‘Dubleks evle, sıcak suyla kandırdılar’

CHP'li vekil, Salihli'deki JES direnişini anlattı

Yayınlanma: 27.08.2019 - 18:52
Abone Ol google-news

Manisa Valiliği’nin Salihli ilçesi Hacıbektaşlı Mahallesi’ndeki Jeotermal Enerji Santralı (JES) için “ÇED gerekli değil” raporunu vermesinin ardından, yurttaşlar çevre eylemlerinin 2. gününde jandarma müdahalesiyle karşılaştı. Jandarmanın müdahalesinde yaralanan CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, ilçede 8 ay önce başlayan JES direnişini gazetemize anlattı.
Santralın daha önce ruhsatsız bir şekilde çalıştığını söyleyen Başevirgen, “7 Ocak’ta grup başkanvekilimiz Özgür Özel Manisa vekilimiz Vehbi Bakırlıoğlu ve köylülerle birlikte kaçak santrala karşı direnerek kapanmasını sağladık. Ancak 8 ay sonra Manisa Valiliği’nin ‘ÇED gerekli değildir’ kararı almasından dolayı firmanın TIR’ları tekrar Hacıbektaş’a geldi. Köylülerin haber vermesiyle Hacıbektaş’a gelerek TIR’daki sondaj malzemelerinin indirilmesine engel olduk. Köylülerimiz zaten JES’lere karşı fazlasıyla örgütlenmiş durumda. Büyük bir direniş oldu. Fakat jandarmanın akıl almaz müdahalesiyle karşılaştık” dedi. ÇED raporu istenirse, firmanın burada yaşayan halkı bilgilendirmesi gerektiğini söyleyen Başevirgen, “Burada ilginç bir şey var; firma, sondaj kuyularını açmadan önce köylüleri, ‘Bu bölge imara açılacak, buraya dubleks konutlar yapılacak, topraklarınız değerlenecek’ diyerek kandırmış. Bazı yurttaşların arazileri bu yöntemle ellerinden alınmış. Salihli Belediyesi, JES kurulacağını yurttaşlardan gizlemiş, sondaj çalışmalarını ‘kente sıcak su getirilecek’ diye duyurmuş” diye konuştu.
Jeotermal enerji santrallarının geri döndürülemeyecek bir tahribat yarattığını söyleyen Başevirgen, “2017’de Su Yapı ve Yönetimi Genel Müdürlüğü, Manisa Valiliği’ne jeotermal ruhsatı verilmemesine ilişkin bir yazı gönderdi. Yazıda, sudaki arsenik ve ağır metallerin çok yüksek olduğu özellikle belirtiliyor. Bu konuyu valiliğe defalarca ilettik, ama dikkate almadılar. Devletin kendi kurumu ruhsat vermeyin diyor, onlar veriyor. Burada okul da var, sağlık ocağı da. Burası bir yaşam alanı. Görsünler, bu kararı kaldırsınlar” ifadelerini kullandı. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler