‘Çözüm, süreyi uzatmak değil koşulsuz ücretsiz sağlık hizmeti sunmaktır’

Genel Sağlık Sigortası (GSS) sistemine prim borcunu ödeyemediğinden sağlık hizmetine erişimi engellenen yurttaşlar için çözümün geçici olarak yararlanma süresini uzatmak değil, koşulsuz olarak ücretsiz sağlık hizmeti sunmak olduğu vurgulandı.

Yayınlanma: 12.01.2020 - 13:53
‘Çözüm, süreyi uzatmak değil koşulsuz ücretsiz sağlık hizmeti sunmaktır’
Abone Ol google-news

GSS primlerini zamanında ödeyemeyip borçlu duruma düşen yaklaşık 5 milyon yurttaş, Sağlık Bakanlığı hastaneleri ile kamu üniversite hastanelerinde sağlık hizmetlerine erişimi için verilen süre 31.12.2019 tarihinde sona ermişti. Kamuoyunun yoğun tepkisi sonucu önceki gün yayımlanan resmi gazete, Cumhurbaşkanı kararı GSS sistemine olan prim borçları nedeniyle 31 Aralık 2019’dan sonra sağlık hizmeti alamayacak olanlara, devlet ve üniversite hastanelerinde sağlık hizmeti yıl sonuna kadar devam ettireceği açıklandı. Bunun üzerine ortak açıklama yapan Dr. Güray Kılıç ve Dr. Ergün Demir, “GSS prim borcunu ödeyemediğinden sağlık hizmetine erişimi engellenen yurttaşlar için çözüm; Geçici olarak yararlanma süresini uzatmak değil, koşulsuz olarak ücretsiz sağlık hizmeti sunmaktır” ifadelerini kullandı. 

‘BORÇLAR SİLİNMELİ’

“GSS primlerini ödeyemeyip borçlu duruma düşen işsizlerin, okulunu bitirip iş bulamayan gençlerin, siftah yapamayan esnafın sağlık hizmetine erişimi lütuf gibi yararlanma süresini uzatarak değil, en temel insan hakkı olduğu için süresiz sağlanmalıdır” denilen açıklamada, özetle şu ifadelere yer verildi: 

“Yoksulluk ve işsizlik nedeniyle; milyonlarca vatandaş GSS prim borçlarının yeniden yapılandırılarak faizlerinin silinmesine, 12 -18 ay taksitlendirilmesine ve 2 yıl içinde 3 kez ertelenmesine rağmen GSS prim borçlarını ödeyememektedir. GSS borçlularının sağlık hizmetine erişimi için yararlanma süresini defalarca uzatmak çözüm değildir. Yoksulların kısa vadede GSS prim borçlarının silinmesi için kaynak mevcuttur. Bu kaynak için GSS fon varlığının kanun emrettiği gibi sadece sağlık hizmeti için kullanılması yeterlidir. Genel sağlık sigortası fon gelirleri, genel sağlık sigortası kapsamında sağlanan sağlık hizmetlerini karşılamak için yeterli gelmekte ve hatta fazla vermektedir. SGK 2013 ve 2016 yılı Sayıştay denetim raporlarında genel sağlık sigortasından sağlanan ve sağlık hizmetleri dışında başka bir amaçla kullanılmaması gereken genel sağlık sigortası fonunun 5510 ve 5502 sayılı Kanunlara aykırı olarak sosyal sigorta fonu açıklarını kapatmak için kullanıldığı tespit edilmiştir. SGK’nın kendi verileri ve Sayıştay denetim raporlarının sonuçları da açıkça ortaya koymaktadır ki primlerini zamanında ödeyemeyip borçlu duruma düşen vatandaşların sağlık hizmetlerinden yararlanabilmeleri için yeterli kaynak mevcuttur. SGK, genel sağlık sigortası fon varlığında kalması ve sağlık hizmetleri için kullanılması gereken kaynağı kanunun açık hükmüne rağmen açıkları kapatmak için sosyal sigorta fonuna aktaracağına, primini ödeyemeyen esnafın, okullarını bitirip iş bulamayan genç işsizlerin sağlık hizmeti alabilmesi için kullanmalıdır. Sonuç olarak; Kalıcı çözüm için Türkiye’nin gerçeklerine uymayan prime dayalı sağlık sigortacılığına son verilerek GSS’den vazgeçilmelidir. Sağlık harcamaları vergilerden oluşan genel bütçeden karşılanmalı, GSS primi, katılım payı ve ilave ücret uygulamaları kaldırılmalıdır.”


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler