Gazeteci Reha Oğuz Türkkan toprağa verildi
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) üyesi, ''sürekli basın kartı'' ve 1997 Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü sahibi Reha Oğuz Türkkan, İstanbul'da toprağa verildi.
İstanbul'da dün 90 yaşında vefat eden Reha Oğuz Türkkan için, Altunizade'deki Marmara Üniversitesi İlahiyat Vakfı Camisi'nde tören düzenlendi. Törende, Türkkan'ın eşi Ece, çocukları Alp ve Turgut Türkkan, taziyeleri kabul etti. Cenaze törenine, TBMM Başkanvekili Meral Akşener, Yurt Partisi Genel Başkanı Sadettin Tantan, AKP Ordu Milletvekili Hilmi Güler, eski milletvekilleri Nazif Okumuş, Celal Adan ve Nevzat Yalçıntaş, MHP İstanbul İl Başkanı İhsan Barutçu, Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara ile Türkkan'ın ailesi, yakınları, gazeteciler ve yurttaşlar katıldı. Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de çelenk gönderdi.
Türkan'ın ardından duygularını dile getiren Nevzat Yalçıntaş, ''Ömrünü Türk milletine adamış, idealist bir fikir adamıydı. Bizler onun çıkardığı dergilerle milliyetçi duyguları öğrendik'' dedi. Hilmi Güler ''Türk dünyası çok önemli bir değerini kaybetti. Herkesin başı sağ olsun'' diyerek duygularını dile getirirken, Reha Oğuz Türkkan'ın kardeşi Atilla Türkkan da ''Çok kıymetli bir insanı kaybettik. Devamlı yazıyordu. Son olarak hatıralarını kaleme almıştı. Hepimiz onu arayacağız'' diye konuştu. Camide öğle namazından sonra kılınan cenaze namazının ardından Türkkan'ın Türk bayrağına sarılı tabutu bir süre eller üzerinde taşındı. Türkkan'ın tabutu daha sonra konulduğu cenaze aracı ile götürüldüğü Zincirlikuyu Mezarlığı'nda defnedildi.
Türkkan'ın geçmişi
1920 yılında İstanbul'da doğan Türkkan, St. Joseph, Galatasaray, Kabataş liselerinde okudu, Hukuk Fakültesini bitirdikten sonra Sorbonne ve Columbia Üniversitelerinde eğitim gördü. Yurt içi ve yurt dışında çeşitli Üniversitelerde öğretim üyeliği yapan Prof. Dr. Türkkan ''Sorularla Programlı Öğrenim'' metodunun üç kurucusundan biri olarak ''Who's Who'' ansiklopedisinde yer aldı. ABD hükümeti tarafından 4 eyaletin eğitim planlaması ve açık üniversitenin kuruluşunda eğitim teknolojisi danışmanı olarak görevlendirildi.
Türkkan, 1938–1944 yılları arasında Türkçülük faaliyetlerine katıldı, dergi ve kitaplar yayımladı. Cumhuriyet, La Republiqe, Tasvir, Tercüman, Türkiye, Milliyet, Adalet ve Türkeli gazeteleri ile Human Values, Reader's Digest, Kıvılcımlar, Türk Yurdu, Türk Edebiyatı, Hisar, Milli Kültür, Türk Kültürü, Türk Dünya Araştırmaları, Ergenekon, Bozkurt, Gökbörü, Türk 2000 Postası Yeni Forum ve Yeni Türkiye dergilerinde çok sayıda makale, dizi ve araştırması yayınlandı. Pek çok seminere katıldı.
Türkçe, Fransızca ve İngilizce olarak yayımlanmış 37 kitapla 9 film ve 3 TV senaryosu yazdı. Senaryolarından ''Too Early For Death (Ölüm İçin Çok Erken)'' Amerika'da NBC'de, Türk mizahı hakkındaki ''Rions Ensemble (Beraber Gülelim)'' MIP Cannes'de gösterildi. Uyuşturucudan kurtulanların hikayesi olan ''To Be Born Again (Yeniden Doğmak)'' ABD'de ''Human Values'' vakfınca değerlendirildi.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza