Gerekçe hukuken yanlış

Suat Arıkan’a bildirilen ‘hakkınızda yürütülen soruşturmanın selameti açısından soruşturma sonuçlanıncaya dek geçici olarak görevden alındınız” ifadesinin hukuken yanlış olduğu belirtildi.

Yayınlanma: 20.08.2014 - 23:28
Abone Ol google-news

İstanbul Devlet Opera ve Balesi (DOB) Müdürü Suat Arıkan’ın “görevden alındığına” ilişkin resmi yazı kendisine tebliğ edildi. Ancak görevden alınma yazısında belirtilen “Hakkınızda yürütülen soruşturmanın selameti açısından soruşturma sonuçlanıncaya dek, geçici suretle görevden alındınız” ifadesi dikkat çekerken, bu ifadenin “hukuken yanlış olduğu” ancak böyle bir görevden alınmanın “genel müdür” kararıyla değil, “Bakanlık Teftiş Kurulu müfettişleri olurunca” yapılması gerektiği belirtildi.

Yazının da Bakanlık Müsteşarı Prof. Dr. Haluk Dursun’un yerine Müsteşar Yardımcısı Ali Şahin’in “oluru”yla Bakan Ömer Çelik’in imzasına sunulduğu kaydedildi. Arıkan’dan boşalan koltuğa da Şamil Gökberk getirildi. Gökberk’in emekliliğine az bir süre kala bu göreve getirilmesi dikkat çekti. Ayrıca görevden alınan DOB genel müdür yardımcılarından Şadi Erdoğan’ın bakanlıkta görevlendirildiği, Nilgün Çelebi’nin de “emeklilik dilekçesi” verdiği kaydedildi.

Cumhuriyet, Rengim Gökmen’in bakanlık tarafından apar topar görevden alınmasının ve yerine besteci Selman Ada’nın getirilmesinin ardından DOB Genel Müdürlüğü’nde genel müdür yardımcıları Şadi Erdoğan ile Nilgün Çelebi’nin de görevden alınacağını ve yerlerine solist sanatçı Cumhur Böler ile DOB Mali İşler Daire Başkanı Fahrettin Atasayar’ın görevlendirileceğini daha önce duyurmuştu. İstanbul DOB Müdürü Suat Arıkan’ın da görevden alındığını yazmıştı. Ancak Arıkan’ın görevden alınmasında ilginç bir gelişme yaşandığı ortaya çıktı.

 

‘Açığa alınmadan görevden el çektirildi’

Bakanlıktan edinilen bilgiye göre, Arıkan’ın İstanbul DOB Müdürü’yken “İstanbul DOB’un dışarıdan prodüksiyon alınması” ve “sanatçı görevlendirilmeleri” gibi nedenlerle hakkında Bakanlık Teftiş Kurulu’na şikâyette bulunuldu ve müfettişlerce bir soruşturma başlatıldı. Ancak söz konusu soruşturmalardan henüz herhangi bir sonuç çıkmadı.

Yeni DOB Genel Müdürü Selman Ada’nın da “soruşturmaları” gerekçe göstererek Arıkan’ı görevden aldığı belirtildi. Arıkan’ın görevden alınmasına ilişkin yazıda yer alan “Hakkınızda yürütülen soruşturmanın selameti açısından soruşturma sonuçlanıncaya dek, geçici suretle görevden alındınız” ifadesi dikkat çekerken, 657 sayılı Devlet Memurları Yasası uyarınca söz konusu görevden almanın “hukuken yanlış olduğu” kaydedildi.

Soruşturmayı dayanak gösteren Ada’nın yazısında aslında “müfettişlerin oluru üzerine” ifadesini kullanması gerektiği dile getirilirken, hakkında soruşturma açılan bir devlet memurunun “soruşturmanın sonucu belli olmadan” görevden alınmadan önce aslında “hukuken açığa alınmasının” gerektiği de kaydedildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler