Emekli olmak için fazla güzel

Gisele Bündchen bu ay podyumdan emekli oluyor. Gisele, yalnız moda dünyası için değil, moda, toplumun eğilimlerini şekillendirdiğinden yaşadığımız dünya için de önemli bir karakter. Dönemin standartlarını değiştiren endamıyla süpermodel, duyarlılığıyla süper bir insan modeli.

Yayınlanma: 14.04.2015 - 20:22
Abone Ol google-news

Ergenlik yıllarımda duvarımda bir Japon arabası, saks mavi bir Subaru posteri asılıydı. Bir gün, yanlış hatırlamıyorsam, Tempo dergisinde çift sayfaya yan gelip uzanmış Cindy Crawford’a eşlik eden bir konu gördüm. Başlık şöyleydi: “Gerçek olmak için fazla güzelsin.” Sıskaydım o zaman. Henüz sütyen takmak için gerekçem de yoktu. Özendim. Başlıktan da etkilendim. Sayfayı yırttım ama arabanın yanına asmayı yediremedim. Ve bu yazıyı yazarken dün gibi, o güne gittim. Gisele, emekli olmak için fazla güzelsin. Hatta fazla sağlıklısın. Zira milenyumun ergenleri de sana özendi, daha da özenirdi.

Emeklilik açıklaması, Mart ayı ortalarında süpermodelin menajerliğini yapan çift yumurta ikizi Patricia Bündchen’den geldi. Gisele, 14 yaşından bu yana yürüdüğü podyumlardan 34 yaşında emekli oluyor. 

 

Gisele’den öncesi, sıskalıktan kırılanlar

 Cindy Crawford, Claudia Schiffer, Naomi Campbell gibi modellerin birer yıldıza dönüştüğü şaşalı süpermodel devri, 90’ları yarılamadan kabuk değiştirdi. Erken 90’larda yaşanan global kriz, modayı “anti- glamour” yani gösteriş karşıtı döneme hazırladı. Tasarımcı Marc Jacobs’ın 1992’de Perry Ellis için tasarladığı grunge koleksiyonu, salaş stiliyle titreşimi güçlendirdi. Soluk ten, çökmüş göz altları, kemikli yüzler, sıska bedenler ve androjen görünümün popüler olduğu “Heroin Chic” devri başladı. Dal gibi Kate Moss, 1993 yılının Mart ayında bir Corinne Day karesiyle ilk kez Vogue İngiltere’ye kapak oldu, Calvin Klein kampanyası için verdiği pozlar da duvarlara poster... Erkek mi kadın mı olduğu sorgulanan Stella Tennant ve Rosemary Ferguson, anoreksik vücuduyla tepki toplayan Trish Goff, devrin diğer yüzleriydi. Gençleri aşırı zayıflığa özendirmek, hatta uyuşturucuya teşvik etmekle eleştirilen Heroin Chic akımı 1997’de zamanın ABD Başkanı Bill Clinton tarafından resmen kınandı: “Giysi satmak için bağımlılığı çekici hale getirmeniz gerekmez.”

Alman asıllı Brezilyalı Gisele, bu açıklamadan üç yıl önce, São Paulo’daki bir alışveriş merkezinde Big Mac yerken Elite model ajansı yetkilisi tarafından keşfedildi. Oysa voleybolcu ya da veteriner olmayı düşünüyordu.

 

Büyük burun, büyük karakter

Okulun voleybol takımının kaptanı Gisele, vücudu atletik, burnu büyük, gözleri küçük diye yarışma sonrası çağrıldığı iş görüşmelerinden geri çevrildi. Eve dönüp ne kadar gücendiğini söylediğinde, babası “Büyük burunlu insanların büyük karakteri olur” diye teselli etti. O da büyük karakterini ortaya koydu, yılmadı. Kabul gördüğü ilk katalog işleri için Japonya’ya gitmeye üşenmedi.

