'Emniyete' aldılar

Yargıtay’ın, kilit isim Tuncel ile ilgili zamanlama yorumu polisin Dink cinayetiyle bağını perdeledi...

Yayınlanma: 22.05.2013 - 06:43
Abone Ol google-news

Yargıtay’ın, Hrant Dink’in öldürülmesine yardım etmekten beraat kararı bozulan Erhan Tuncel’in çeteye emniyet istihbarat elemanlığından ayrılmasından “kısa süre” sonra katıldığı vurgusu, emniyetin olayla “bağını” kopardı. Örgütün ilk eylemi sayılan 2004’teki McDonald’s saldırısından itibaren Tuncel’in çetenin içinde yer aldığı yorumu yapılsaydı, Tuncel’in emniyet elemanı olarak Dink cinayetinde yer aldığı sonucu çıkacaktı.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, geçen hafta Hrant Dink’in öldürülmesi davasında, “terör örgütü değil suç örgütü” yorumunu yaparak, adi bir çete olduğunu savunmuştu. Bu kararın açıklanması için geri sayımın başladığı saatlerde Erhan Tuncel, Twitter hesabından “O dosyada aksi yönde bir karar çıksın kimleri kazığın üstüne oturtuyorum görün, adilik yapan adi gibi muamele görür...” tehdidi savurmuştu.

Gerekçeli kararda, Erhan Tuncel’in çeteye dahil olma “zamanlamasına” ilişkin yorum, emniyet ile Dink cinayeti arasındaki “kusur ve sorumluluk” bağını koparacak nitelik taşıması bakımından dikkat çekti.

Hem Trabzon Emniyeti’ne Dink’e yönelik suikast yapılacağı ihbarları, hem İstanbul Emniyeti’nin hem de Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi’nin bu ihbarları bilmesine karşın “harekete geçmemesi” ve “beklenen” cinayetin gerçekleşmesiyle birlikte, cinayetin ardındaki bu sis perdesinin aralanması engellenmişti. Hrant Dink’e yönelik suikastta emniyetin eleştirilerin odağında yer almasının kilit ismi Erhan Tuncel’di.

Yargıtay 9. Dairesi’nin, Erhan Tuncel’in hem Yasin Hayal yönetimindeki çetenin hem de Dink cinayetindeki işlevini anlatırken yaptığı şu değerlendirme dikkat çekti:
“Erhan Tuncel’in 17 Kasım 2004 tarihi itibarıyla emniyet istihbarat hizmetlerine yardımcı istihbarat elemanı olarak alındığı ve bu görev için gerekli olan nitelikleri kaybettiğinin tespit edilmesi üzerine bu görevden çıkarıldığı, 23 Kasım 2006 tarihine kadar bu görevde kaldığı, bu görevden çıkarılmadan kısa bir süre önce sanık Yasin Hayal tarafından oluşturulmuş ve kendi siyasi görüşleri doğrultusunda veya bu görüşlere aykırı faaliyetlerde bulunan kişilere yönelik olarak suç işlemek üzere hazır olan örgütün hiyerarşik yapısına dahil olduğu...”

Bu yoruma göre Erhan Tuncel, Dink cinayetinden yalnızca üç hafta önce çeteye katılmıştı. Tuncel’in “kısa süre” önce çeteye katıldığı yorumu yerine çetenin ilk eylemi kabul edilen McDonalds saldırısından beri örgütte yer aldığı değerlendirmesi yapılsaydı, Dink cinayetindeki emniyet ayağının kusur ve sorumluluğu yeniden tartışılabilecekti. Ayrıca ilk günden beri çetede yer aldığı yorumlansaydı, Erhan Tuncel’in hem istihbarat elemanı hem de çetenin operasyonel elemanı olarak olaylarda yer aldığı sonucu ortaya çıkacaktı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon