Diyarbakır'da 'Ranger' dehşeti

Sur’daki sokak yasağını protesto yürüyüşüne izin verilmeyince tansiyon yükseldi. Polis yürüyenlere sert müdahale etti: 2 ölü, 4 yaralı.

Yayınlanma: 15.12.2015 - 06:15
Abone Ol google-news

<video:448060>

Fotoğraflar: AFP / İlyas Akengin

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde, 2 Aralık’tan bu yana süren sokağa çıkma yasağı ve operasyonları protesto için HDP ve DBP’nin çağrısıyla yapılacak yürüyüşün Valilik tarafından “kanunsuz” ilan edilerek yasaklanması kentte tansiyonu yükseltti. Polis yürüyüşe katılmak isteyenlere müdahale etti. Kent geneline yayılan olaylarda Bağlar’da terörle mücadele ve özel hâreket polislerinin kullandığı “Ford Ranger” tipi araçtan açıldığı belirtilen ateşte 2 kişi öldürüldü. Olaylarda 4 kişi yaralandı.

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde 6. kez uygulanan sokağa çıkma yasağını protesto için HDP ve DBP’den günler öncesinden yapılan çağrıda, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, HDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken, milletvekilleri ve belediye başkanlarının katılımıyla Esma Ocak Çay Bahçesi önünde protesto yürüyüşü düzenleneceği açıklandı. Diyarbakır Valiliği, pazar akşamı yaptığı açıklamada yürüyüşü “kanunsuz” ilan ederek yasakladı. Kentte dün sabah esnaf kepenk açmadı. Belediye otobüsleri ile şehiriçi taşımacılık yapan minibüslerin büyük bölümü sefere çıkmadı. Çöplerin de toplanmadığı Diyarbakır’da öğrencilerin büyük bölümü okullara gitmedi.

Kentte olaylar dün sabah saat 10.30 sıralarında başladı. Barikat kuran gruplar, polisle çatıştı. Vatandaşlara grup halinde yürümeme yönünde anons yapan polis, toplu yürüyenlere biber gazı ve basınçlı su ile müdühale etti. Ekinciler Caddesi üzerinde gelişigüzel gaz bombası atıldı. Esma Ocak Parkı önünde toplanan yüzlerce kişiye polis müdahale etti.

Her yer gaz

Göstericiler Ofis ve Çamlıca mahallelerine dağılarak çöp konteynırlarını devirdi ve trafik levhalarını söktü. Sokaklarda ateşler yakıldı. Özellikle Çamlıca’da gaz bombalarından göz gözü görmez oldu. Göstericiler polise zaman zaman ses bombaları da attı. Olayların ardından yürüyüş güzerâgahı değiştirilerek, Yüksekdağ ve milletvekillerinin Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önünde toplanıp Şeyh Sait Meydanı’na yürüyeceği duyuruldu. Ancak polis belediye önünde toplananlara da müdahale etti. Parti yöneticileri, olayların daha da büyümemesi için belediye önünde toplananlara evlerine gitmeleri çağrısı yaptı. Ancak olaylar kent geneline yayıldı.

Diş hekimi vuruldu

Huzurevleri, Koşuyolu, Bağlar’ın birçok mahallesi, Seyrantepe, Ofis, Ekinciler, Şehitlik, Kantar ve daha birçok yerden dumanlar yükseldi. Öğleden sonra Bağlar’da Kaynartepe Mahallesi 202. sokakta Ford Ranger tipi bir araçtan açılan ateşle Şerdil Cengiz (21), Şiyar Salman (18), Engin Kayar ve Şaban Parlamış yaralandı. Şerdil Cengiz ve Şiyar Salman yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Bağlar’da Körhat Sağlık Ocağı yakınlarında barikat kuran göstericiler ile polis arasında çıkan çatışmada ise diş hekimi E.S, muayene odasına kurşun isabet etmesi sonucu yaralandı. Ayşe Aytetin adlı bir kadın da vuruldu.

Hüda Par’lılar ateş açtı

Polisin gerçek mermi kullandığı, Hüda Par’a yakın bazı esnafın silahla ateş açtığı bildirildi. Polis, yolda yürüyen yaşlı bir kadına basınçlı su sıktı. Yaşlı kadın polislere, “Burası Kürdistan ne istiyorsunuz” dedi. Polisler ise “Ne Kürdistan’ı burası Türkiye” diye cevap verdi.

Mahmut Oral'ın objektifinden- Diyarbakır'daki Sur protestosundan çarpıcı kareler

Sur ve Dargeçit’te yasaklar sürüyor

Oteli karargâh yaptılar

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde 2 Aralık’ta 6. kez ilan edilen sokağa çıkma yasağı ile hendek ve barikatların kaldırılması için düzenlenen operasyonlar, geçen cuma verilen 17 saatlik ara haricinde aralıksız devam ediyor. Polis ve jandarma özel harekât timlerinin katıldığı operasyonlara helikopterler de havadan destek veriyor. İlçede okullara özel harekât timlerinin yerleştirilmesinin ardından Gazi Caddesi üzerinde bulunan Class Otel de özel harekât timleri tarafından kullanılmaya başlandı. 8 katlı otelin çatı katına polisler tarafından kum torbaları yerleştirildi. Kum torbalarının arkasında özel harekât polisleri Kanas, bombaatar ve makineli tüfeklerle bekliyor. DİHA’ya konuşan bir otel çalışanı, polise tepki gösteren çalışanlardan birinin saldırıya uğradığını, polislerin kendilerine “Biz kimseden izin almıyoruz” dediğini belirterek “Otel sahibi Diyarbakır Valiliği’ne otelin boşaltılması için bir dilekçe yazdı fakat herhangi bir cevap gelmedi. Otelde büyük zarar var” dedi.

1 çocuk ve 2 kadın yaralı

Mardin’in Dargeçit ilçesinde 11 Aralık’ta ilan edilen sokağa çıkma yasağı ve operasyonlar sürüyor. Safa Mahallesi’nde polisin açtığı ateşle yaralandığı belirtilen 16 yaşındaki Muhammed Akyüz’ü hastaneye götürmeye çalışan 45 yaşındaki Hatice Gezginci ve gelini Sacide Gezginci de açılan ateşle yaralandı. Bölgeye gönderilen ambulansa da ateş açıldığı ifade edildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler