Erbil'de suikast: Şehit diplomatın adı belli oldu

Erbil'de şehit olan diplomat Osman Köse'nin cenaze programı belli oldu.

Yayınlanma: 17.07.2019 - 23:41
Abone Ol google-news

Şehit diplomatın cenaze programı belli oldu

Erbil'de şehit olan diplomat Osman Köse'nin naaşı bugün Ankara Ahmet Hamdi Akseki Camii'nde kılınacak ikindi namazına müteakip toprağa verilecek.

Türkiye’nin Erbil Başkonso-losluğu’nda görevli diplomatlara yönelik saldırıda Türk diplomat şehit oldu. Saldırıda başkonsolosluk görevlisi Osman Köse şehit oldu, iki Irak vatandaşı da yaşamını yitirdi, bir kişi de yaralandı.

Edinilen bilgiye göre öğlen yemeğini yemek için Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) başkenti Erbil’in en korunaklı ve lüks semtinde bulunan Huqqabaz isimli Türk restoranına giden Türk diplomatlar, masaya oturmalarının hemen ardından silahlı saldırıya uğradı. Üç kişi olduğu bildirilen saldırganların uzun namlulu silah kullandığı ve doğrudan Türk diplomatların oturduğu masayı hedef aldığı öğrenildi.

Yerel basına konuşan restoran sahibinin paylaştığı bilgilere göre, konsolosluk çalışanları içeri girdikten sonra sivil giyimli ve üzerinde iki uzun namlulu silah taşıyan saldırgan, doğrudan konsolosluk çalışanlarını hedef alarak ateş açtı. Saldırganlar, saldırının hemen ardından olay yerinden kaçtı. Saldırıda Türkiye’nin Erbil Başkonsolosluğu’nda görevli Osman Köse şehit oldu. Ayrıca Irak vatandaşı Neriman Osman yaşamını yitirirken, Irak vatandaşı Beşdar Ramazan da ağır yaralandı. Ramazan, gece saatlerinde kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.

‘Girişimlerimiz sürüyor’
Dışişleri Bakanlığı, saldırının hemen ardından yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, saldırının gerçekleştiği yer belirtilmezken; Türkiye’nin Erbil Başkonsolosluğu’nun bir görevlisinin, “başkonsolosluk binası dışında bulunduğu bir sırada” uğradığı silahlı saldırıda şehit olduğu belirtildi. Açıklamada “Saldırının faillerinin süratle bulunması için Irak makamları ve yerel yetkililer nezdinde girişimlerimiz sürmektedir. Şehidimize Allah’tan rahmet, acılı ailesine ve tüm Türk Milletine sabır diliyoruz” denildi.

Erdoğan: Failler bulunacak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, saldırıyla ilgili ilk açıklamayı sosyal medya hesabı üzerinden yaptı. Erdoğan, “Erbil’de konsolosluk çalışanlarımıza yönelik düzenlenen menfur saldırıyı kınıyorum. Saldırıda şehit olan çalışanımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Saldırının faillerinin süratle bulunmaları için Irak makamları ve yerel yetkililer nezdinde girişimlerimiz sürmektedir” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da yaptığı açıklamada saldırının faillerinin bulunması için çalışma başlatıldığını belirterek, “Bu hain saldırıyı yapanlara gereken cevap verilecektir” dedi. Türkiye’nin Erbil Başkonsolosu Hakan Karaçay’ın sağlık durumunun iyi olduğu, saldırı sırasında olay yerinde olmadığı belirtildi. Karaçay, olayın hemen ardından olay yerine gitti.

Tüm yollar kapatıldı
Erbil Emniyet Müdürlüğü, saldırıyla ilgili yaptığı açıklamada, “Erbil’deki bir restoranda bugün gerçekleşen silahlı saldırıda bir Türk diplomat ve bir Irak vatandaşı yaşamını yitirdi, bir vatandaş yaralandı” dedi. Açıklamada, IKBY’de bulunan diplomatların can güvenliğinin korunacağı, bölgenin huzurunun kaçmasına izin verilmeyeceği belirtilirken, kaçan saldırgan veya saldırganların yakalanması için Erbil’den diğer kentlere giden tüm yolların trafiğe kapatıldığı kaydedildi.

Irak’tan kınama
Irak Dışişleri Bakanlığı da Türk diplomatın şehit edildiği saldırıyı kınadı. Bakanlık Sözcüsü Ahmed es-Sahhaf, yaptığı yazılı açıklamada, “Erbil’de bir Türk diplomatın hedef alındığı silahlı saldırıyı kınıyoruz” dedi.

Saldırıda Irak vatandaşı bir kişinin yaşamını yitirdiği ve bir kişinin yaralandığı bilgisine yer veren Sahhaf, saldırıya ilişkin ayrıntıların ortaya çıkarılması için resmi taraflarla eşgüdüm içinde olduklarını belirtti.

Saldırının ardından Fransa’da bulunan IKBY Başkanı Neçirvan Barzani ile Bağdat’ta bulunan IKBY Başbakanı Mesrur Barzani’nin programlarını yarıda keserek Erbil’e hareket ettikleri bildirildi.
PKK şüphesi
Saldırıyı PKK terör örgütünün gerçekleştirdiği olasılığı üzerinde duruluyor. Türkiye son dönemde Pençe Harekâtı kapsamında örgütün üst düzey militanlarına yönelik nokta operasyonları yapıyordu. Son olarak PKK’nin sözde yürütme konseyi üyesi Diyar Garip Muhammed, MİT ve TSK’nin ortak operasyonuyla öldürülmüştü.

25 yıl sonra ilk
Erbil’deki saldırı, Türk diplomatlara yönelik 25 yıl sonra ilk kez gerçekleşen bir saldırı olma niteliği taşıyor. Türk diplomatlar, uzun yıllar ASALA başta olmak üzere çeşitli terör örgütlerinin hedefinde olmuş, son olarak Türkiye’nin Atina Büyükelçiliği müsteşarı Ömer Haluk Sipahioğlu 4 Temmuz 1994’te 17 Kasım terör örgütü militanının düzenlediği suikast sonucu şehit olmuştu. 

Saldırganlar yan masayı da taradı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Erbil’de Türk diplomatın şehit edilmesine ilişkin Bağdat ve Erbil ile temas halinde olduklarını belirterek, “Gerekirse heyet göndeririz” dedi. Çavuşoğlu, saldırganların üç kişi olduğu bilgisini de verdi.
Erbil’deki saldırıya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Saldırı 3 kişi tarafından düzenlendi. Saldırganların yakalanması için temastayız. Saldırganlar yan masadaki Iraklı 2 kişiye de saldırı yaptı. Biri vefat etti, biri ağır yaralı. İlk akla gelen ihtimal terör saldırısı mı oluyor. Ama hemen yan masada 2 tane Iraklının da saldırıya uğramasının da aydınlatılması gerekiyor. Yoğun çalışmamızı sürdürüyoruz. Erbil Başkonsolosluğu’nda görevli bir arkadaşımız bir lokantada yemeğini yerken edindiğimiz bilgiye göre 3 kişi tarafından saldırıya uğruyor. Ve çalışma arkadaşımız şehit oldu. Diğer taraftan Irak Dışileri Bakanı ile de görüştük, onunla da temas halindeyiz. Saldırganların yakalanması, arkasında ne var bunların tüm detayları ile ortaya çıkması için tüm temaslarımızı sürdürüyoruz. Cenazemizi getirmemiz lazım. Bu olayın tüm boyutları ile aydınlatılması için elimizden ne geliyorsa yapacağız. Bir değil, iki de üç de heyet göndeririz” dedi.

‘Saldırı Türkiye Cumhuriyeti’ne yapılmıştır’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin Erbil Başkonsolosluğu’ndaki bir görevlinin şehit edildiği saldırıya ilişkin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nu aradığını ve kendisinden bilgi aldığını aktardı. Kılıçdaroğlu, “Gerek Bağdat gerek Erbil ile görüşmeler devam ediyor. Umarım önümüzdeki süreç içinde failler yakalanır. Bütün komşularımızın ve ülkelerin şunu bilmesi lazım; bizim diplomatlarımız, yurtdışında çalışan arkadaşlarımız Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil ediyorlar. Onlara yapılan her saldırı Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne yapılmış bir saldırıdır ve biz bunu asla hoş görmeyiz ve bunun mutlaka nedenlerini öğrenmek isteriz. Erbil ve Bağdat bu bağlamda gerekli özeni umuyorum göstereceklerdir. Faillerin bir an önce bulunması ve gerekli cezanın verilmesi konusunda çaba harcamalarını isteriz” dedi. 

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, saldırıyla ilgili yaptığı açıklamada “Bu hain saldırıya gereken cevap en kısa sürede verilecektir” dedi. Şentop, “Türkiye’nin milli çıkarları doğrultusunda uyguladığı politikaları ve terörle mücadelesini taşeron örgütlere havale edilen saldırılarla engelleyebileceğini düşünenler, yanıldıklarını er geç anlayacaklardır. Türkiye, mücadelesinde haklıdır, güçlüdür ve kararlıdır” ifadelerini kullandı. Milli Savunma Bakanlığı’nın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, “Erbil’de Konsolosluk çalışanlarımızı vahşice hedef alan menfur saldırıyı en şiddetli şekilde kınıyoruz.” denildi. 

 

 

‘Failler tespit edilmeli’
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz de saldırıyı kınayarak “Erbil Başkonsolosluğu görevlilerimize yapılan menfur saldırıyı şiddetle kınıyor, şehidimize Allah’tan rahmet, acılı ailesine ve Dışişleri camiasına sabırlar diliyoruz. Saldırının kim veya kimler tarafından gerçekleştirildiğinin derhal tespit edilmesi temennisiyle saldırıda yaralanan çalışanlarımıza acil şifalar diliyoruz” dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Erbil’deki terör saldırısında hayatını kaybeden diplomatımıza Allah’tan rahmet, ailesi ve sevenlerine sabır diliyorum. Milletimizin başı sağolsun” ifadelerini kullandı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da konuya ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, saldırıyı kınadı.

AB: Derin üzüntü duyuyoruz - ABD: Çirkin saldırıyı kınıyoruz

Türkiye’nin Erbil Başkonsolosluğu çalışanlarına yönelik saldırının ardından Ankara’daki diplomatik misyonlardan ilk açıklama AB Türkiye Delegasyonu’ndan geldi. AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada “Erbil’de Türk Konsolosluğu’nun bir görevlisinin öldürüldüğünü öğrenmekten derin bir üzüntü duyuyoruz. En içten taziyelerimizi sunarken, kalben ve tüm dualarımızla Türkiye’nin ve merhumun ailesi ile sevenlerinin yanında olduğumuzu ifade ederiz” dedi.

ABD’nin Bağdat Büyükelçiliği, Türkiye’nin Erbil Başkonsolosluğu’nda görevli diplomatın şehit edildiği silahlı saldırıyı kınadı. Büyükelçilikten yapılan yazılı açıklamada, “Türkiye’nin Erbil Başkonsolosluğu’nda görevli diplomata yönelik çirkin saldırıyı kınıyoruz” ifadeleri kullanıldı. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Türk diplomasi camiasına başsağlığı diliyoruz. Irak’taki yabancı diplomatların ve misyon temsilciliklerinin korunması için dayanışma içerisindeyiz.” 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler