Darbe girişimi: Asker ve polis sokaklarda

Ekvador'da, özlük haklarında kısıntıya gidilmesiyle ilgili yasayı protesto eden yüzlerce polis ve asker, başkent Quito havaalanını ve kente girişi sağlayan anayolu kapattı. Hükümet olaylar üzerine ülkede sıkıyönetim ilan etti.

Yayınlanma: 30.09.2010 - 16:50
Abone Ol google-news

Protestocu asker ve polislerin Quito, Guayaquil ve diğer kentlerde kontrolü ele geçirmelerinin ardından göz yaşartıcı gaz kullandığı ve araba lastiklerini yaktığı kaydedildi.

Devlet Başkanı Rafael Correa'nın bir grup protestocu ile konuşmaya çalıştığı, ancak protestocu polislerin bağırarak Correa'yı susturduğu belirtildi.

Correa, gazetecilere yaptığı açıklamada, ''Bunlar bir avuç nankör eşkıya. Bu hükümet kadar hiç kimse polisi bu kadar desteklemedi'' dedi.

Eyleme katılan askerlerin havaalanını kapatmasının ardından uçuşların iptal edilip edilmediği netlik kazanmadı.

Bu arada, Genelkurmay Başkanı, askerlerin Devlet Başkanı Correa'ya bağlı kaldıklarını ifade ederken, Dışişleri Bakanı Ricardo Patino, protestoların ''kabul edilemez ve hoşgörülemez'' olduğunu söyledi.

Güvenlik Bakanı Miguel Carvajal yaptığı açıklamada, silahlı kuvvetlerin kamu düzenini sağlama ve tüm yurttaşların haklarını güvence altına alma emri aldığını kaydetti.

Bu arada, Küba hükümeti Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correa'ya karşı ''darbe'' girişimini kınadığını bildirdi ve ABD'yi ''eğer suç ortağı değilse bu darbe girişimini hemen reddetmesi'' çağrısı yaptı.

Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez de, Ekvador Devlet başkanı'na yönelik darbe girişimini kınayarak, Güney Amerika için Bolivarcı Alternatif (ALBA) ve Güney Amerika Ülkeleri Birliği'nin (UNASUR) halklarını, Rafael Correa'yı savunmaya çağırdı.

Şili Devlet Başkanı Sebastien Pinera da Correa'ya ''tüm ve mutlak'' desteğini ilan etti.
Peru lideri Alan Garcia, Correa'nın ''demokratik yönetimi yeniden oluşturulan kadar'' ülkesinin Ekvador sınırını kapattığını bildirdi.

Öte yandan Ekvador resmi yetkilileri, özlük haklarının ellerinden alınmasını öngören yasayı protesto eden polis memurlarının Kongre binasını işgal ettiklerini belirttiler.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler