Demokrasi boğuluyor
İki yeni Kanun Hükmünde Kararname yayımladı. Kararnameye göre, 15 medya kuruluşu kapatıldı, 11 bin kişi ihraç edildi, rektör seçimleri kaldırıldı, savunma kısıtlandı.
Hükümet, Cumhuriyet Bayramı’nda OHAL kapsamında 2 yeni KHK yayımladı. Aralarında polislerin ve öğretim üyelerinin de bulunduğu 10 bin 995 kişi kamudan ihraç edildi. Daha önce ihraç edilen sadece 36 kişi iade edildi. AKP, yıllardır kaldırmak istediğ rektörlük seçim sandıklarını OHAL kapsamında yayımladığı KHK ile kaldırdı.
Artık rektörler YÖK’ün belirlediği adaylar arasından Cumhurbaşkanlığı tarafından atanacak. Cumhurbaşkanı YÖK’ün belirlediği adayları beğenmeyerek atamazsa istediği kişiyi rektör olarak atayabilecek. KHK’lerle aralarında Dicle Haber Ajansı ve JİN Haber Ajansı, daha önce mahkeme kararı ile kapatılan Özgür Gündem ile Azadiya Welat gazetelerinin de bulunduğu 2 haber ajansı, 10 gazete ve 3 dergi kapatıldı. Darbe ve terör suçlarından yatan kişilerin avukatlarıyla yapacağı görüşmelerin, sesli veya görüntülü olarak dinlenebilmesinin önü açıldı. Aynı suçlarla gözaltına alınan şüphelinin avukatıyla görüşmesi hakim kararıyla 24 saat süreyle kısıtlanabilecek
Cumhuriyet Bayramı’nda hükümet OHAL kapsamında iki yeni KHK daha çıkardı. OHAL’in 3 ay süreyle uzatılması yönünde kararın alındığı Erdoğan başkanlığında 3 Ekim’de toplanan Bakanlar Kurulu’nda onaylanan KHK’ler dün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. OHAL dönemindeki 9. ve 10. KHK’ler ile getirilen düzenlemeler şöyle:
Kamudan 8 bin 646 ihraç:
TBMM’den 32, Yargıtay’dan 183, Sayıştaş’dan 69, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği’nden 1 uzman yardımcısı, Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü’nden aralarında Basın Müşaviri Mehmet Fatih Öke’nin de bulunduğu 28, BDDK’dan 8, Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan 249, Hazine Müsteşarlığı’ndan 12, SPK’den 7, AB Bakanlığı’ndan 3, Adalet Bakanlığı’ndan 2534, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan 32, Çevre Bakanlığı’ndan 48, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nden 52, Dışişleri Bakanlığı’ndan 102, Enerji Bakanlığı’ndan 10, Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndan 36, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan 172, Gümrük ve Ticaret Bakanlığından 19, TÜİK’ten 23, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan 11, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan 2219, Savunma Sanayii Müsteşarlığı’ndan 7, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan 83, Sağlık Bakanlığı’ndan 2774 kişi ihraç edildi.
Görevlere iade:
Daha önce ihraç edilen 39 asker, TBMM’den 4, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan 31 kişi görevine iade edildi.
Öğrencilikten ihraç:
Yurtdışında öğrenim gören 68 öğrencinin öğrencilikle ilişiği FETÖ ile ilişkisi olduğu gerekçesiyle kesildi. Bu öğrencilerin Türkiye’deki üniversitelerle denklik işlemleri yapılmayacak.
Yücel ve Ilgaz'ın yazdığı dergiye de mühür:
25 yıldır yayınlanan Evrensel Kültür Dergisi de kapatıldı. Derginin yaşamını yitirmiş yazarları arasında Can Yücel ve Rıfat Ilgaz da bulunuyordu.
9 yayın kuruluş geri açıldı:
Kapatılan 6 yerel gazete, 1 televizyon, 2 radyo yeniden açıldı.
İstifalara geri dönüş:
Uzman erbaşlıktan istifa edenler, Adalet Bakanlığı tarafından sınav şartı olmadan sözlü sınavla infaz koruma memuru olarak istihdam edilebilecek. Köy korucularının adı, güvenlik korucusu olarak değiştirildi. Ateşli silahla işlenen suçlardan dolayı hükümlü bulunanlar, bir yıldan fazla hapis cezasına mahkûm olanlara, affa uğramış olsalar bile ateşli silah taşıma ve bulundurma izni verilemeyecek.
Pilotlar için geri dönüş yolu:
TSK’nin pilot ihtiyacını karşılamak amacıyla en az dört yıllık fakültelerden mezun olanlar ile ticari pilot lisansı veya havayolu nakliye pilotu lisansı bulunanlar veya mühendislik bitirenler, muvazzaf subay olarak orduya girebilecek. Daha önce TSK’den ayrılan pilotlar Milli Savunma Bakanı’nın onayı ile geri dönebilecek.
Rektörlük seçim sandığı kaldırıldı
YÖK Yasası’na bağlı olarak rektörlerin atanması için üniversitelerde kurulan seçim sandıkları kaldırıldı. Bundan sonra devlet üniversitelerinde rektörler; YÖK tarafından önerilecek 3 profesör arasından Cumhurbaşkanlığı’nca atanacak. Eğer Cumuhrbaşkanı YÖK’ün önerdiği adayları beğenmezse YÖK de yeni aday belirlemezse, Cumhurbaşkanı istediği üniversiteye istediği kişiyi atayacak. Vakıf üniversitelerinde ise rektör, üniversite mütevelli heyetinin YÖK’e teklifi ve YÖK’ün onayı ile atanacak. YÖK yasasının seçim hükümleri iptal: YÖK Yasası’na göre rektör adayları, üniversitede kurulan seçim sandıkları ile belirleniyordu. Üniversite öğretim üyeleri seçimle 6 isim belirliyordu. YÖK bu adayların sayısını 3’e indiriyordu. Cumhurbaşkanlığı 3 aday arasından birini atıyordu.
Terör’den soruşturulan avukat yasaklanabilecek
Darbe veya terör gibi suçlardan gözaltına alınan şüphelinin avukatıyla görüşmesi hâkim kararıyla 24 saat süreyle kısıtlanabilecek. Terör suçlarından yargılanan veya soruşturulan şüpheli ve sanığın avukatı hakkında, aynı suçlardan soruşturma veya dava açılırsa avukatlık görevi yasaklanabilecek. Bu yolla özellikle FETÖ ve diğer örgüt davalarını savunan ve aynı dosyanın şüphelisi olan avukatlar by-pas edilecek. Mahkeme, sanığın duruşmaya getirdiği tanığı “davayı uzatmak amacıyla” diyerek dinlenmesini reddedebilecek. Duruşmada avukatın bulunması şartı, “mazeretsiz olarak duruşmayı terk etme” durumunda geçerli olmayacak ve hâkim celseye devam edebilecek.
Cezaevlerinde avukatla görüşme dinlenecek
Darbe ve terör suçlarından yatan kişilerin avukatlarıyla yapacağı görüşmeler, hâkim kararıyla teknik cihazlarla sesli veya görüntülü olarak kaydedilebilecek. Hükümlü ile avukat yaptığı görüşmeleri izlemek amacıyla bir görevli bulunabilecek, hükümlü ile avukat arasında paylaşılan belgelere el konulabilecek. Hükümlü ile avukat görüşmesi, örgütlere talimat içermesi durumunda sonlandırılacak. Bu durumda hükümlünün avukatlarıyla görüşmesi 6 ay süreyle yasaklanabilecek.
Sanığa en fazla 3 avukat hakkı
Yargılamalarda sanıklar aleyhinde ciddi savunma kısıtlamasına gidildi. Buna göre örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlar bakımından yürütülen kovuşturmalarda, yani görülen davaların duruşmalarında en çok üç avukat hazır bulunacak. Yani sanıklar veya müştekiler, kendilerini 3’ten fazla avukatla savunamayacak.
Pasaport ve ehliyet polisten alındı
Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen pasaport ve sürücü belgesi hizmetleri, İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne devredildi. Bundan sonra bu işlemleri, Nüfus ve Vatandaşlık İşlemleri Müdürlüğü yapacak. Özel Harekât birimlerine KPSS şartı aranmadan fiziki yeterlilik ve mülakatla polis alınacak.
Askerlik muayeneleri sağlık ocağında
Askere gidecek olanların sağlık muayeneleri, en yakın askerlik şubesinin bulunduğu yerdeki aile hekimi, yoksa en yakın resmi sivil sağlık kuruluşunda yapılacak. Yükümlülerin askere elverişli değildir kararlı sağlık raporlarını tanzim etmeye yetkili makam, bakanlık tarafından belirlenen yetkili sağlık kuruluşu olacak. Daha önce bu işlemleri yapan askeri hastanelerin yetkilerine son verildi.
Eser Karakaş’a ihraç
Üniversitelerden aralarında profesörlerin, doçentlerin, yardımcı doçentlerin de olduğu 1267 kişi ihraç edildi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Başkan Yardımcısı Işıl Karakaş’ın eşi Prof. Dr. Eser Karakaş da ihraç edilen akademisyenler arasında yer aldı.
Rütbeleri söküldü
Emniyet Teşkilatı’ndan resen emekliye, kendi isteği ile emekliye ayrılanlar, daha önce polislik mesleğinden çıkarılanlar arasından FETÖ ile bağlantılı olduğu tespit edilen 1082 kişinin rütbeleri alındı.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Çiçekçiyi yumrukla öldürmüştü: İstenen ceza belli oldu
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti