Dolar artışı değil devalüasyon... Ayakkabı kutusu 2 milyon 470 bin lira kazandırdı

Dolar, rekora doymuyor... Dolar kuru 2.60 oldu. Ayakkabı kutularında bulunan 4.5 milyon dolar, 15 aydan kısa bir sürede 2.47 milyon lira değer kazandı.

Yayınlanma: 05.03.2015 - 13:23
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve hükümet yetkililerinin piyasaları geren açıklamaları
Türk Lirası’nı vurmaya devam ediyor. Dolar/TL bugün de 2.5935'e yükselerek yeni zirvesini gördü.

Türkiye'nin siyasi riskinin yükselmeye başladığı 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonundan bu yana dolardaki artışın önü kesilmedi. 17 Aralık 2013'te kur 2.0460 seviyesindeydi. Buna göre dolar 15 aydan kısa bir sürede yaklaşık 55 kuruş yani yüzde 26.75 yükseldi.

17 Aralık 2013'te Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan'ın evindeki ayakkabı kutularından 4.5 milyon dolar çıkmış, Türkiye tarihinin en büyük yolsuzluk ve rüşvet skandalıyla sarsılmıştı. O zamanki kurla bu para 9.2 milyon liraya denk geliyordu. Şu an ise bu rakam 11.67 milyon liraya ulaştı. Özetle ayakkabı kutularından çıkan para 17 Aralık'tan bu yana 2.47 milyon lira değerlendi.

Son dönemde ise Erdoğan ve çevresinin Merkez Bankası’na yönelik faiz eleştirileri ekonomi yönetiminin geleceğine ilişkin endişeleri artırırken Türk Lirası darbe yiyor. Liranın yılbaşından bu yana kaybı yüzde 11.64'ü buldu, Ekonomi Bakanı Zeybekci, dün kurla ilgili endişesi olmadığını açıkladı. Açıklamadan sonra 2.5705'e kadar çıkan dolar kuru bugün de 2.5935'e fırladı. Son bir ayda en fazla değer yitiren ikinci para birimi TL oldu.

Zeybekçi, katıldığı bir toplantının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada “Türkiye’nin kurla ilgili bir endişesi yoktur. Şu yanılgıya düşmeyelim: ‘Kur kontrol edilemez hale geldi, TL’nin değeri aşırı düşüyor, öyleyse hadi faizleri yükseltelim’ Ya da faizlerin aşağı doğru düşmesinin üzerindeki o baskının azaltılması yönünde bir iklim oluşturmaya çalışmayı son derece yanlış görüyorum” dedi.

Zeybekçi kurla ilgili endişe görmezken, Türk Lirası son bir ayda yüzde 7.43 değer yitirerek gelişen ülke para birimleri içinde en fazla değer yitiren ikinci para birimi oldu. ABD Merkez Bankası Fed’in faiz artırımına yaklaşması dolar endeksini yükseltirken, gelişen ülke kurları değer yitiriyor. Ancak Türk Lirası’nın kaybı içerideki siyasi risklere paralel daha hızlı oluyor. Son bir ayda Brezilya Reali yüzde 9, Güney Afrika Randı yüzde 3.8, Polonya Zlotisi yüzde 3.2 civarında değer yitirdi. Küresel bazda dolar endeksi son bir ayda sadece yüzde 0.61 yükseldi. Yılbaşından bu yana artış yüzde 5.7’de kaldı. Bu da TL’deki kaybın içerideki siyasi risklerle arttığını bir kez daha gözler önüne serdi.

Biri iknada, diğeri eleştiriyor

Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bir yandan New York’ta yatırımcıları Merkez’e baskı olmadığı konusunda ikna etmeye çalışırken, hükümetin bir diğer temsilcisinin faiz eleştirilerini sürdürmesi ekonomi yönetimine güvensizliği artırıyor. Dolar/TL’deki yükseliş hise senetlerine de satış getiriyor. BIST 100 endeksi dün yüzde 2.65 kayıpla 82 bin 067 seviyesinden kapandı. Bugün de ilk seansı yüzde 2.20 düşüşle tamamladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler