Fuarı ‘korona’ vurdu
14. Ankara Kitap Fuarı, 28 Şubat-8 Mart tarihleri arasında ATO Congressium’da binlerce kitapseveri ağırladı. Fuarın geçen ekim ayındakine göre daha “sönük” geçmesinden şikâyet eden katılımcılar, bunun nedenin ise Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve dünyaya hızla yayılan “koronavirüs” salgını olduğuna dikkat çekti.
Eylül Fuarcılık tarafından bu yıl 14.’sü düzenlenen Ankara Kitap Fuarı, 28 Şubat’ta açtığı kapılarını, 8 Mart’ta kapattı. ATO Congressim’da düzenlenen 300’den fazla katılımcı yayıncının olduğu fuarı binlerce başkentli ziyaret etti. Haftasonları katılım yoğun olduğu fuarda, haftaiçi ise daha “sakin” geçti. Her yıl olduğu gibi bu yıl da gençlerin ilgisinin üst düzeyde olduğu fuarda, gençlerin şikâyet ettiği şey ise “pahalılık” oldu. Daha önceki fuarlarda, kitaplarda yüzde 50’yi bulan indirimler yapıldığını söyleyen öğrenciler, bu yıl ise çok satan kitaplarda en fazla yüzde 30 indirim olduğunu kaydetti.
‘Kağıdın pahalılığı fiyatları etkiledi’
Yayıncılar ise, kitapların fiyatlarında “en fazla bu kadar indirim yapabileceklerini” savunurken, enflasyonun etkisiyle kitapların fiyatının arttığına dikkat çekti. Bilim Yayınları kurucularından Mehmet Özbek, Cumhuriyet Anadolu’ya yaptığı açıklamada, “14. Ankara Kitap Fuarı bu yıl yine Türkiye’nin dört bir yanından gelen binlerce ziyaretçiyi ağırladı. Özellikle öğrenciler ve kitapseverler fuar sayesinde sevdikleri yazarlarla buluşma imkânına kavuştu. Fuar, her yıl olduğu gibi yine bu yönüyle yani kültür kitapları ile oldukça dikkat çekiciydi. Fuar boyunca gözlemlediğim en olumsuz tablo, kitapların çoğunun indirimli olmasına rağmen fiyatların yüksek oluşuydu. Kâğıdın bu denli pahalı olduğu bir ülkede okuma kültürünün yerleşmesini beklemek oldukça güç. Bu bağlamda fuarın ticari olduğunu da düşünüyorum. Yine de şahsım ve bilimin aydınlık yolunda ilerleyen gençlerimiz adına bu tip etkinliklerin daha uzun soluklu olmasını diliyorum” dedi.
Edebiyata ilgi yoğun
Edebiyat ve tarih kitaplarına bülük ilginin olduğu fuarda, Türkiye’nin farklı şehirlerinden gelen sahaflar da kitapseverlerin dikkatini çekti. Türk edebiyatından Oğuz Atay, Sait Faik Abasıyanık, Sabahattin Ali, Yusuf Atılgan’ın kitapları en çok satanlar arasında yerini alırken; Dünya Klasikleri’nin çevirilerinde ise Hasan Ali Yücel Klasikler Dizisi kitapseverlerin en çok tercih ettiği kitaplardan oldu. Gençlerin, “Cumhuriyet Tarihi ve Atatürkçülük” kitaplarına ilgisinin arttığını belirten yayıncılar, Nutuk’un ve Atatürk biyografilerinin bu yıl çok satanlar arasında yer aldığını dile getirdi.
Fuara ‘koronavirüs’ gölgesi
Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve bugüne dek çok sayıda ülkede binlerce ölüme neden olan koronavirüs salgınının ise fuardaki katılımı etkilediği görüldü. Yayıncılar, fuarın koronavirüsün “gölgesinde” geçtiğini dile getirirken, standlarda da tedbirler alındığı dikkat çekti. Bazı standlarda el dejenfektanı ve kolonya ikram edilirken, bazı stand çalışanlarının ise eldiven takarak para aldığı görüldü. Fuarda, maskeli gezenlerin sayısı da oldukça fazlaydı.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 6 asker şehit olmuştu
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi