Erdoğan: Trump bize "DEAŞ'ı buradan temizler misiniz?" dedi

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İhracat Ödülleri Töreni'nde konuştu. Suriye meselesine ilişkin "Trump bize "DEAŞ'ı buradan temizler misiniz" dedi. Temizledik ve temizleriz de. Yeter ki siz bize lojistik destek verin" diyen Recep Tayyip Erdoğan konuşmasının devamında "Suriye topraklarını huzura kavuşturma işini bizzat üstlenmek mecburiyetinde kaldık" ifadelerinde bulundu ve Fırat'ın doğusuna operasyonu bekletmeye karar verdiğini de açıkladı.

Yayınlanma: 21.12.2018 - 15:35
Abone Ol google-news

<video:1177658>

Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkan kısımlar şu şekilde:


ERDOĞAN KİŞİ BAŞINA DÜŞEN MİLLİ GELİRİ AÇIKLADI - VİDEO
<video:1177654>
-Ekim ayında 7 bin şirket faliyete geçerken 1235 şirket faaliyetini sonlandırmıştır.

-Bireysel krediler konusunda ülke olarak gayet iyi durumdayız.

-Kendi sınırlarımız içinde huzurla, güvenle çalışabilmemizin şartlarından biri de bölgemizin istikrarıdır. Sizlerden Türkiye'nin Suriye ve Irak'ta izlediği politikaları bu açıdan değerlendirmenizi istiyorum. Birileri çıkar 'dış politikada iktidarın hali ortada' Şu anda Türkiye'nin iktidarı dış politikada dünyanın devleriyle birlikte destan yazıyor. Hazmedemeyenler içeride. Bunları gastroentrologlara göstermemiz lazım.

-Geçtiğimiz aylarda yaşanan kur-faiz-enflasyon merkezli dalgalanmayı birileri milletimizin moralini bozma, umudunu kırma vesilesine dönüştürmeye çalışıyor. Halbuki sadece ekim ayında açılan ve kapanan şirket sayısına baktığımızda, önceki yıllardan çok daha olumlu bir orana ulaştığımızı görüyoruz.

-Zaman zaman yanlış iddialarla istismar edilen bireysel krediler konusunda da ülke olarak biz gayet iyi durumdayız

-Bizim Suriye'nin topraklarında gözümüz yok ama Suriye'den bize gelecek terör saldırılarına karşı tavrımız kesindir.

-Sayın Trump bize şunu söyledi "DEAŞ'ı buradan temizler misiniz" temizledik ve temizleriz de. Yeter ki siz bize lojistik destek verin.

-Trump ile, aynı kanaatleri paylaştığımızı son telefon görüşmesinde de gördüm. Fakat sahaya yansıması geç ve güç oldu ama oldu.

-Bölgenin güvenliği bizim için esastır. Gerek Rusya gerek İran'la birlikte bölgede attığımız adımların hedefi, güvenliği tesis etmektir

-Suriye topraklarını huzura kavuşturma işini bizzat üstlenmek mecburiyetinde kaldık.

-Samimi olan Arabı Kürdü Türkmeni hepsi ne diyorlar, 'Türkiye gelsin' Niçin? Çünkü Türkiye'ye inanıyorlar, Türkiye'ye güveniyorlar.

-Önümüzdeki aylarda Suriye sahasında hem PKK/YPG unsurlarını hem de DAEŞ kalıntılarını temizlemeye yönelik harekat tarzı izleyeceğiz.

"Trump'la aynı fikirdeyiz"

-Rusya'yla tesis ettiğimiz yakın ilişki ve gerçekleştirdiğimiz operasyonlar Fırat'ın batısını istikrara kavuşturmamızı sağladı. Suriye krizinin başından beri Amerika'yla yürüttüğümüz diplomasi trafiği sonuçları itibariyle maalesef istediğimiz noktaya gelmemişti. Ama şimdi o da arzu edilen seviyeye geliyor.

-Özellikle Obama döneminde yaşanan sorunlar kötü bir miras olarak Trump'a kaldı.

-Yüz yüze veya telefonla yaptığımız görüşmelerde kişisel olarak Sayın Trump'la Suriye meselesinde pek çok noktada aynı kanaatleri paylaştığımızı gördük. Ancak bu görüş birliğinin sahaya yansıması oldukça geç oldu ama oldu.

ABD Başkanı Donald Trump, geçen cuma günü Twitter sayfasından arka arkaya yaptığı açıklamalarla Suriye'den çekilme kararını savunmuştu. Trump, "Suriye'den çıkış sürpriz değildi. Bunun için yıllardır uğraşıyorum ve 6 ay önce, bunu yapmak istediğimi açıkladığımda, biraz daha kalmayı kabul ettim. IŞİD, Rusya, İran, Suriye ve diğerlerinin yerel düşmanı. Biz orada bir şey başardık. Şimdi eve dönme ve yeniden inşa etme zamanı" demişti. Trump şöyle devam etmişti: "ABD Orta Doğu'nun polisi olmak, neredeyse hiçbir zaman yaptıklarımızdan memnun olmayan diğer insanları korurken, hiçbir şey kazanmadan değerli hayatları ve trilyonlarca doları harcamak ister mi? Sonsuza kadar orada kalmak ister miyiz? Nihayet diğerlerinin de savaşma zamanı geldi."

"Operasyon bekleyecek"

Geçmişteki kötü tecrübelerimiz nedeniyle ihtiyatla karşılıyoruz. Fırat'ın doğusuna operasyon kararı almıştır. Trump ile yaptığımız görüşme ve birimlerimizin temasları bizi bir müddet daha beklemeye yöneltti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler