Deniz bisikleti faciasında bilirkişi raporu çıktı: İDO kaptanı da suçlu

Deniz bisikletiyle Kumburgaz'dan denize açılan ve birinin cesedi bulunan kayıp 5 genç ile ilgili davada bilirkişi raporu çıktı. Raporda, bir yolcunun denizde birilerini gördüğünü söylemesine rağmen gerekli aramayı yapmadığı iddia edilen İDO kaptanı Yavuz Yılmaz da suçlu olduğu belirtildi.

Deniz bisikleti faciasında bilirkişi raporu çıktı: İDO kaptanı da suçlu
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 02.03.2016 - 12:39
<video:108421>

Kumburgaz Kamiloba sahilinde 17 Ağustos 2014 tarihinde deniz bisikletiyle açıldıktan sonra birinin cesedine ulaşılan, 4 kişinin ise hala bulunamadığına olaya ilişkin olarak işletme sahibi Sinan Önügören hakkında, "Taksirle birden çok kişinin ölümüne neden olma" suçundan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan davaya devam edildi.

İŞTE İDO FERİBOTUNUN KAPTANININ SES KAYITLARI

Duruşmada olaya ilişkin olarak hazırlanan bilirkişi raporu okundu. Rapora göre deniz bisikletini kiraya veren işletme sahibi Sinan Önügören asli kusurlu, deniz bisikletini kiralalayan 5 genç ise tali kusurlu bulundu. Raporda ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Küçükçekmece Belediyesi’nin de kazadan dolayı idari sorumluluklarının bulunduğu görüşüne yer verildi.

BİLİRKİŞİ: KAPTAN DA SUÇLU

Raporda, bir yolcunun denizde birilerini gördüğünü söylemesine rağmen gerekli aramayı yapmadığı iddia edilen İDO kaptanı Yavuz Yılmaz’ın, "Temel aramayı yapmayarak ve ilgililere usulüne uygun olarak haber vermeyerek Denizde Can ve Mal Güvenliği Kanununa muhalefet ettiği" belirtildi. Bakırköy 7. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, "Taksirle birden çok kişinin ölümüne neden olma" suçundan tutuksuz yargılanan Sinan Önügören katılmazken, Önügören’in Avukatı ile maktuller Serdar Demir, Doğan Demir, Mikail Çelik, Şükrü Kahraman ve Yusuf Büyükizgi’nin yakınları ile avukatları katıldı.



Duruşmada, dosyaya gelen bilirkişi raporu okundu. Üçü de Piri Reis Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yapan Makine Mühendisi Tolunay Kayaarası, uzun yol kaptanı H. Ömer Akdağlı ve uzun yol kaptanı M. Şems Aktuğ tarafından hazırlanan raporda bir yolcunun denizde yardım isteyen kişileri gördüğünü söylemesi üzerine gerekli aramayı yapmamakla itham edilen İDO Kaptanı Yavuz Yılmaz’a da yer verildi.

'DAHA KESİN BİLGİ EDİNME İMKANI VARDI'

Raporda Yılmaz’ın, yardım istendiğine ilişkin kendisine bilgi verildikten sonra gemiye manevra yaptırarak kazazedelerin görüldüğü mevkiye yaklaştığına dair bir bilginin bulunmadığı belirtilerek, "Belirtilen hava şartlarında bilginin doğruluğunu teyit etmek maksadıyla bir dönüş ile yaklaşılarak daha kesin bir bilgi edinme imkanı vardır, ancak uygulamamıştır" denildi. Raporda, duruşmalarda tanık olarak dinlenen Yılmaz’ın, temel aramayı yapmayarak ve ilgililere usulüne uygun olarak haber vermeyerek, 4922 sayılı Denizde Can ve Mal Koruma Hakkındaki Kanununa muhalefet ettiği belirtildi.

BELEDİYELER İDARİ YÖNDEN SORUMLU TUTULDU

Raporda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Büyükçekmece Belediyesi’nin olayda denetim ve yönetsel görevlerinde ihmali bulunduğu, bu nedenle bu iki kurumun idari sorumluluklarının bulunduğu görüşüne yer verildi.

Raporda, davanın tutuksuz sanığı Sinan Önügören’in ise gerekli denetimi yapmadığı, bisiklete binen kişilere can yeleklerini takmalarını sağlamadığı için asli kusurlu olduğu belirtildi. Önügören, ayrıca deniz kenarında cankurtaran botu bulundurmadığı ve gözetleme kulesi ile dürbünlü bir nöbetçi bulundurmadığı, 16.00’da geri gelmedikleri halde kolluk kuvvetlerine haber vermediği için asli kusurlu olarak kabul edildi.

Raporda olaydan sonra kaybolan ve bir daha bulunamayan Doğan Demir, Mikail Çelik, Şükrü Kahraman ve Yusuf Büyükizgi ile kaybolduktan bir hafta sonra cesedi Marmara Adası sahilinde bulunan Serdar Demir’in de tali kusurlu oldukları belirtildi. Duruşmada söz alan tutuksuz sanık Sinan Önügören’in Avukatı Lütfullah Hasan Doğruyol, müvekkilinin duruşmalardan vareste tutulmasını istedi. Doğruyol’un bu isteğini reddeden mahkeme heyeti, duruşmayı erteledi.

3 YILDAN 15 YILA KADAR HAPSİ İSTENİYOR

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Serdar Demir’in 17 Ağustos 2014’te kardeşi Dogan Demir ve arkadaşları Mikayil Celik, Sukru Kahraman ve Yusuf Buyukizgi’yle şüpheli Sinan Onugoren’e ait deniz kenarındaki Garden Beach Club’tan deniz bisikleti kiralayarak saat 14.00’da denize açıldıkları belirtiliyor.

İddianamede, 5 arkadaşın saat 16.00’da dönmeleri gerekirken denmedikleri, denizde fırtınaya yakalanarak kayboldukları, Burak Önügören’in amcası şüpheli Sinan Önügören’e durumu bildirmesine rağmen şüphelinin Sahil Güvenlik'e ve kolluk kuvvetlerine haber vermediği ifade edilerek, sonraki gün, gençlerin ailelerinin durumu emniyete bildirmesi üzerine şüpheli Önügören’in emniyete gittiği vurgulanıyor.

23 Ağustos 2014’te ölen Serdar Demir’in cesedinin Marmara Adası sahilinde bulunduğu, diğer kişiler Dogan Demir, Mikayil Celik, Sukru Kahraman ve Yusuf Buyukizgi’ye ise ulaşılamadığı belirtildi. İddianamede, şüpheli Sinan Önügören’in, ”Taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma” suçundan 3 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması isteniyor. Öte yandan, kaybolan gençleri denizde gördüğü iddia edilen deniz otobüsü kaptanı Yavuz Yılmaz ile cankurtaran Serkan Tunç, Garden Beach çalışanları Cem Bekdemir ve Burak Önügören ile Büyükçekmece Belediyesi yetkilileri hakkında, kovuşturmaya yer olmadığına karar verilmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler