Engelli çocuklara işkence yapıp, kahkahalar attılar

Kocaeli’nde bulunan bir gençlik eğitim ve rehabilitasyon merkezinde çocuklara kötü muamele yapıldığı ortaya çıktı.

Yayınlanma: 17.12.2015 - 13:59
Abone Ol google-news

<video:449691>

 
KOCAELİ'nin Kartepe İlçesi'ndeki Köseköy Gençlik Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nde görevli M.A.'nın engelli çocuklara hakaretler edip dövmesi, hortumla su tuturak ıslatırken kahkahalar atması, bir erkek görevlinin de tehditlerde bulunarak kahkahalara eşlik etmesi cep telefonu ile görüntülendi. Kocaeli Valiliği, bakım elamanının 2 çocuğa yaptıklarının izah edilemez olduğunu bildirirken, soruşturma başlattı.

Kartepe'nin Köseköy Mahallesi Asalet Sokak'ta bulunan Kocaeli Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'ne bağlı Köseköy Gençlik Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nde bakım elamanı M.A.'nın engelli çocuklara yaptığı işkenceler sosyal paylaşım sitesi Facebook'ta bir kişi tarafından yayınlandı. Köseköy Gençlik Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nde M.A.'nın engelli bir çocuğu yere yatırıp döverken, "Ne dedim ben sana? Nereden geldin buraya şimdi? Şimdi geldiğin yere ben elimi sürmeden kalkıp gidip oturuyorsun. Kalk" diye bağırması, banyoya soktuğu bir çocuğa hakaret edip boynundan içeri soktuğu hortumla su tutması görüntülerde yer aldı. 

Görevlinin aynı şekilde arkasını dönen çocuğun pantolonundan içeri hortumla su tutarken gülmesi, bu esnada, "Isır ısır e..... e...k. Beyzade misin sen? Senin istediğin mi olacak? Yok şarkıydı, akşama kadar istediğini yaptın ondan sonra gürültü yap kalk dışarıya. Sabah sırf inat kırlentleri atmalar filan. 'Gel' deyince gelmemeler, 'Git' deyince gitmemeler değil mi?" diyerek eziyette bulundugu görüldü.

Kameranın gerisinde bulunan bir erkek görevlinin ise "Bak kalkarsan oradan, bir sesini çıkart, zorla götüreceğim seni" diye tehditte bulunarak, yaşananlara gülerek katılması dikkat çekti. Engelli çocuklara yapılanları izleyenler büyük tepki gösterdi.

EĞİTİMCİLERDEN TEPKİ

Rehabilitasyon merkezinde çocukların dayak yediği görüntüleri izleyen eğitimciler de tepki gösterdi. Rehabilitasyon Merkezi'nin bulunduğu Asalet Sokak'ta bulunan Avni Akyol İlkokulu'nda bulunan eğitimciler, rehabilitasyon merkezinden okullarına gelen çocukların okullarında kendilerini daha özgür hissettiklerini belirterek şunları söyledi:

"Rehabilitasyon merkezinde herşey çok tertipli. Çocuklar aşırı disiplin altında. Çocukların zaman zaman vücutların morluklar oluyordu ama bunları bize söylemekten kaçınıyorlardı. Farklı bahaneler uyduruyorlardı. Rehabilitasyon merkezinden gelen çocuklar burada kendilerini daha özgür hissediyor.

Oysa ki bir rehabilitasyon merkezinin daha farklı olması lazım. Bu kadar herşeyin düzenli olması sağlanırken çocuklara bu tür baskılar yapılması çok kötü bir durum."

KAMERALARI BAHANE ETTİLER

İlkokulda görevli isminin açıklanması istemeyen bir görevli ise, rehabilitasyon merkezinin okula çok yakın olduğunu, zaman zaman sesler geldiğini anlattı. Bu görevli, "Dayak atılıp atılmadığını sorduk. Her tarafta kameraların olduğunu söyleyerek dayak atılamayacağını söylediler. Ancak görüntülerde M.A. çocukları döverken, bir kişi ise yaşananlara bakıp gülüyor. Çok acı bir olay" dedi. 

Görüntüleri izlerken şoke olduğuinu söyleyen engelli bir çocuğun annesi ise "Böyle şeyler olduğundan haberimiz olmadı. Savunmasız çocuklara bunların yapılması çok acı. Umarız sorumlular gereken cezayı alırlar" diye konuştu.

VALİLİK: İZAHI YOK

Kocaeli Valiliği ise, yazılı açıklamada, bakım elamanının işine son verildiğini, ihmali olan sorumlular hakkında yasal işlem uygulanacağını belirtti. Bakım elamanının yaptıklarını izah edilemez olduğu ifade edilerek, şu açıklamaya yer verildi:

"Kartepe ilçemizde bulunan Köseköy Gençlik ve Rehabilitasyon Merkezi'nde kalmakta olan iki engelli çocuğumuza, çalışan bir görevli tarafından olumsuz davranışta bulunulduğu duyumu alınması üzerine valiliğimizce soruşturma başlatılmıştır. Görevlendirilen soruşturmacının iddiayla ilgili incelediği ilk görüntüler ve bilgiler çerçevesinde ve olayın yaklaşık 2 yıl öncesine ait olduğu, bakım elemanı olarak çalışan bir görevlinin iki ayrı yer ve zamanda iki ayrı çocuğumuza, göstermesi gereken sevgi ve ilgi çerçevesinde yaklaşmadığı, kabul edilemez ve izah edilemez davranışta bulunduğu görülmektedir.

Devletimizin şefkatli kollarına emanet edilen bu çocuklarımıza nasıl davranacakları konusunda bütün personelimize gerekli eğitimler sürekli verilmektedir.

Elde edilen ilk bulgular çerçevesinde, bakım elamanı olarak görev yapan kişinin aldığı eğitim ve sorumluluk doğrultusunda davranmadığı üzüntü ile görülmüştür. Hizmet alımı yoluyla çalıştırılan personelin kurumla ilişiğinin kesilerek, şirketine bildirilmiştir. Soruşturma sonucuna göre Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulacak olup, sorumluluğu ve ihmali tespit edilen diğer görevliler hakkında da yasal işlemler tereddütsüz uygulanacaktır.

Bizlere emanet edilen çocuklarımıza yapılan bu kabul edilemez davranıştan dolayı üzüntü duymaktayız. Yürütülmekte olan soruşturma en kısa sürede tamamlanacak olup, sonucu kamuoyu ile paylaşılacaktır."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler