Ebu Hanzala’dan Ankara’da vaaz

IŞİD’e katılımlarla gündeme gelen Ankara Hacıbayram Mahallesi’nde Ebu Hanzala olarak bilinen Halis Bayancuk’un vaaz verdiği ortaya çıktı. Bayancuk vaazında ‘kâfirlerden yardım alma’ konusunu işlemiş.

Yayınlanma: 29.07.2015 - 06:32
Abone Ol google-news

IŞİD’e eleman temin ettiği gerekçesiyle yabancı basının da gündemine gelen Ankara Hacıbayram Mahallesi’ne düzenlenen operasyondan önce mahalleyi terkedenler olduğu öğrenildi. IŞİD’de “Ebu Hanzala” olarak bilinen Halis Bayancuk’un Hacıbayram’ı ziyaret ederek vaaz verdiği de ortaya çıktı.

Ankara’nın tarihi semti Hacıbayram Mahallesi, dünya basınına IŞİD’e katılımlarla gündeme gelmişti. Mahallede daha önce, Suriye’nin Rakka kentinde IŞİD saflarında çatışmalara katılmış Celil Akçil ile örgüt içindeki Türklerin durumunu konuşarak haberleştirmiştik. Akçil, “IŞİD’e artık gitmeyeceğini, dağılmış ailesini toparlamaya çalıştığını ve uyuşturucudan kurtulacağını” söylemişti. Ancak sözünü tutamadı, yeniden IŞİD’e gitti ve döndü...

Duyan IŞİD’ci kaçmış

Döndükten sonra Akçil, savaşa iyiden iyiye bulaştığını ve bir infaz gerçekleştirdiğini itiraf etti. Bu itiraflardan sonra yeniden sınırı geçmeyi denedi ancak yakalandı, gözaltına alndı ve tutuklandı.

Hacıbayram’a, önceki gün, TEM ve istihbarat polisleri girdi. Ancak mahalleli, daha önce İstanbul ve diğer illerdeki operasyonları duyan çok sayıda IŞİD’cinin kaçtığını söylüyor. Çoğu Suriyeli 15 kişi gözaltına alındı, selefi anlayışı doğrultusunda ibadet ve toplantı yeri olarak yapılan bina yıkıldı.

Bölgeye Selefi anlayışında olanlar 2000’li yılların başında geldi. Bölgede uzun süredir yaşayan iki Çankırılı aile çevresinde ilk örgütlenmelerini yaptılar. Çankırı merkez Tevfikiye Mahallesi nüfusuna kayıtlı olan bu gruba, 2007’de bir operasyon gerçekleştirildi. Kalecik ilçesi nüfusuna kayıtlı olanlar da bu gruba katıldı. IŞİD’in Irak ve Suriye’de aktif olmasının ardından, eşzamanlı olarak Hacıbayram’da da benzer çalışmalar başladı. Bu aşmadan sonra IŞİD’e gruplar halinde katılımlar gerçekleşti.

Hacıbayram’da, IŞİD’in “Rakka Emiri”nin mahallede büyümüş Oğuzhan adlı bir kişi olduğu, Oğuzhan’ın eşiyle birlikte Suriye’de olduğu ve çatışmada öldüğü konuşuluyor.

Soru cevap yapmış

Örgütün üst düzey görevlisi olduğu gerekçesiyle tutuklanan ve Ebu Hanzala olarak bilinen Halis Bayuncuk’un Hacıbayram’daki vaazları da sosyal medyada halen bulunuyor. Videolarda, Bayuncuk’un mahalleye zaman zaman geldiği ve vaazlar verdiği, taraftarlarının dini konulardaki sorularını yanıtladığı anlaşılıyor. Bayuncuk, bir vaazında “kafirlerden hangi durumda yardım alınabileceğini ve bunun İslam’daki karşılığını” anlatıyor.

Mahalleden IŞİD’e katılanların bazıları da sosyal medyadan ellerinde silahlarla fotoğraflarını paylaşıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler