Ekmekte yeni dönem 1 Temmuz'da başlıyor

Ekmeğin sadece buğday unu, maya, tuz ve su karışımıyla üretilmesini öngören düzenleme 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek.

Yayınlanma: 27.06.2013 - 11:04
Abone Ol google-news

Yeni düzenlemeye göre, ekmek 17 katkı maddesinden arındırılarak, kepek oranı artırılıp tuz oranı azaltılmış halde satılacak. Fırın dışındaki yerlerde ekmeğin vatandaşın direkt temas edeceği şekilde satılması yasaklanacak. Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Balcı: ''Kepek oranı yüksek ekmek sağlık açısından daha faydalı. Diyabet hastaları için de ideal bir ekmek türüdür."

Yeni düzenleme ile ekmekteki kepek oranı artırılarak tuz oranı düşürülecek. Poşetlenmemiş ekmeğin market önlerinde ve vatandaşların direkt temas edebileceği bir biçimde satılmasına izin verilmeyecek.
Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, yeni düzenlemenin fırıncılara bir maliyeti olmayacağını söyledi.

Kepek oranı yüksek ekmeğin sağlık açısından daha faydalı olduğunu belirten Balcı, "Özellikle sindirimi sistemi açısından daha iyi bir ürün olmasının yanında diyabet hastaları için de ideal bir ekmek türüdür." dedi.

Fırıncıların kepek oranı yüksek un teminine ilişkin sıkıntılarının da giderildiğine işaret eden Balcı, ''Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, undaki kepek oranının ayarlanması sorumluluğunu fabrikalara yükledi. Böylece bu sorun da aşılmış oldu. Katkı maddeleri kullanımının yasaklanacağı yeni ürünün önemli özelliklerinden biri bu'' ifadesini kullandı.

Ekmek dükkan önünde poşetsiz satılamayacak

Poşetlemeye dönük kriterlere değinen Balcı, Avrupa ülkelerinde poşetleme ile ilgili bir zorunluluk olmadığını hatırlattı.

Yeni dönemde ekmeğin poşet ambalajlar da ya da poşetsiz satılabileceğini dile getiren Balcı, ''Ancak yeni düzenleme, poşetsiz satılan ekmeğin bakkal ve marketlerin önünde, vatandaşın direkt temas edeceği bir biçimde satılmasını engelliyor. Poşetsiz satılacağı zaman satıcı ekmeğin direkt teması gerektirmeyecek bir şekilde satılmasına özen gösterecek'' dedi.

Protein açısından daha faydalı

İmal ettiği ekmekleri yeni tebliğ çerçevesinde üreten fırıncı esnafı da yeni ekmeğin beyaz ekmeğe oranla daha sağlıklı olduğunu belirtiyor.

Ankaralı fırın işletmecisi Ahmet Çelik, ''Beyaz ekmek sağlığa zararlıydı gibi bir algı yanlış olur. Yeni tebliğe göre ürettiğimiz ekmeklerde protein zenginliğinin eskisine oranla daha fazla olduğu söylenebilir'' diye konuştu.

Vatandaşların, yeni tür ekmeği tam buğday ekmeği ile karıştırmamaları gerektiğini ifade eden Çelik, bu yüzden insanların kepek oranı artırılmış ekmekten ''esmer renkli ekmeği" anlamamaları gerektiğine işaret etti.

Poşetleme konusuna da değinen Çelik, ekmeğin imalatın hemen ardından poşetlenemeyeceğini belirterek, bekleme süresinin fırıncı açısından zaman kaybı anlamına geldiğini dile getirdi.

Vatandaşların daha çok ekmeğin soğumasını beklemeden tüketmeyi tercih ettiklerini anlatan Çelik, bakkalların birçoğunun da ekmeklere dokunurken eldiven kullandıklarını söyledi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler