Erdoğan'a kurşun gibi mektup

CHP'li vekiller, müebbet hapse çarptırılan gazeteci Hatice Duman ile görüştü. Duman, Başbakan'a "Benim davamda demokrasiye kurşun sıktı" diye seslendi.

Yayınlanma: 15.03.2013 - 09:49
Abone Ol google-news

CHP Cezaevleri İnceleme Komisyonu üyelerinin Gebze Kadın Kapalı Cezaevi’nde görüştüğü döviz bürosu gasbı, marina bombalanması olaylarından müebbet hapse çarptırılan gazeteci Hatice Duman, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “Güya gazeteci, Marinaya bomba koydu. Suçları terör örgütüne üye olmak, böyle gazeteci olur mu?” diye kendisine saldırdığını söyledi. Erdoğan’a açık mektup da yazdığını belirten Duman, “AKP’nin kapatılma davası Anayasa Mahkemesi’nde görüşülürken başbakan ‘Demokrasiye kurşun sıkılıyor’ demişti. Benim davamda da Başbakan demokrasiye kurşun sıktı” görüşünü savundu.

Milletvekilleri Veli Ağbaba, Özgür Özel ve Nurettin Demir’den oluşan CHP Cezaevleri İnceleme Komisyonu, 22 Şubat’ta Gebze Kadın Kapalı Cezaevi’nde yaptığı incelemeyi raporlaştırdı.

Özgür Radyo çalışanlarının da aralarında yer aldığı tutuklu ve hükümlülerle görüşen CHP heyeti, raporda CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay’ın Cumhuriyet’te yayımlanan bir yazısındaki “Dev adliye sarayları yapanlara, yüksek güvenlikli kocaman cezaevleri inşa edenlere küçük bir anımsatmamız var: İçeri attıklarınız, insan!” sözlerine raporun sunuşunda yer verdi. Raporda yer alan tutuklu ve hükümlülerin ifadeleri şöyle:

 

Tecavüz tehdidiyle ifade

CHP heyetinin görüştüğü MLKP üyeliği suçlamasıyla “müebbet hapis” cezası alan Gülizar Erman, “tanımadığı birinin” işkenceyle alınan ifadesine dayanarak “banka soymakla” suçlandığını savunarak şunları aktardı: “Ali Gül Alkaya, kendisine polisçe gösterilen nüfus cüzdanımdaki resme bakıp ‘evet oydu’ demiş. Kendisi de eylemleri poliste kabul etmiş, mahkemede reddetmiş. Tüm bunları işkence sonucu kabul ettiği için mahkemede reddetmiş. Aynı mahallede 30 yıldır yaşıyorum. Sadece Deri-İş’e üyeyim. 9 yıl süren mahkemede beni döviz bürosu sahiplerinin silahlarının gasbı ve Eyüp banka soygunu ile ilişkilendirmeye çalıştılar.”

Komisyon raporunda ilginç bir ifade ise Erman’ın “tanımadığı”nı ifade ettiği Alkaya’nın, aynı davadan tutuklu olan Hatice Duman’ın eşi olduğu da ortaya çıktı. Maltepe Döviz Bürosu sahibinin silahlı gasbı, Eyüp banka soygunu ve marina bombalamasından sorumlu tutulduğunu belirten Duman, “Tek kanıt eşimin işkence altında verdiği ifade. Kocam Ali Gül Alkaya, bana ve anneme tecavüz edeceklerini söyleyenlerin tehdidi ile hakkımda söylenen iddiaları kabul etmiş” dedi.

8 Eylül 2006’da “Gaye” operasyonu ile gözaltına alınan Özgür Radyo’nun kurucu koordinatörü Füsun Erdoğan 7 yıldır cezaevinde. Hepatit B ve tiroit kanserinden ameliyat olan Erdoğan “ağırlaştırılmış müebbetle” yargılanıyor. Erdoğan, muhalif radyonun yöneticisi olduğu için cezaevinde olduğunu anlattı.

CHP’lilerin görüştüğü “adli hükümlü” Sibel Hürtaş’ın anlattıklarından ise bir “dram” çıktı.

 

Cezaevinde doğum yaptı

“Esrar satıcısı” eski kocasının zoruyla hırsızlık yaptığını ancak cezaevine girince kendisini boşadığını anlatan Hürtaş, 1 aylık hamileyken cezaevine girdiğini ve 3 çocuğundan en küçüğünü cezaevinde doğurduğunu anlattı. CHP’nin raporunda Hürtaş’ın, “Çocuk televizyonda ne görürse istiyor. Çocuğum televizyonda görüyor, sucuk istiyor, ağlayan bebek istiyor...” sözlerine de yer verilerek çocuğuna istediklerini alamayan annenin “yüreğinin kanadığına” işaret edildi.
\t


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon