‘Davutoğlu’nun eli güçlenir'
MHP’ye göre ‘AKP’nin MHP ile koalisyon yapması AKP için çok iyi bir çıkış yolu...’
MHP’de, son günlerde sıkça dile getirilen “AKPMHP koalisyonu kurulacağına” yönelik söylemler, iki şekilde değerlendiriliyor. Birincisi, “AKP+MHP koalisyonu kurulması durumunda Başbakan Ahmet Davutoğlu gücünü ispatlamış olur.” Çözüm süreci konusunda daha önce birlikte hareket ettiği HDP’ye “MHP çözüm sürecini istemiyor” diyerek, bu süreçten sıyrılabilir.
İkincisi ise olası bir “AKPMHP koalisyonu” Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı “anayasal sınırları içine çekerek, saf dışı bırakabilir.” MHP yönetimine göre ayrıca “AKP’nin koalisyon için tek kriterinin paralel yapı olduğu” yönünde de bir kanaat hâkim. MHP yönetimine göre ayrıca “AKP, MHP’nin içinde paralel yapı ile ismi geçen bir vekil bulunmadığından emin olduğu için MHP’nin de birinci ana gündem maddesi koalisyon. Genel Merkez, koalisyon için gündeme gelen “MHP ile AKP arasında yürütülen gayri resmi görüşmeler olduğuna” yönelik söylemlere tepkiliyken, partide son günlerde sıkça dillendirilen “AKPMHP koalisyonu” için de farklı iki değerlendirme yapılıyor. Parti yönetiminde, “AKP’nin gönlünde MHP ile koalisyon yattığına” dikkat çekilirken, “AKP-MHP koalisyonu” tartışmaları için şu değerlendirmeler yapılıyor:
Gücünü ispatlar
AKP-MHP koalisyonu AKP için çok iyi bir çıkış yolu olabilir. Ancak her şeyden önce MHP’nin kırmızı çizgileri var. Bu kırmızı çizgilerden en önemlisi ise çözüm süreci. AKP, seçim sürecinde “oylarının düştüğünü” gördüğünden, “Kürt sorunu yoktur” diyerek, çözüm sürecine kapalı oldukları mesajını vermeye çalıştı. Çünkü MHP’nin asla çözüm süreci gibi bir süreci kabul etmeyeceğini çok iyi biliyordu. Seçimden koalisyon hükümeti çıktığını görünce MHP’ye kendilerince yeşil ışık yakmak istediler. Çünkü AKP-MHP koalisyonu çözüm süreci işinde AKP için çok iyi bir çıkış yolu.
Davutoğlu’nun gücünü ispatlaması için de çok iyi bir fırsat. Öyle bir koalisyon durumunda “Çözüm süreci MHP’nin kırmızı çizgisi, kesinlikle istemiyor” diyerek, süreç sorumluluğunu “MHP’nin üzerine atabilir.” Böyle bir durumda HDP de “daha önce çözüm sürecinde beraber yürüdükleri AKP’ye baskı yapamaz.” O nedenle HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, “AKP ve CHP bizim ilkelerimizi de içine alacak bir koalisyon kurarsa biz dışarıdan destek sunarız” demek ihtiyacı duydu. Çünkü “çözüm sürecinden olmak istemiyor.”
Saf dışı kalır
AKP-MHP koalisyonu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı da saf dışı bırakabilir. MHP en başından bu yana Erdoğan’ın kendisine çizilen anayasa sınırları içine çekilmesi yönünde görüş bildirdi. Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin de olmazsa olmaz kırmızı çizgilerinden birisi bu. Başbakan Davutoğlu’nun da isteği aslında bu yönde. Olası bir AKP-MHP koalisyonu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı sarayda tutar. Bu nedenle de böyle bir koalisyon durumunda Davutoğlu gücünü ispatlayabilir.”
AKP’nin tek kriteri
AKP, MHP ile koalisyon istiyor çünkü artık AKP’nin koalisyon için artık tek kriteri “paralel yapı.” AKP, paralel yapıyla olan mücadelesini sürdürmek istiyor. MHP’nin içinde paralel yapı ile ismi geçen tek bir vekil bile olmadığından emin. Bu nedenle de AKP’ye göre en güçlü koalisyon MHP ile kurulabilir. Başbakan kim olacak: MHP, geçmiş yönetimle “hesaplaşmak” istiyor. Genel Başkan Bahçeli’nin “Hesaplaşmadan helalleşme olmaz” demesinin altında yatan en büyük nedenlerden biri bu. Bu süreçte başbakanın kim olacağı MHP için önemli. MHP, “AKPMHP” gibi bir koalisyon kurulması durumunda Başbakanlık’ı AKP’nin eline teslim etmek istemiyor.
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu