Gazeteci Giorgos Karaivaz öldürüldü: Yolsuzluk ağını yazdığı konuşuluyor

Atina’nın güneyinde yer alan Alimos mahallesinde, Yunan gazeteci Giorgos Karaivaz 9 Nisan günü evinin önünde öldürüldü. Karaivaz'ın Yunan polis teşkilatındaki bir yolsuzluk ağını yazdığı ve bu ağı açığa çıkarmak üzere olduğu konuşuluyor.

Yayınlanma: 20.04.2021 - 13:47
Abone Ol google-news

Giorgos Karaivaz hem özel bir kanal olan Star TV’de yayın yapıyor hem de bloko.gr adında bir haber sitesini yönetiyordu. Evine girmek üzereyken öldürülen Karaivaz’ın bulunduğu yerde 17 kovan bulunmuş, 10’u ise vücuduna isabet etmiş. İki saldırganın olduğu, motosikletle yaklaştıkları ve de susturucu kullandıkları belirlenmiş. Cinayet, profesynel infaz amaçlı bir saldırı olarak nitelendiriliyor.

KARAİVAZ’IN ARDINDAN...

Karaivaz, ülkenin en tanınmış polis/ adliye muhabirlerinden. Ölümünün ardından kendi haber sitesi olan bloko.gr’den yapılan açıklamaya göre, Karaivaz’ı susturmayı istediler. Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) ve Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) bu cinayet hakkında endişelerini dile getirdi ve yetkilileri bu planlı cinayete karşı göreve çağırdı. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise “Gazetecileri öldürmek korkakça bir eylem” dedi ve ekledi: “Suçluların yakında adalete teslim edilmesini umuyorum.”

Yunanistan’da, 19 Temmuz 2010’da da bir gazeteci öldürülmüştü. Socratis Giolias benzer bir şekilde kurşunların hedefi olmuştu. Atina’nın Ilioupoli mahallesinde yaşayan Giolias’ın cinayetini kimin işlediği halen belirsiz. Ancak kullanılan silahların aşırı sol bir örgüte ait olduğu ifade ediliyor. Giolias, o dönem çok takip edilen “Troktiko” adında, Yunanistan’ın alternatif bir haber sitesini yönetiyordu.

Gazeteci Giorgos Karaivaz, evine girmek üzereyken öldürülmüştü. Olayın olduğu yere çiçekler bırakılmıştı

Bu iki vahim olay, Yunan basınına göre, bir benzerini de çağrıştırıyor. İş insanı, yayıncı ve siyasetçi Panagiotis Mavrikos, 9 Nisan 2016’da, Atina’nın Attika otoyolunda arabasının ateşe verilmesiyle öldürüldü. 42 yaşındaki iş insanı “Akropolis” gazetesini çıkarıyordu. Mavrikos ve Giolias’ın isimleri ise ayrı ayrı bir şantaj şebekesinin içinde geçiyordu.

27 Temmuz 2020’de de Makeleio gazetesinde yazan Stefanos Chios’a da bir saldırı gerçekleşti. Evinin önünde gerçekleştirilen saldırıda yaralanan Chios, boynundaki açık yara ile hastaneye giderek tedavi olmayı başardı. Sahibi olduğu Makeleio gazetesi ise ırkçı, antisemitik, homofobik ve antikomünist ve de sahte haberler yayan bir yayın olarak biliniyor. Chios, bir iddiaya göre derin devlete yakın bir gazeteci. Chios’un saldırıya uğramadan önce mevcut Başbakan Miçotakis’in eşine ait bir haber yayımlamak üzere olduğu da kendi iddiası…

BİZİM DERİN DEVLETİ ARATMIYOR 

Yunanistan, Sınır Tanımayan Gazeteciler’in (RSF) basın özgürlüğü endeksinde 65. sırada yer alıyor. Türkiye’nin yerinin 157 olduğunu düşünürsek, Yunanistan iyi sırada, Macaristan’dan iyi, Norveç ve İsveç’ten kötü.

Geçtiğimiz gün öldürülen Giorgos Karaivaz’ın da, Yunan polis teşkilatındaki bir yolsuzluk ağını yazdığı ve bu ağı açığa çıkarmak üzere olduğu da Yunan basınında konuşulanlardan. 

Aslında sadece Karaivaz hakkında bir yazı yazacaktım. Araştırırken konu konuyu açtı.

Yunanistan’ın derin devleti de bizim derin devleti pek aratmayacak cinsten anlaşılan. Miçotakis’in siyasi dönemi, bakalım, mafya içinde daha nasıl bir güç savaşına doğru gidecek. İyi pazarlar... 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler