Eskrime talep çok, yeterli antrenör yok

Eskrim Federasyonu Başkanı Müminhan Bilgin, Türkiye'de eskrim sporuna ilginin çok olduğunu belirterek, "Antrenör ihtiyacı da hızla giderildiği taktirde Türk eskrimin başarıya ulaşacağına inanıyorum. Bugün 20 antrenörümüz var. Her ile 2 antrenör düşünüyoruz" dedi.

Yayınlanma: 31.01.2014 - 11:16
Abone Ol google-news

Eskrim Federasyonu Başkanı Müminhan Bilgin, Türk eskrimini, ekonomik imkanlar ne olursa olsun, yurt dışına taşımayı amaçladıklarını söyledi. Federasyonun 2007'de 250-300 civarında sporcuya sahip olduğunu belirten Bilgin, "Bugün 3 bini faal, 9 bin 700 lisanslı sporcuya ulaşarak sayımızı arttırdık. Eskrim sporuna ciddi talep var ancak antrenör ve hakem sayımız ne yazık ki yetersiz" diye konuştu.

Daha önce 10 ilde yapılan eskrimin, bugün 45 ile yayıldığını, 2007'de 1 olan uluslararası madalya sayısını da 27'ye çıkardıklarını anlatan Bilgin "Bu, çok önemli bir derecedir ama bizim hedefimiz 80 vilayete ulaşarak 10 bin faal sporcu bulmak ve bu sporcularla Avrupa ve dünya şampiyonalarında derece elde etmek. Ardından da olimpiyatlara katılmak" ifadelerini kullandı.

Bilgin, bir yıl boyunca yurt içinde 30, yurt dışında 55 müsabakaya katıldıklarını ifade ederek, gençler düzeyinde dünya klasmanında olmalarına rağmen, büyüklerde henüz istenilen noktaya gelemediklerini kaydetti.

 

'Her ile 2 antrenör'

Bilgin, başarıyı yakalayabilmek için 3,5-4 milyon liraya yakın bütçeye gereksinim duyduklarını ifade ederek, bu desteği alacaklarına inandıklarını dile getirdi. Eskrime Türkiye'de çok büyük talebin olduğuna vurgu yapan Bilgin, "Antrenör ihtiyacı da hızla giderildiği taktirde Türk eskriminin başarıya ulaşacağına inanıyorum. Bugün 20 antrenörümüz var. Her ile 2 antrenör düşünüyoruz. Bu da 162 antrenör yapar" dedi.

Bilgin, antrenör eğitimi için akademi oluşturmayı planladıklarını anlatarak, Türkiye'deki eskrime eğitim verebilecek akademisyenler ve bu eğitimi almak isteyenleri bir araya getireceklerini söyledi. Türk eskriminin şu an için istenildiği noktada olmadığını ifade eden Bilgin, kısıtlı imkanlar ve zorluklara rağmen, geleceğe ümitle baktıklarını vurguladı.