Doktor grev yapmaz

Sağlık Bakanlığı, aile hekimlerinin cumartesi günleri uyguladığı greve sert bir yazıyla karşılık verdi. Mazaretsiz nöbete gitmeyenlerden 20 ceza puanı kesilmesini isteyen bakanlık, “eylem yaptın herkes duydu artık nöbet tut” şeklinde bir resmi yazı yazdı. Öte yandan Adana’da 6 ay içinde 462 hekime nöbet yazılırken, yalnızca 42 hastaya bakıldığı öğrenildi.

Yayınlanma: 12.08.2015 - 20:03
Abone Ol google-news

Sağlık Bakanlığı, Türk Tabipleri Birliği (TBB) ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’nın (SES) 8 aydır uyguladığı cumartesi günleri grev kararını, “doktorlar son raddeye gelene kadar eylem yapamaz” gibi bir resmi yazı ile tüm Toplum Sağlığı merkezlerine iletti. Yazıda kesin bir dille cumartesi nöbete gitmeyen hekimlere 20 ceza puanı uygulanacağı kaydedildi. TTB Merkez Konsey Üyesi Filiz İncekara, hekimlerin ceza puanlarının 100’e ulaştığını belirterek, “Grevi kırmak için yazıyı gönderdiler. İhtiyaç olsa hekimler gerekeni zaten yapar. Ancak Adana’da 6 ay içinde 462 kişiye nöbet yazıldı ama yalnızca 42 hastaya bakıldı” diye konuştu.

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, SES ve TTB’nin aile hekimlerine konan zorunlu nöbettetin ardından uyguladığı “cumartesi grev” kararına sert bir yazı ile karşılık verdi.

 

‘Eylem son çare’

Yazıda, “iş bırakmak suretiyle yapılan eylemlere son çare olarak başvurulması” gerekitği belirtilerek, “Oysa her cumartesi sendikal eylem kapsamında verilen kararlara istinaden kanunen verilen görevi yerine getirmeme fiilinin ölçülülük ilkesini ihlal ettiği, önlenemez, ertelenemez sağlık hizmetini aksatarak kamu yararını engellediği değerlendirilmektedir” dendi. Grevin nöbet konan cumartesi günü olması nedeniyle “görevi bertaraf amacı” taşıdığı kaydedildi.

 

Cezayı kesin

Nöbet görevine mazeretsiz gelmemenin ceza puanının 20 olduğu kaydedilen yazıda, cezanın verilmeye devam edileceği kesin bir dille belirtildi.

TTB Merkez Konsey Üyesi İncekara, Adana’dan örnek vererek, “6 ay içinde 462 hekime nöbet yazıldı ancak yalnızca 42 hastaya bakıldı” dedi. Grevin çözüm üretildiğinde bitmesi gerektiğini söyleyen İncekara, “Ceza puanları puanları 100’e ulaştı. Bakanlık ‘Gelmeyeni atar geri kalanlarla çalışırız’ hamlesi yaptı. Anayasa Mahkemesi ihtiyaç durumunda diye karar verdi ancak ihtiyaç yok. Olsa hekimler kendileri zaten gerekini yapar” dedi.

 

‘Kim vurduya giden çok olur’

Öte yandan Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun “Aile hekimlerini, hastanelerden daha çok alanda ve toplum sağlığı merkezlerinde düşünüyoruz” demesine karşın, Tokat’taki hastanelerde aile hekimleri için nöbet listesi hazırlandığı öğrenildi. İncekara hastane acillerinindeki uzman hekimlerin dahi ilk çalışmaya başladıklarında 4 ay boyunca hastaya müdahalede bulunmadığını belirterek, “Aile hekimine nöbet yazılması acildeki sorunu çözmez. Beyaz önlük giyen acil doktoru olmaz. Kim vurduya giden çok olur” uyarısı yaptı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler