'En doğru çözümleri ortak akılla üretebiliriz'

Futbol, Basketbol ve Voleybol Federasyonu başkanları, tribün terörüne karşı bir araya gelerek, ortak hareket etme kararı aldı.

'En doğru çözümleri ortak akılla üretebiliriz'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 19.11.2009 - 13:10

Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener, Basketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel ve Voleybol Federasyonu Başkanı Erol Ünal Karabıyık, Swissotel'de düzenledikleri ortak basın toplantısında tribün olaylarıyla ilgili görüşlerini açıkladı. Mahmut Özgener, kendilerinin önerileriyle böyle bir toplantı düzenlediklerini belirterek, tüm spor sahalarında giderek artan olayların kamuoyunu ciddi rahatsızlığa sürüklediğini, konunun sadece bir spor dalının sorunu olmaktan çıkarak, giderek büyüyen bir yara olduğunu söyledi.

Çok az olayın yaşandığı voleybolda bile son haftalarda yaşanan bazı olayların problemin her yeri saran bir salgın halini aldığını gösterdiğini kaydeden Özgener, şöyle devam etti: ''2009 yılında tüm spor kamuoyunda korku ve şaşkınlıkla izlendiği maçların sayısı maalesef giderek arttı. Değişik şehir ve müsabakalarda yaşanan şiddetin, takımı ve şehiri olmadığını gösteriyor. Bu karşılaşmalar kadar göz önünde olmayan maçlarda da istenmeyen görüntüler tekrarlandı. Bu olaylar hemen herkese aynı soruları sorduruyor. Sporun tüm değerlerini, insana kattığı tüm olumlu özelliklerini, coşkusunu, eğlencesini bir kenara bırakanların sayısı neden bu kadar artıyor? Giderek herkesi içine alan bu şiddet girdabına nasıl son vermeliyiz? Bu soruların cevaplarını tek başına bizlerin yanıtlaması mümkün değil. Bunu ancak bir araya gelerek güçlerimizi, bilgi birikimimizi birlikte kullanarak yanıtlayabiliriz. En doğru çözümleri, en doğru yaklaşımları ortak akılla üretebilir, uygulayabilir ve sonuca ulaştırabiliriz. İşte bugün bu yüzden federasyonumuzun çağrısıyla ülke sporumuzun en önde gelen 3 spor dalının federasyon başkanları bir araya geldik. Çözüm adına fikir alış verişinde bulunmak ve ortak akılı devreye sokmak için bir araya geldik. Federasyonlar olarak bu sorunun çözümü konusunda katkıda bulunmaya ve bu sorunu çözme konusunda olumlu adımlar atmaya kararlıyız.''
 

Komisyon yarın toplanıyor

Mahmut Özgener, Futbol Federasyonu olarak 5 Ekim'de yaptıkları açıklamada bu konunun önünü kesme konusundaki kararlılıklarını belirttiklerini ifade ederek, ''Burada Sayın Bakanımız Faruk Özak'a teşekkür ediyoruz. Kendisi de bu ortaya koyduğumuz yaklaşıma destek verdi. Sayın bakanımızla birlikte Gençlik ve Spor Genel Müdürü ve İçişleri ve Adalet Bakanlığı yetkilileriyle birlikte Ankara'da bir toplantı gerçekleştirdik. Biz Futbol Federasyonu olarak şiddet yasasındaki değişikliği, Türk futbolu için değil Türk sporu için elzem olduğunu çok net bir şekilde ifade ettik. Toplantı sonrasında oluşturulan komisyon 2. toplantısını yarın gerçekleştirilecek ve alınacak tedbirler daha net ortaya çıkıp, kamuoyuyla paylaşılacak'' diye konuştu.

''Bugün eylemi yapan kişinin cezalandırılması hem de süratle cezalandırılması konusu son derece önemli'' diyen Mahmut Özgener, şunları söyledi: ''Maalesef İl Güvenlik Kurullarımız bu konuda yetersiz kalıyor. Bu da çözümü ortadan kaldırıyor, çözümsüzlüğün önünü açıyor. Yaşanan olaylar sonrası sezon başında talimatlarımızda değişikliğe giderek, hak mahrumiyeti cezası alan kulüp başkanları ve yöneticileri stada sokmama kararı almıştık, ama başkanın giremediği stada olay çıkaran suçlu seyirci elini kolunu sallayarak girebiliyor. Bu şekilde şiddetin önünü kesmek mümkün değil. Dışarda cezası hapis olan bir eylemin aynısını stadın içinde yapan bir seyirciye hiçbir şey yapılmıyor. Sahayı kapattığınızda aslında cezayı belki o seyirci çekmiyor. Stat açıldığında o seyirci stattaki yerini alıyor. Yani potansiyel tehlike devam ediyor.''

Failin tespiti konusunda her şeyi yapmaya hazır olduklarını vurgulayan Mahmut Özgener, ''Tüm statlara yoğun bir kamere sistemi getirmenin maliyetini federayon olarak karşılamaya hazır olduğumuzu bir koşulla kabul ettik. Kamareların yönetimin emniyette ve federasyonda olması koşuluyla. Biz statlarda suçu işleyeni tespit ediyoruz, ondan sonrası devletin işi. Ne kadar süratli cezalandırabilirsek o kadar doğru adım atmış oluruz'' dedi.

Mahmut Özgener, konuşmasında İngiltere'den örnekler vererek, orada 1985'den bu güne yapılan uygulamalarla olayların azaldığını söyledi. Türkiye'de İl Güvenlik Kurulu'nun verdiği ceza miktarının 1.6 milyon Türk Lirası, ancak tahsilatın 100 bin lira olduğunu anlatan Özgener, ''Dolayısıyla mevcut yapının işlemediğini çok net görebiliyoruz. Hepimiz, federasyonlar, oyuncular, teknik kadrolar, sporu korumak, spora sahip çıkmak ve spora ait olmayan her etkeni saha dışında tutmakla görevliyiz. Bu konuda ortak hareket etmezsek şiddeti ve istenmeyen olayları engellemek olmaz. İnşallah bu toplantı bir başlangıç olacak. Bu konuda bilgi ve deneyim paylaşımıyla sporda şiddete karşı birlikte hareket edeceğiz. Bu yolla daha olaylar gerçekleşmeden önleme yoluna gideceğiz'' diye konuştu.
 

'İşlenecek suçlara ağır cezalar getirilmeli'

Federasyonunun tüm birimlerinin bu konudaki çalışmalarını tamamladığını belirten Mahmut Özgener, yarın bakanlık temsilcileriyle yapılacak toplantılarda şu konuları gündeme getireceklerini söyledi: ''Sulh ceza mahkemelerinin spor ihtisas mahkemesi olarak görevli kılınması, işlenecek suçlara karşı ağır cezaların getirilmesi, bilet sistemi, güvenlik kameraları ve yönetimi, emniyet spor biriminin güçlendirilmesi ve özel güvenlik konusunda çok kapsamlı ve soruna çözüm olacağına inandığımız önerilerimizi gündeme getireceğiz. En büyük temennimiz bu önerilerimizin kabul görüp, çok kısa bir sürede bir kanun haline getirilmesi. Dolayısıyla bu olayların daha da büyümeden, 'ah keşke bunları daha önce yapsaydık' demeden çözüme ulaştırmak. Biz son derece kararlıyız, aynı kararlığını devletten de görmek istiyoruz.''

'Çok radikal bir takım adımlar atmak lazım'

Basketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel de spordaki şiddet olaylarının kimsenin hoşuna gitmesinin mümkün olmadığını belirterek, ''Bakanlarımıza ve gerekirse sayın Başbakanımıza olayları aktararak, ülke çapında spordaki şiddetin kanunlarla giderilmesi konusunda girişimlerimiz olacak. Spordaki şiddet ve buna benzer olayların çok iyi takip edilmesi ve kontrol altına alınması lazım'' dedi.

Turgay Demirel, suçluların tespit edildikten sonra hemen cezalandırılması gerektiğini ifade ederek, şunları söyledi: ''Hukuki olarak alınması gereken, çabuk aksiyondur. Bir suç varsa suçluyu tespit ettikten sonra hemen cezalandırmak gerekiyor. Cezalandırılmayan vaka daha sonraki olayların azmasına neden oluyor. Tüm kesimlerin buna karar vermesi ve istemesi lazım. 5149 sayılı sporda şiddeti önlemeye yönelik bir kanun var, bunu sporda şiddeti yok etmeye yönelik bir kanun haline getirmek lazım. Çok radikal birtakım adımlar atmak lazım. Ülkemizin çok büyük uluslararası organizasyonlara ev sahipliği yapacağı dönemlerde bu tür şiddet olaylarıyla gündeme gelmesi hepimizi üzüyor.''

Demirel, geçen sezon Efes Pilsen ile Fenerbahçe Ülker arasındaki play-off final serisinde yaşanan olaylardan sonra güvenlik kurulunun uzman danışmanlarla toplantı yaptığını ve Ağustos ayında sonuç bildirgesi yayınladıklarını anlatarak, ''Ancak Beşiktaş Cola Turka-Efes Pilsen ve Galatasaray Cafe Crown-Fenerbahçe Ülker maçlarında da istenmeyen olaylar yaşanması, bizim bu tedbirleri daha yoğun bir şekilde almamız gerektiğini gösteriyor. Elbirliğiyle bu adımları atmaya kararlı olduğumuzu belirtiyoruz'' dedi.
 

'Mevcut kanunlardaki hükümler dahi uygulanmıyor'

Voleybol Federasyonu Başkanı Erol Ünal Karabıyık ise sporda şiddetin önlenmesi ya da şiddetin yok edilmesi konusunda toplumun tüm katmanlarında bir fikir birliği olduğunu söyledi. Bazı branşları hastalık derecesinde seven insanların olaylar yüzünden spor salonlarından uzaklaştığını vurgulayan Karabıyık, ''Bir küfür meselesi bile ciddi rahatsızlıklar vermeye başladı. Bir kanun var, yeterliliği tartışılabilir ama mevcut kanunlardaki hükümler dahi uygulanamıyor. Konunun eğitim boyutu var, mevzuatta yapılacak düzenleme ve uygulama boyutu var. En mükemmel hukuki düzenleme yapsanız dahi bunları uygulayamıyorsanız bir sonuç vermediği ortada. Ümit ediyorum bu birliktelik ve kararlılık sporda şiddetin yok edilmesini sağlayacaktır'' diye konuştu.

 

'Gereken iradeyi göstermek şart'

Basketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel, son dönemde İspanya'nın voleybolda, basketbolda ve futbolda şampiyonluklar yaşadığını hatırlatarak, ''Bu ülkede seyirci, medya ilgisi açısından ilginin üst düzeyde olduğunu görüyoruz. Basketbol maçlarında ben bir tane güvenlik görevlisi görmedim. Açıkçası İspanya'yı kıskanıyorum. İspanya'nın gösterdiği başarılar konusunda bizim mutlaka kendimizi geliştirmek için doğru modellerden yararlanmamız lazım. Topyekün bir projeyi, bir harekatı gerektiriyor. Bunu yapmak için gereken iradeyi göstermek şart'' dedi.

Galatasaray Cafe Crown-Fenerbahçe Ülker basketbol maçında yaşanan olaylar nedeniyle maçın devam etmesiyle ilgili soruyu yanıtlayan Turgay Demirel, şunları söyledi:
''Maçlar başladıktan sonra tek patron hakemlerdir. Oradaki duruma, emniyet tedbirlerine göre hareket ederler. Son olaylarda ilave güvenlik görevlisinin gelmesi ve sahanın bir bölümünün boşaltılması sonucunda devam etme kararı verdiler. Biz de bunu kabul etmek durumundayız. Bütün spor müsabakalarında maçı yöneten hakemler devam etmek isterler, ya tatil ederler ya da ilave güvenlik görevlisi isterler.''

Başkan Demirel, özel güvenlik elemanları konusundaki soru üzerine ''Geçen sezon yaşanan olaylar sonrası güvenlik şirketlerinin farklı farklı olmasının sorun olduğunu düşündük. 16 kulübümüzün katıldığı toplantıda da bunu anlattık. Her maçta aynı kişilerin görev yapması ve bu şekilde tecrübe kazanmaları amacımız. Ancak son olaylar, eksiklerimizin olduğunu gösteriyor'' diye konuştu.

Galatasaray Cafe Crown-Fenerbahçe Ülker maçında olaylara neden olan taraftara verilen bilet konusundaki soruyu da yanıtlayan Demirel, şöyle konuştu: ''Biletin ne taraftan verildiğine dair kesin bilgi yok. Böyle ifadeler var. Güvenlik kameralarının görüntülerinde o koltukta oturan kişinin koltuğun sahibi olmadığı gözüküyor. Amacımız, sponsorların verdiği veya takımların verdiği biletleri engellemek değil. Herkesin doğru ortamda maç izlemesini sağlamak. Bundan sonra olayları nasıl önleriz, onu düşünmeliyiz. Üç büyük kulüp kendi aralarındaki anlaşmayla kendi taraftarlarını salona getirmiyorlar. Ancak maalesef olaylar yine de meydana geliyor. Küfür de oluyor ve bu bizi üzüyor. Bunların hepsinin önlenmesi yönünde güvenlik raporu hazırlandı. Disiplin Kurulu da bu yönde en kısa sürede karar verecektir.''

 

'Herkese cezai eğitim vermek gerekiyor'

Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener ise sorunu sadece federasyonlara veya kulüplere endekslememek gerektiğini, sporun içindeki herkese sorumluluk düştüğünü dile getirdi. Özgener, tribün şiddeti konusunda kendileriyle hemfikir olmayan futbol kamuoyunun olmadığına inandığını vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı: ''Ama hepimiz üstümüze düşen görevi layıkıyla yapıyor muyuz? Mevcut yasada yapılması gereken değişiklikleri kulüplerimizle ve Kulüpler Birliği Vakfı ile paylaştık. Doğal olarak da hiçbir aykırı geri dönüş olmadı. Sorunu sırf kulüpler veya federasyon sorunu olarak düşünmemek gerekiyor. Bu sorunun çözümünde de sporun ilgilendirdiği tüm kesimlere görev düşüyor. Federasyon başkanlarına, kulüp başkan ve yöneticilerine, teknik adamlara ve sporculara, medyaya görev düşüyor. Görüşlerimizi her kesimle paylaştık. Sadece seyirciye ceza vermek şeklinde önerimiz yok. Bu eylemlerin oluşmasına neden olacak kişilere, hangi kesimden olursa olsun, herkese cezai eğitim vermek gerekiyor. Aksi takdirde hiçbir çözüm bulamayız. Eylemin şiddetine göre ceza verilmeli. Uzun sürecek yargı süreçlerinde biz bu mücadeleyi yapamayız ve yaptığımız mücadelede başarılı olamayız. İçinde bulunduğumuz durumlarda başka ülkelerin neler yaptığını ve nereye geldiğini örnekleriyle gösterdik.''

Spor alanlarına gelen seyircinin azalmasıyla ilgili değişik nedenlerin olduğunu kaydeden Mahmut Özgener, ''Bunun değişik nedenleri olduğuna inanıyorum. Ama en önemli nedeni bugün konuştuğumuz konudur. Sabırlı olmalıyız ve verdiğimiz kararların arkasında durmalıyız. Kulüplerle taraftarlar arasındaki diyaloğun kapanması lazım. Bunları yaptığımız takdirde daha iyi profilli seyirci statlara gelecektir'' dedi. Başkan Özgener, yasanın hayata geçirilmesi ve yaranın mümkün olduğu en kısa sürede kapanması halinde geri dönüşün de o denli hızlı olacağını dile getirdi.

 

'Yerel yönetimlere de görev düşüyor'

Mevcut durumun düzelmesi konusunda yerel yöneticilere de görevler düştüğünü kaydeden Mahmut Özgener, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Bu konuda bir örnek vermek istiyorum. Kayserispor Kulübü Başkanı, belirli bir taraftar grubu tarafından sürekli tenkit ediliyor. Maçlar sırasında maalesef kendisine sahip çıkılmadığını üzülerek görüyoruz. Eylül ayı başında milli maç oynadık. Bu milli maçta aynı grup, yönetim kurulu üyemiz Levent Kızıl'dan bedava bilet istedi. Biz vermedik. Daha ileri boyuta gidilerek, Kızıl'ı tehdit ettiler. Taraftar grubu üyesi Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu üyesine tehdit mesajı iletiyor. Bu arkadaşa hiçbir şey olmadı. Kayseri yerel yönetimine bu kişiyi şikayet ettik. Üç kere yazı yazdık. İki ay geçti, bu arkadaşlar hakkında hiçbir işlem yapılmadı. Kayserispor Kulübü Başkanı hala protesto edilmeye devam ediliyor. Her kesime görev düşerken bu örnekten yola çıkıyoruz.'' Maçlarda taciz edilmeyenin kalmadığını, ama taciz edenin yanına kar kaldığını kaydeden Özgener, herkesin ortak korkusunun daha vahim olayların yaşanması olduğunu anlattı.

 

Özel güvenlik elemanı konusu

Özel güvenlik elemanları konusundaki soru üzerine de başkan Özgener, ''Özel güvenlik elamanlarının stattan çekilmesini istemiyoruz. Ama emniyet ile işbirliği halinde olmalarını istiyoruz. Yarınki toplantıda da Emniyet Genel Müdürlüğü, İl Spor Müdürlüğü ve federasyondan birer kişi olmak üzere 3 kişilik bir kurulun oluşturulmasını önereceğiz. Bu kurul, maçlarda olması gereken güvenlik elemanı sayısını belirleyecek. Statların güvenliği tek başına özel güvenliğe bırakılamaz'' dedi.

Mahmut Özgener, taraftar grupları konusundaki soruyu ise ''Federasyon olarak yapacağımız öneriler arasında bu konu da var. Kulüp başkanları, yöneticileri kanuna aykırı hareket ettiğinde müsabaka seyrinden men, seçme ve seçilme haklarının kaybedilmesi şeklinde bir maddemiz bulunuyor'' diye yanıtladı.

 

'Spor kültürünü artırmalıyız'

Voleybol Federasyonu Başkanı Erol Ünal Karabıyık da şiddetin önlenmesi konusunda çalışmalarda spor kültürünün artırılmasının önemli olduğunu söyledi. Karabıyık, eğitimin yanı sıra, spor medyasına da görevler düştüğünü dile getirerek, seyirci sayısının düşmesinde sporun coşku ve eğlence düşüncesinden uzaklaşıp uzaklaşmadığı yönünde bir analiz çalışmasının yapılması gerektiğini ifade etti.

Voleybol maçlarında özel güvenliğin olmasının çözüm getirmediğine dikkati çeken Karabıyık, şunları söyledi: ''Hiçbir şekilde çözüm olmadığı gibi, son 1.5 ayki gözlemlerime göre sıkıntı olduğunu da görüyoruz. Her kulüp kendi güvenlik elemanını getirmek zorunda. Ancak standartlar çok farklı. Seyirciden çok güvenlik elemanı olabiliyor. Yeterli sayıda güvenlik elemanı bulundurmadığı için kulüp ceza alabiliyor. Bölgesel ligdeki kulüplerimizin bütçelerini dahi aşacak şekilde güvenlik elemanlarına ödeme yaptığını görüyoruz. İl güvenlik kurulları kendi yükümlülüklerinde bu kadar hassas değilken, bu konularda hassasiyet gösterebiliyorlar.''

Yayınlar konusunda da dikkat edilmesi gerektiğini kaydeden başkan Karabıyık, ''Geçen yıl bir kulübümüz şiddet içerikli bir bildiri yayınladı. Televizyonunda da bu bildiriyi defalarca yayınladı. Bu nedenle gerekli yerlere yazı yazdık. Ancak sonuç alınamadı'' diyerek sözlerini tamamladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon