Davutoğlu süreyi bitirmeye oynar mı?

Kulislerde koalisyonu kurma görevi alan Davutoğlu’nun 45 günlük sürenin büyük bölümünü kullanacağı, bu süre içinde sonuç alamazsa Erdoğan’ın görevi Kılıçdaroğlu’na vermeden erken seçim sürecini başlatabileceği belirtiliyor.

Yayınlanma: 12.07.2015 - 00:28
Abone Ol google-news

Hükümet kurma görevini alan Başbakan Ahmet Davutoğlu bayram öncesinde CHP, MHP ve HDP ile ilk tur görüşmelerini yapacak. İlk tur görüşmelerinde partilerin kendi pozisyonlarını ortaya koymaları bekleniyor. Kulislerde Davutoğlu’nun 45 günlük sürenin büyük bölümünü kullanacağı, Davutoğlu’nun sonuç alamaması durumunda, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na görev vermeden seçim yoluna gidebileceği belirtiliyor. CHP’deki hava da “Davutoğlu sonuç alamaz, MHP’den yeni mesajlar gelmezse Kılıçdaroğlu laf olsun diye tura çıkmaz.” CHP Lideri, görüşmelerdeki yol haritasını belirlemek üzere eve kapandı. CHP heyetinde Genel Sekreter Gürsel Tekin, Genel Başkan Yardımcıları Tekin Bingöl ve Haluk Koç, eski Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ile İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak’ın yer alabileceği belirtiliyor.

Koalisyon görüşmeleri hafta başında başlıyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ilk randevusu CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile. 3 partiyle ilk tur bayrama kadar tamamlanacak. Davutoğlu- Kılıçdaroğlu görüşmesi pazartesi günü saat 14.00’te. Davutoğlu ve heyeti salı günü aynı saatte MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile, çarşamba 11’de de HDP Eş Başkanları ile görüşecek. AKP’nin, CHP ve MHP’nin seçim vaatlerini incelediği ve Davutoğlu’na bir rapor sunulduğu belirtiliyor. Davutoğlu, kritik hafta öncesinde “Ben bu konuda soğukkanlı ve sağduyulu bir yaklaşım belirlenilmesi halinde çok sağlam yapılı bir koalisyon oluşabileceğine inancımı hala muhafaza ediyorum” diyerek CHP ve MHP’ye açık kapı bıraktı.

Parti, AKP ile koalisyon konusunda bugüne kadarki çizgisinden farklı bir noktada değil. AKP’nin, CHP’nin koalisyon ilkelerini kabul etmesinin zor olduğu, bakanlıklar konusundaki pazarlıkların da süreci tıkayabileceği yorumları yapılıyor. Ama bunlardan da öte CHP, Erdoğan’ın süreçteki tavrının belirleyeci olacağını düşünüyor. Parti kurmaylarına göre, Davutoğlu’nun koalisyon turlarındaki görüşmeleri Erdoğan’la arasında bir kriz bile doğurabilir.

Kılıçdaroğlu’nun önceki hafta içinde katıldığı bir iftar programındaki “İlla niye Başbakan Yardımcısı olayım, kabineye girmeyebilirim” sözleri de ilginç bir tartışma başlattı. “Kılıçdaroğlu’nun yer almadığı bir kabinede Başbakan Yardımcısı kim olur?” sorusu etrafında çeşitli analizler yapılıyor. Bunlardan biri de iki parti arasındaki görüşmelerin pürüzsüz devam etmesi durumunda Kılıçdaroğlu’nun yakın kurmaylarından bir ismi bu koltuk için öne çıkaracağı. Koltuk için ilk etapta öne çıkan isim Akif Hamzaçebi oldu. Diğer CHP’li de İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon