‘Genel başkan’lı yarış

Gözler Kılıçdaroğlu’nun önseçime aday adayı olarak katıldığı İzmir’e çevrildi.

Yayınlanma: 26.03.2015 - 23:03
Abone Ol google-news

Bu pazar, CHP’liler uzun süredir hasret oldukları parti içi demokrasinin en önemli göstergelerinden önseçimin heyecanını yaşayacak. Partililerin “demokrasi bayramı” olarak nitelendirdiği önseçimin en anlamlısı CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun “aday adayı” olarak katılması nedeniyle İzmir’de yapılacak. Kılıçdaroğlu, 2. bölgede 57. sıra adayı olarak oy isteyecek.

İzmir’de kontenjan için başvuran mevcut milletvekilleri ile atama rahatlığına sığınan MYK üyeleri, futbol deyimiyle “kontrpiyede” kaldı. Partinin genel başkanının önseçime girdiği ilde kontenjan için başvuran milletvekilleri Mehmet Ali Susam, Erdal Aksünger, Aytun Çıray, Rahmi Aşkın Türeli gibi isimlerin bu olanaktan ne ölçüde yararlanabileceği tartışma konusu oldu.

Kılıçdaroğlu’nun adaylığı, parti tabanında genelde olumlu yankı bulurken Deniz Baykal döneminde Kılıçdaroğlu’yla birlikte yaklaşık 8 yıl grup başkanvekilliği görevi yürüten Kemal Anadol ise 8 maddelik bir gerekçe listesi açıklayarak önseçimde Kılıçdaroğlu’na oy vermeyeceğini bildirdi. Özetle “yeni CHP” olgusu yarattığı için Kılıçdaroğlu’na karşı çıktığını kaydetti.

Bu arada İzmir 2. bölge 57. sıra aday adayı Kılıçdaroğlu, önseçimi ciddiye aldığını da gösterdi. Partinin Seçim Koordinatörü Baş Danışman Veli Özdemir’i kente gönderdi.

Hedef büyüdü

CHP, geçen seçimde 1. bölgeden 6, 2. bölgeden 7 milletvekili çıkarmıştı. Partililerin kamuoyuna açıkladığı hedef, bu kez 8-9 milletvekili. Ancak “garanti” düşünen adayların amacı, iki seçim bölgesinde de 1, 3 ve 5. sıraların kontenjan adaylara ayrılması nedeniyle öncelikle ilk üçe girerek 2, 4 ve 6. sıralarda yer almak. Bu arada parti, Kılıçdaroğlu’nun önseçime girdiği 2. bölgede diğer aday adaylarına haksızlık etmemek için kontenjanı 2’ye düşürebilmek amacıyla YSK’ye başvurdu. 74 aday adayının olduğu birinci bölgede Musa Çam ve Hülya Güven önseçim yarışına “mevcut milletvekili” sıfatıyla katılıyor. Bu iki isimle birlikte eski İzmir İl Başkanı Tacettin Bayır ile Kemal Karataş, en çok parti üyesinin bulunduğu Buca’nın eski belediye başkanı Ercan Tatı, eski milletvekilleri Sedat Uzunbay, Sabri Ergül, Ahmet Ersin, Abdurrezzak Erten, parti meclisi üyesi Hüseyin Saygılı ilk planda göze batan isimler. Yerel yönetimlerden gelen Murat Bakan, çevre davalarıyla adını duyuran avukat Şehrazat Mercan, yıllardır örgütün yönetim kademelerinde görev alan Altan İnanç, Sevda Erdan Kılıç da önseçim yarışında ilk sıralar için mücadele edecek isimler.

‘Siyasal doğum’

2. bölge aday adaylarından gazetemiz yazarı Mustafa Balbay, genel başkanın önseçime girdiği yerde artık kontenjanın “sembolik” kaldığını belirterek nasıl çalıştığını şöyle anlatıyor:

“Günde en az 500 el sıkıyorum, can sıkmıyorum. Benim için gerçek siyasal doğum, önseçimle gerçekleşecek. İzmir ve çevresini karış karış bilecek kadar bölgeselim, Türkiye’ye yön önerecek kadar küreselim.”

Önseçimde toplam, 129 bin 107 partilinin oy kullanma hakkı var. 1. bölgede 62, 2. bölgede 67 bin üye bulunuyor. Partililer için 37 ayrı adreste toplam 592 sandık kurulacak. Hâkim denetimindeki seçimlerde, oy verme işlemi sabah saat 8’de başlayacak 17.00’de sona erecek. CHP’liler, en az 5, en çok 10 ismi çarşaf listeden işaretleyecek.

Hazırlıklar tamam

Hazırlıklarını tamamladıklarını belirten CHP İzmir İl Başkanı Bedri Serter, “Tüm Türkiye’nin gözü, Genel Başkanımız’ın da seçimlere İzmir’den katılacak olması sebebiyle üzerimizde olacak. Biz de İzmir’e yakışanı yapacağız” dedi.

Öte yandan önseçim kararıyla birlikte aday adayları arasında ittifak ve “anahtar liste” çalışmaları da başladı. Kocaoğlu’na yakın isimler, Deniz Baykal ve Önder Sav’la birlikte siyaset yapanlar, güçlerini önseçimde sınayacak. Ancak seçimin delegeler arasında değil, tüm üyelerle yapılması anahtar liste yazmaya çalışanların işlerini zorlaştırıyor. Bu nedenle her iki bölgede de adayların birbirine yakın oy alması olasılığı öne çıkıyor.

 

2. bölgede zor yarış

Kılıçdaroğlu’nun önseçim tercihini kullanmasıyla 2. bölgede yarış, aday adayları için çok daha çetin hale geldi. Çünkü ilk 3’e girmeyi seçilecek sırada aday olmak için yeterli görenlerin hesabı, “genel başkan kontenjanı” nedeniyle şaştı.

Büyük bir sürpriz olmaz ve Kılıçdaroğlu önseçimden birinci çıkarsa, arkasından en fazla 3 aday adayı seçilecek sırada yer alabilecek. Ancak partililer, bu seçim bölgesinde “genel başkan rüzgârıyla” oyların geçen seçime göre artacağını öngörüyor. Dolayısıyla daha fazla aday adayı umutlanıyor. Bölgenin Kılıçdaroğlu dışında öne çıkan adayları gazeteci kökenli. Gazetemiz yazarlarından mevcut milletvekili Mustafa Balbay, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığı’ndan aday adaylığı için ayrılan Atilla Sertel ön sıralarda yer almak için mücadele verecek. Mevcut milletvekillerinden Mustafa Moroğlu’nun yanı sıra aday adaylığı için CHP İzmir İl Başkanlığı’ndan istifa eden Ali Engin, eski milletvekillerinden Hakkı Akalın, Selçuk Ayhan, ciddi oranda üyeye sahip Bornova’nın eski belediye başkanı Kamil Okyay Sındır, eski Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak, başta Bergama olmak üzere Bakırçay bölgesinin etkin ismi İdris Yavuzyılmaz, kapatılan İzmir İl Genel Meclisi’nin son başkanı Serdar Değirmenci, Karşıyaka’da uzun yıllardır siyaset yapan Cevdet Tümtürk, eski parti meclisi üyesi Levent Eyipişiren, eski Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven, eski il yöneticisi Ülkümen Rodoplu, eski Seyrek Belediye Başkanı Nurgül Uçar Aktuğ genel başkanlarıyla birlikte önseçim yarışına girecek 80 isim arasında ilk aşamada göze çarpanlar.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler