Erdoğan ve Bozdağ’ın tezatları
Adale t Bakanı Bozdağ, Dündar ve Gül’ün duruşmasına diplomat ve vekillerin katılımıyla ilgili olarak yargıyı etkileme temalı 14 maddelik açıklama yaptı. Bozdağ’ın açıklamaları ile Erdoğan’ın yargıyı etkilemeye yönelik açıklamaları derin bir tezat yarattı. İŞTE O ÇELİŞKİLER...
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ twitter hesabından Can Dündar ve Erdem Gül’ün davasına konsolosların ve milletvekillerinin katılımı ile ilgili, yargıyı etkileme temalı 14 maddelik bir açıklama yaptı. Bozdağ’ın açıklamaları ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yargıyı etkilemeye yönelik açıklamaları derin bir tezat yarattı. İşte o tezatlar...
YARGIYA TALİMAT
- Bekir Bozdağ: Hiçbir organ, makam, merci veya kişi mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremez. Tavsiye ve telkinde bulunamaz. (Anayasa 138-2)
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 28 Şubat tarihli Dündar-Gül AYM kararıyla ilgili açıklaması:
“Ben Anayasa Mahkemesi’nin vermiş olduğu karara sadece sessiz kalırım o kadar ama onu kabul etmek durumunda değilim. Karara uymuyorum, saygı da duymuyorum. (...)Kararı veren mahkeme bu karara direnebilirdi. O zaman AYM’nin kararı boşa çıkacaktı. Tahliye edilen kişiler AİHM’ye gideceklerdi. Oradan alacakları cevap da bellidir. Bu adımlar doğru değildir.”
SAVCI ÖZ’E ARAÇ
- B.B.: Sanığın lehine/aleyhine karar vermesi, işlem tesisi, beyanda bulunması için yargı görevi yapanı, hukuka aykırı etkilemeye teşebbüs suçtur.
- Ergenekon soruşturmaları sırasında o dönem Başbakan olan Erdoğan 19 Ocak 2009 tarihli açıklaması ile o dönem kavgalı olmadıkları savcı Zekeriya Öz’e sahip çıkmış, “Şu anda da Türkiye’de ‘Temiz Eller Operasyonunu’ yapanlara saygı duysunlar. Niye ona durmadan vuruyorsunuz. Bırakın bakalım nereye varacak bu işin sonu. Rahat olun. Anadolu’da güzel bir söz var: Abdestinden şüphesi olmayanın namazından şüphesi olmaz” demişti. Erdoğan bu açıklamayla da yetinmemiş, zırhlı aracını Öz’e tahsis etmişti.
EVET SAVCISIYIM
- BB.: Derdest dava hakkında TBMM’de yargı yetkisinin kullanılması ile ilgili soru sorulamaz, görüşme yapılamaz, beyanda bulunulamaz. (Anayasa,138/3)
- Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Ergenekon davası sürecinde Meclis’te partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, “Millet bunu yakından takip ediyor, değerlendirmesini de buna göre yapıyor. Çünkü kim kimlerin avukatlığına soyunmuş bunlar çok önemli. Biz kendimize hiçbir vasıf tayin etmemişken bize de savcılık görevini sağolsun onlar veriyor. Bu da güzel birşey. Niye savcı millet adına vardır, iddia makamı millet adına ordadır, biz de millet adına evet hakkı aramanın hakkı savunmanın gayreti içindeyiz, eğer bu anlamda savcılık ise evet savcısıyım” açıklamasını yaptı.
SENİNLE İŞİMİZ VAR
- BB.: Yargı görevi yapanın görevini yapmasını engellemek amacıyla, cebir veya tehdit kullanmak da suçtur.
- 25 Aralık savcısı hedefte: 25 Aralık rüşvet ve yolsuzluk savcısıyken dosyadan el çektirilen savcı Muammer Akkaş İstanbul Adliyesi önünde soruşturma yapmasının engellendiğini içeren bir açıklama yapmış, eski Başbakan Erdoğan da Akkaş’ı bildiri dağıtmakla suçlayarak “Seninle işimiz var daha” diye tehdit etmişti.
ONU ÖYLE BIRAKMAM
- BB.: Anayasa ve kanunlara aykırı olarak mahkemeyi ve yargı görevi yapanları baskı altına almaya yönelik bu tutum, asla ve asla kabul edilmez.
- Cumhurbaşkanı Erdoğan, MİT TIR’ları haberinin ardından yaptığı açıklamalarda doğrudan Can Dündar’ı hedef alarak “Öyle bırakmam onu” açıklaması yaptı. Erdoğan “Bu casusluk faaliyetinin içine o gazete de girmiştir. Haberi yapan bedelini ağır ödeyecek” dedi ve davanın açıldığını bizzat duyurdu.
- Anayasa Mahkemesi’nin kararını da eleştiren Erdoğan, Dündar ve Gül’ü yargılayan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne seslenmişti. Erdoğan,“İlk derece mahkeme kararında direnebilirdi, diren bakalım; AYM ne yapacak onu görelim. O verdiği kararda direnmiş olsaydı, olaylar daha farklı gelişirdi” demişti.
YARGIYA: YETKİ GASPI
- BB.: Hakimler, TBMM’nin faaliyetlerini engelleyemeyeceği gibi milletvekilleri de yargılamayı ve yargı görevini yapanların görevini engelleyemez. Yargı kararları, elbette eleştirilebilir; ama mahkemelere ve yargı görevi yapanlara CHP’li/HDP’li vekiller dahil kimse baskı yapamaz.
- Cemaat operasyonları ile tutuklanan polisler ve Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca’nın tahliye edilmesine karar veren hâkimler kararlarının üzerinden 1 hafta geçmeden tutuklandı. Tahliye kararlarını veren mahkemeleri 27 Nisan 2015 tarihli açıklamasıyla “Yetki gaspı yapan bir yargı mercii” diye tanımlayan Erdoğan, tahliye kararına ilişkin talimatın Pensilvanya’dan geldiğini söyledi ve “Örgütün içinde yer alanların bedelini ödemesi lazım” dedi.
DAVA SAVCISI DEĞİŞTİ
- BB.: Konsolosların bu tavrı tartışmasız adil yargılamaya ve yargı görevi yapanlara baskıdır. Bu, hukukumuzda suçtur ve asla kabul edilemez.
- HSYK Erdem Gül ve Can Dündar davasının 25 Mart’taki duruşmasına sadece 2 gün kala soruşturma savcısını değiştirdi. Ayrıca davadan önce mahkeme heyetine de 3 yeni isim atandı.
- BB.: Türkiye’nin mahkemeleri de hakimleri de bağımsızdır. Kararlarını, baskıya göre değil anayasa, kanun/hukuka bağlı vicdani kanaatleriyle verir.
- İstanbul Başsavcı Vekili İrfan Fidan, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın dile getirdiği “casusluk” suçlamasıyla Erdem Gül ve Can Dündar’ın tutuklanmasını istedi ve iki isim 92 gün Silivri Cezaevi’nde kaldı. Dündar ve Gül, haklarında hazırlanan iddianamede de casuslukla suçlanıyor.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Colani’nin arabası
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Erdoğan'dan Suriyeliler açıklaması
- 'Bıyık altından gülüyorsunuz'