“Çok farklı, çok sağlıklıydı.” Onu ilk kez 1997 yılında tanıyan ünlü moda fotoğrafçısı Patrick Demarchelier, Vanity Fair dergisine anlatıyor: “Zamanın modelleri uyuşturucu bağımlısı gibi daha gergin, keskin görünümlüydü. Kimsenin Gisele’le ilgilendiği yoktu. Aradan yalnızca sekiz ay geçti, herkes Gisele’i ister oldu.”

Büyük çıkışına cambazlığı vesile oldu. 1998 İlkbahar/Yaz koleksiyonlarının tanıtılacağı Londra Moda Haftası’nın en konuşulan olayı, Alexander McQueen’in podyuma yağmur yağdırdığı şovuydu. Ve Gisele, defilenin seçmelerinde, suyla kayganlaşan podyumda 1.80’lik boyuyla yüksek topuklarla yürümeye kadir olan nadir modellerdendi. 1998 yılında İngiliz moda dergisi i-D, Aralık kapağı için Gisele’i fotoğrafladı. Hikâyesi “Gisele diye bir kız” cümlesiyle başladı.vv 

 

Sıska model furyasını kapattı

 Ve Yıl 1999. Vogue Amerika, ünlü Temmuz sayısının kapağındaki “Seksi Modelin Dönüşü” büyük başlığını, kapak kızı Gisele’in omzuna dayadı. İçerde, “Kıvrımların Dönüşü” yazısının yanında yine o duruyordu. Fotoğrafçı Irving Penn, o siyah beyaz kare için kamerasından çıplak Gisele’e bakarken Gisele 19, Penn 82 yaşındaydı. Ve Philip Weiss fotoğrafa eşlik eden makalesinde, sağlıklı, kıvrımlı genç kadınların Heroin Chic dönemini kapadığını, sıska model furyasının sona erdiğini yazdı. Bayrağı Gisele taşıdı. 

2009 yılından bu yana Amerikan futbolu oyuncusu Tom Brady’le evli, iki çocuk annesi süpermodel, Forbes’a göre, son sekiz yıldır dünyanın en çok kazanan modeli. Genç kadınların yaşadığı özgüven sıkıntılarını aşmaları, onları başarılı girişimler için teşvik amaçlı hizmet veren Luz Foundation’ın kurucusu. Kadınları teşvik etmeye Bündchen’lerden başlamıştı. Altı kız kardeşler: Patricia menajeri, Gabriela avukatı, Raquel muhasebecisi, Rafaela internet sitesinden sorumlu. Ekipte tek fire, yargıç Graziela. Ve söz, menajeri Patricia Bündchen’in: “Gisele, özel projelerine odaklanmak ve bir numaralı önceliği olan ailesine zaman ayırmak için Nisan ayında, São Paulo Moda Haftası sonrasında podyumlara veda edecektir.” 

Süper rol model

  • Görevi ve özgüveni konusunda asla tereddüt etmeyen bir model varsa o da Gisele Bündchen’dir” yazan Vogue Amerika Genel yayın yönetmeni Anna Wintour  devamını şöyle getirmişti: “Hakkındaki en mükemmel şeylerden biri, kendini bir modelden öte, rol modeli olarak görmesi. Genç kadınlar ve çevre için gösterdiği çaba bu büyük tablonun parçaları. Kendinden önce gelen birkaç model gibi, örneğin Christy Turlington, Gisele de süpermodelliğin tanımını değiştiriyor. Ve geriye yaslanıp bunu izlemek harika.”
  •  Elçisi olduğu Ipanema terlik markasının satışlarından elde edilen gelirle Brezilya’daki yağmur ormanlarını koruyor, onbinlerce ağaç dikimine vesile oldu.  
  •  Ailesiyle başlattığı Temiz Sular Projesi’yle, doğduğu yer Rio Grande do Sul’daki sürdürülebilir çevre yönetimine katkıda bulunuyor. 
  •  2009 yılından bu yana Birleşmiş Milletler Çevre Programı UNEP’in İyi Niyet Elçisi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler