Ermenek davasında aileler yalnız bırakıldı

Karaman’ın Ermenek ilçesinde 18 madencinin can verdiği faciaya ilişkin 3’ü tutuklu 16 sanık hakkında açılan davanın görülmesine Ermenek Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlandı. Maden Mühendisleri Odası dışında hiçbir siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcisi, davayı izlemek için Ermenek'e gelmedi.

Yayınlanma: 15.06.2015 - 09:40
Abone Ol google-news

Saat 09:00

Ermenek Adliyesi önünde sıkı güvenlik önlemleri dikkat çekti. Adliyeye gelenler, adliye önündeki bariyerlerden üzerleri aranarak adliyeye girdi.

Sanıklar, jandarma tarafından mahkum kapısından adliyeye sokuldu. Bazı sanıkların elinde maden sahasını gösteren büyük haritalar olduğu görüldü.

İşçi yakınları, salona girerken duygulu anlar yaşadı. 31 müşteki işçi yakını duruşmaya katıldı. Onları yaklaşık 10 avukat savundu. Sanıkları ise 7 avukat savundu.

Vicdanlar çöpte

Saat 09:30

3 tutuklu sanık maden sahasının ruhsat sahibi Cenne şirketinin Genel Müdürü Abdullah Özbey, Uyar Madencilik sabihi Saffet Uyar yerlerine anıldı.

Bazı işçi yakınları, “Katiller” diye bağırarak sanıkların üzerine yürüdü. Bir anne, “sizin evlatlarınız yok mu? Kömür derdine evlatlarımızı yediniz” dedi. Jandarma, aileler ile sanıkların arasına girdi. Bir baba, “ben onlara iki tane evlat verdim” diyerek sinir krizi geçirdi. Fenalaşan çok sayıda, işçi yakını görevliler tarafından dışarı çıkarıldı. Salondan feryat sesleri yükseliyor.

Ali ve Kerim’i madende kaybeden baba Şükrü Haznadar, “ben onlara iki tane evlat verdim” diyerek sinir krizi geçirdi. Fenalaşan çok sayıda, işçi yakını görevliler tarafından dışarı çıkarıldı. Salondan feryat sesleri yükseliyor.

Saat 09:35

Tutuklu sanıklar, güvenlik nedeniyle içeri götürüldü. Salona jandarma takviyesi yapıldı.

Saat 09:43

Mahkeme Başkanı Mustafa Başarı, duruşmaya başlayacaklarını söyledi. Ancak sağlıklı duruşma yürütülmesi gerektiğini belirten Başer, “Olaydan dolayı acınızı anlıyorum. Ancak bu davanın bir şekilde yürümesi lazım. Ortamın uygun olması lazım Sizlere de söz hakkı vereceğiz. Ama sanıklar burda olmalı ki yargılama yapalım” diye aileleri uyardı. Tepkinin sürmesi üzerine Başer, “Bu yargılama sırasında herkes hak ettiği cezayı alacak” ifadesini kullandı.

Yargılamanın seyiri hakkında bilgi veren mahkeme başkanı, kimlik tespiti yapılacağını, iddianamenin okunacağını, ardından sanık, mağdur ve müştekilere söz hakkı verileceğini söyledi.

Avukat Gülşen Uzuner, iddianamenin özetinin okunmasını istedi.

Saat 09:50

Mahkeme başkanının açıklamasına karşın tepkiler dinmedi. Bir anne, “kuzularımı nasıl yediniz. Altı çocuğunu öksüz bıraktınız” diye yeniden feryat etti. Başka bir anne, “Bu yargılama burada bitsin, bunları da suya atalım” diye tepkisini gösterdi.

Sanık avukatları, mahkemeden düzenin sağlanmasını isterken “yarım saattir müvekkillerimizin yüzüne hakaret ediliyor” dedi. Müşteki avukatları ise ailelerin acılarını dile getirdiğini söyledi.

Saat 10:00

İddianamenin okunmasına başlandı.

Saat 10:00

Mahkeme başkanı, “hakaret etmeyin, aksi halde tutanağa geçiriz. Kimsenin mağdur olmasını istemeyiz” dedi. İddianamenin okunmasına başlandı.

Saat: 10:57

İddianamenin 29. sayfası okunurken tutuksuz sanıklardan biri, dışarı çıkmak istedi. Bu sırada müştekilerin bulunduğu yerden yürürken, bir işçi yakını bastonu ile sanığın başına vurdu. Diğer işçi yakınları da su şişesi ve çanta attı. İki oğlunu yitiren Şükrü Haznadar ise yumrukla sanığa vurdu. Diğer aileler, de sanıkların üzerine yürüdü, pet şişe attı. Jandarmalar, bunun üzerine sanıkları içeri aldı. Mahkeme başkanı, 15 dakika duruşmaya ara verdi.

Mahkemeden mağdur ailelere soruşturma

Saat 11:18

Heyet salona döndü. Mahkeme başkanı, bastonla vuran işçi yakını hakkında işlem yapılacağını söyledi. Başkan Başer, “Emniyetteki arkadaşlara sesleniyorum. Az önce sanıklara saldıranlar içeri alınmasın, durumlarını sonra değerlendireceğiz. Şimdi sözlü tahkikat bulunuyorum bunlar hakkında işlem başlatılması için. Ayrıca daha sonra müzekkere yazacağım savcılığa. Suç işlenmesine izin vermeyeceğiz. Emniyetteki arkadaşlar tutanaklarını tutsunlar” dedi. Tutanakların tutulduğunu savcılığın soruşturma başlatıldığını belirten Başer, ikinci kez aynı olayın yaşanması üzerine yeniden tahkikat yapılacağını söyledi.

Müşteki avukatları, “Sanıklar salona geldiğinde işçi yakınlarına gülüyordu” diyerek sanıkların kışkırttığını söyledi.

Ermenek Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada öğleden önce 168 sayfalık iddianamenin 47 sayfalık bölümü okundu. Öğleden sonra iddianamenin tamamı okunduktan sonra sanık ifadelerinin alınmasına geçilecek.

Ermenek'te yalnız bırakıldılar

Ermenek davasında mağdur aileler, kendi imkanlarıyla duruşmaya izlemeye geldiler. Fakat, Maden Mühendisleri Odası dışında hiçbir siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcisi, davayı izlemek için Ermenek'e gelmedi. İzleyici sıraları, bu nedenle boş kaldı. Aileler yalnız bırakıldı.

Sadece polisler kaldı, onların da bellerinde silah
 
Saat 16:30
 
Ölen işçilerin yakınları, duruşmadan ayrılarak evlerine gitti. Duruşma salonunda sadece sivil polisler kaldı. Bazı polislerin normalde yasak olmasına karşın bellerinde silah olması dikkat çekti. Sanık yakınları da mağdurlar gidince salona girdi. 
 
Bu 3. su basması olayıymış
 

Saat 17:45

166 sayfalık iddianamenin 105. sayfası okunuyor. Tanık işçilerinin okunun ifadelerinde, 28 Ekim 2014'deki su basması olayının 3. vaka olduğu, daha önce iki kez daha maden ocağını su bastığını anlattılar. Yine işçiler, geçmişte bir göçük oluştuğu, bunun sonucunda ocakta 10 metre derinliğinde 10 metre uzunluğunda çukur oluştuğu, buradan eski imalat sahasının kalıtlarının gözüktüğünü söylediler.

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler