‘Devlet ölüme terk etti’

Dünyada ve Türkiye’de bir ilk olarak Dolapdere'de açılmıştı

Yayınlanma: 14.07.2014 - 04:28
Abone Ol google-news

Hasta, yaşlı ve can güvenliği tehlikedeki trans bireyler için açılan trans sığınmaevi, birinci yılını doldurdu. Sığınmaevinde kalan translar, devlet tarafından ölüme terk edilmiş olmaktan şikayetçi.

İstanbul Dolapdere’de açılan “Trans Sığınmaevi”, bir yıl içerisinde 30 hasta, yaşlı ve can güvenliği tehlikedeki trans bireyi barındırdı. Dünyada ilk kez Türkiye’de hayata geçen projenin, yakın zamanda Avrupa’da uygulanması planlanıyor. 2 odalı bir daireden meydana gelen sığınmaevinde halihazırda 6 trans kalıyor. Sığınmaevinin aylık 1000 TL civarındaki kirası ile diğer ihtiyaçlarını, maddi durumu görece iyi olan trans bireyler karşılıyor.

Sığınmaevinin önümüzdeki dönemde huzurevine dönüşmesini hedeflediklerini anlatan dernek yetkilisi Kıvılcım Arat, “Sosyal devlet denilen kavramın belli gerekçeleri var, bunun içinde sağlık ve barınma da dahildir. Ancak trans bireyler, kimliklerinden dolayı bu hakların hiçbirinden yararlanamıyor. Devlet tarafından ölüme terk ediliyoruz. Biz de kendi başımızın çaresine bakmaya çalışıyoruz. Neyse ki etraftan herhangi bir olumsuz yaklaşımla karşılaşmıyoruz” diyor.

“Tarlabaşı değerlendi evden atıldım”

3 aydır trans sığınmaevinde kalan 46 yaşındaki Avşar H. , öncesinde Tarlabaşı’nda yaşıyormuş. Ancak bölge dönüşüme girince ev sahibi onu evden atmış. Önce sokaklara düşmüş Avşar, sonra da sığımaevi yetkilisi tarafından buraya davet edilmiş.

Avşar, “28 yıldır İstanbul’da yaşıyorum. Fuhuş yaparak para kazanıyorum. Aynı zamanda uyuşturucu bağımlısıydım. Sığınmaevine geldiğimden beri kullanmıyorum, bıraktım. Bu ortam bana çok iyi geldi. Biz transların böyle bir ortama çok ihtiyacı var” diye konuşuyor.

Etraftan olumsuz bir yaklaşım olmaması için sokağa 15 günde bir makyaj yapmadan çıktığını anlatan Avşar, şöyle devam ediyor:

“Burada herkesi için bir iş bölümü var. Örneğin yemekleri ben yapıyorum. Sokağa çıktığımda polis sürekli ceza kesiyordu, şimdi en azından böyle bir duruma maruz kalmıyorum. Keşke bir sigortam olsaydı, yaşlılığımda huzurlu olsaydım. Çok korkuyorum…”

47 yaşındaki Okşan M. İse 3 yıldır prostattan şikayetçi. “Hastalığımın tedavisi antibiyotik değil ama hastane bana sürekli antibiyotik verip beni gönderiyor. Yeşil kartım olmasına rağmen travesti olduğum için beni tedavi etmiyorlar. Sağlık sorunlarımdan dolayı 250 liralık evimde kalamadım, buraya sığındım” diyor.

KUTU: Erkek sığınmaevi de açıldı

Öte yandan Türkiye’nin ilk erkek sığınmaevi, Şefkat- Der tarafından 2000 yılında Konya’da açılmıştı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından açılan ilk erkek sığınmavi ise, geçen yıl İzmir ve İstanbul’da hizmete girdi. Ancak bu sığımaevlerinde kalmak için mahkeme kararı olması gerekiyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler