bir yağmur yağmıyordu. Olay anında trenin tavanına çarptım sonra geri yere çarptım. Basket topunun yerden sekmesi gibiydi" dedi. 

ESKİ MAKİNİST:DOĞAL AFETE BAĞLAMAK YANLIŞ

Coşkun Yıldız, "Ben, bacanağım ve baldızım trene bindik. Ben kendim de makinistim. Demir yollarında İnsanlar havada uçuyordu. Vagonlarda baya süründük. 21.00 sıralarında kurtarıldım. Bir kadın ben kurtarılmayı beklerken hırsızlık yapıyordu. Telefonumu almaya çalıştı vermedim. 3 defa ameliyat oldum. Sistemi iyi kötü bilen biriyim. Menfezin o şekilde  yapılması bile yanlış. Bunu bir doğal afete bağlamak çok yanlış. Yağmur yoktu. Demiryollarında bende çalıştım" dedi. 

Çisem Tunca, "Eşim ve çocuğumla binmiştim. 2. vagondaydık. Çocuğumu aradım. Bir kadının altında kalmıştı. Onu çıkarıp aldım. Benim kürek kemiğim kırıldı" dedi.

'4 EVLADIMI TOPRAĞA VERDİM'

Nihan Akçalan, "Dizimdem ameliyat oldum. Ambulanslar çok geç geldi" dedi.

Remzi Güvenç, "Kazada 4 evladımı kaybettim. İçim yandı. Hepsini toprağın altına verdim" dedi.

'4 KİŞİYLE OLMAZ DİĞERLERİ DE GELSİN'

Remziye Sel, "Oğlumla torunumu kaybettim. Ziyarete gelmişlerdi. Onları yolcu ettim iki saat sonra ölüm haberleri geldi. Acımız çok büyük. Kabullenemiyorum. Bakanından mühendisine kadar şikayetçiyim. 4 kişiyle olmaz bu. Diğerlerinde gelsin. İçimiz kan ağlıyor. Onlarda cezasını çeksin" dedi.

Ercan Cesur, "İmamım çok cenaze yıkadım. Ama kardeşimi yıkamak çok büyük bir acı" dedi. 

'BABAMI KİM ÖLDÜRDÜ?'

Mağdur çocuk Gölgem Gülsüm Erbil pedegog eşliğinde beyanda bulundu. Erbil, "Orada 4 kişi rahat rahat oturuyor. Biz her gün psikoloğa gidiyoruz. Sizin bu yaşta babanız öldü mü? Ölmedi. İhmal edenler yaşıyor. Babamı kim öldürdü? Sevdiğimiz insanları kim" dedi.

Anne Saliha Erbil, "Çocuklar duruşmaya gelmek istedi. 'Hakim amcaya biz soracağız' dedi. Hep bana soruyorlar. Bir daha duruşmaya getirmeyeceğim" dedi.

TUTUKLAMA TALEPLERİNE RET 

Müşteki beyanlarının ardından savcı mütalaayı açıkladı. Mütalaada mağdur ve müştekilerin katılma talepleri kabulüne, baroların katılma talebinin reddine, YTÜ'ye tekit edilmesine, tanık Mümin Karasu için talimatın beklenmesine, sanıkların tutuklanma yönündeki taleplerin reddine ve adli kontrolün devamına, bilirkişi heyetinin kesinleşmesinin ardından olay mahalinde keşfe çıkılmasına, dosyadaki eksiklerin tamamlanmasına karar verildi. Mahkeme heyeti ise ara kararını açıklamak için ara verdi.  

DURUŞMA 21 NİSAN'A ERTELENDİ

Aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti bazı taleplerin reddine  bazı taleplerin kabulüne karar vererek duruşmayı 21 Nisan' a erteledi.

KAZA NASIL OLDU?

Edirne'nin Uzunköprü ilçesinden İstanbul Halkalı'ya gitmek üzere hareket eden, 362 yolcu ve 6 personelin bulunduğu yolcu treni, 8 Temmuz 2018'de Tekirdağ'ın Çorlu ilçesine bağlı Sarılar Mahallesi yakınlarında raydan çıkarak, devrildi. Kazada 7'si çocuk 25 kişi yaşamını yitirdi, 328 kişi de yaralandı.

Kazanın ardından Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca geniş kapsamlı soruşturma başlatıldı. Bilirkişi raporunda kazanın, 1900'lü yıllarda yapıldığı değerlendirilen kagir (taş ya da tuğladan) menfez ile rayların arasının sağanak nedeniyle boşalması sonucu meydana geldiği belirtildi. Kazadan 10 gün önce uyarılmasına rağmen gerekli bakım ve kontrolleri yapmadığı gerekçesiyle bakım müdürü, yol bakım onarım şefi, hat bakım onarım memuru ile köprüler şefi olarak çalışan 4 görevli 'asli kusurlu' bulundu. Raporda, tren makinistinin seri fren yaparak, uzun sürüklenme mesafesinin önüne geçtiği, meydana gelebilecek kayıpların artmasına engel olduğu ve kazanın şiddetini azalttığı kanaatine varıldığı yer aldı.





Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon