Gırgır Dergisi kapatıldı... Tüm çalışanları işten çıkarılacak

Son sayısında yayınladığı bir karikatürle kamuoyunda tepkilere neden olan Gırgır Dergisi, kapatıldı. Yayıncı şirketin avukatı, "Buna sebep olan çizer ve çalışanlar hakkında yayıncı firma olarak Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunacağız" dedi.

Yayınlanma: 17.02.2017 - 13:04
Abone Ol google-news

Türkiye’nin en çok satan mizah dergilerinden biri olan ve Gırgır, artık satılmayacak.

Sözcü gazetesinin eki olarak verilen  ve son sayısında yayınladığı bir karikatürle kamuoyunda  tepkilere neden olan Gırgır Dergisi, yayıncı şirket tarafından bugünden itibaren kapatıldı. 

Gırgır Dergisi son sayısında Musa Peygamber ile ilgili bir karikatür yayınladı. Derginin bu karikatürü Musa Peygamber'e hakaret edildiği iddiasıyla Twitter'da tepkilere neden oldu. #gırgırdergisikapatılsın hastagı gün içinde TT oldu. Yayıncı şirket bunun üzerine Gırgır Dergisi'nin Twitter hesabından özür dileyerek, "Yorgunluk ve uykusuzluk nedeniyle basım öncesi fark edilmeyen bu 'berbat' karikatür nedeniyle incitmiş olduğumuz herkesten özür dileriz" ifadelerini kullandı. 

İŞTE GIRGIR DERGİSİ'NİN SON KAPAĞI

"TÜM ÇALIŞANLAR İŞTEN ÇIKARILACAK"

Yayıncı şirketin avukatı tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

‘Gırgır dergisinin son sayısında yayınlanan hoş olmayan karikatür nedeniyle yayıncı şirket Gırgır dergisinin kapatılmasına ve dergide çalışanların tamamının işten çıkarılmasına karar vermiştir. Bu karikatürün yayınlanması en başta toplumumuzu rahatsız ettiği gibi, yayıncı şirketi de çok rahatsız etmiştir. Karikatürün firmayı zor durumda bırakmak amacıyla kötü niyetli çalışan kişi veya kişiler tarafından yayınlandığını düşünüyoruz. Kasti bir tutum söz konusudur. Dini değerlerin aşağılandığı bu karikatür kötü niyetli bir tutumla çizilerek, yayıncı şirkete danışılmadan, adeta gizlenerek, son anda habersizce yayına verilmiştir. Bunu yapan çalışanlar dini değerleri aşağılamak suretiyle suç işlemiştir. Buna sebep olan çizer ve çalışanlar hakkında yayıncı firma olarak Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunacağız. ‘

KÜÇÜKÇEKMECE CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI SORUŞTURMA BAŞLATTI 

Öte yandan Gırgır'da yayınlanan karikatür nedeniyle Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından resen soruşturma başlatıldı. Derginin son sayısında yayınlanan "Musa Kızıldenizi ayırır ve Yahudiler kurtulur" başlıklı karikatürün, Musevilik ve İslam gibi semavi dinlere hakaret içerdiği iddia edildi. Karikatürü çizen ve yayımlayanlar hakkında TCK'nın 216/3 maddesinde yer alan "Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri aşağılamak" suçundan soruşturma açıldığı belirtildi.

GIRGIR DERGİSİ'NİN TARİHİ

Oğuz Aral yönetiminde 1972den 1989'a kadar Türkiye'nin en çok satan kült mizah dergisidir.
Oguz Aral'ın, kardeşi Tekin Aral ile birlikte 26 Ağustos 1972 tarihinde yayınlanmaya başladığı Gırgır dergisinin temel sloganı; “Geçim derdini, can sıkıntısını, aşk yarasını, karı koca kavgasını, şipşak keser. Her derde devadır, Gırgır da gırgır.” idi.

Gırgır tirajını 300.000'e yükselterek Avrupa'nın 3. büyük mizah dergisi haline geldi. Günümüzün ünlü mizahçılarının çoğu bu dergide yetişti.

Gırgır'ın bir dönemin mizah anlayışı üzerinde büyük etkisi oldu. Daha sonra çıkan Fırt, Deli, Hıbır, Mikrop, Limon, Leman, Öküz, Hayvan, Penguen, Uykusuz dergileri Gırgır örneğini temel alarak geliştiler.

Gırgır bazılarının da yazdığı gibi 70'lerin dergisidir. Doğuşu da yükselişi de 70'lerdir. Gırgır öncesinde 60 lı yıllarda çok ama çok meşhur Akbaba dergisi vardır. Ondanda önce ünlü mizah yazarlarımız Aziz Nesin ve Rıfat Ilgaz'ın çıkardığı Marko Paşa. (Marko paşa yasaklandıkça malum paşa gibi değişik isimlerle sürmüştür) İlk sayısı 25 Kasım 1946'da çıkan, keskin muhalif mizah gazetesidir Akbaba 1922'den 1977'ye dek tam 55 yıl yayınlanmıştır.

Akbabadan sonra Gırgır farklı ve çizgi ağırlıklı olarak doğmuştur. Önceki dergiler yazı ağırlıklı idi.

GIRGIR'IN DOĞUŞU

Gırgır dergisi aslında bir gazetenin mizah köşesiydi. O zaman çıkmaya başlayan 25 kuruşa satılan "Gün" gazetesinin mizah köşesi olarak başladı. Bu köşeyi Oğuz Aral hazırlardı. Bu köşe sevilince bu köşe olmaktan çıkıp önce yine aynı gazetenin yanında verilen parasız bir dergiye dönüştü sonra bağımsız bir dergi oldu. 
Gırgır bir köşe olmaktan çıkıp dergiye dönüştüğünde de başında yine Oğuz Aral ve kardeşi Tekin Aral vardı. Bunlara Nuri Kurtcebe, Eflatun Nuri gibi çizerler de katıldı. Fakat dergi sayfalarını doldurmakta yine de zorlanınca sayfanın bazı kısımları amatörlere açıldı. İlk önce komik anılarını yazıp gönderenler çuvalla para kazananlar olarak yer aldı, ardından amatör karikatürlere "çiçeği burnunda çizerler" başlığıyla yer verildi. dergi içindeki sütunlarda Oğuz abi bu acemi karikatüristlere ikişer üçer satır öğütler verir meşhur sözüyle fazla taramadan kaçınmalarını , perspektif çalışmalarını sık sık yinelerdi. Ustalaşanlarsa en arka sayfada yorumsuz yayınlanmaya başlardı. 
İşte bugün tanıdığınız bütün ünlü karikatüristler o çiçeği burnunda köşelerinden doğdu. Gani Müjdeler, Metin Üstündağ'lar, Mehmet Çağçağ'lar ve diğerleri ikinci kuşak gırgırcılardı. 
Devam etmeden önce biraz daha bu döneme ait bilgi vereyim. Cinsellik gırgırın daha bir gazete köşesi olduğu dönemde başlamıştı sadece Oğuz Aral'a ait olan bu köşede Oğuz Aral çıplak güzel hatunların bacakları arasında ufak tefek çelimsiz adamcıklar çizerdi

Gırgır dergileştiğinde de bir süre bu böyle devam etti ve özellikle Oğuz Aral'ın Meşhur Utanmaz Adam çizgi serisinde zampara şeref sürekli çıplak kadınlarla tasvir edildi. Dergiye katılan Eflatun Nuri de çıplak çizim ustalarındandı. Dergi bu dönemler pek siyasal olmayan güldürme amaçlı bir dergiydi.

12 EYLÜL'DE KAPATILMIŞTI

12 Eylül Askeri darbe dönemi gazeteler bazı haberleri açıkça yazamazken Gırgır mizahla, karikatürle yazıyordu ve bazı şerler gazetelerden değil gırgırdan öğreniliyordu. Mizahla değiştirilerek yazıldığı içinde direkt bir yasak getirilemiyordu. Ancak 12 eylül dönemi Türkiyem Türkiyem şarkısıyla sık sık TV'ye çıkan Müşerref Akay'ı (O zamanki soyadıyla Tezcan) kapak yapınca Gırgır dergisine de kapama cezası verildi. Sebep olarak şu açıklama yapılmıştı : "Ucube bir kadının üzerine Türk bayrağı elbise çizmek" Bayrak kanununda bayrak elbise yapılamaz şeklinde bir madde vardı yanlış hatırlamıyorsam. Sonra bir iki kez daha ara ara kapatılsa da yayın hep sürdü.

Kapatılan Gırgır 16 Mayıs 2015 tarihinden itibaren Sözcü gazetesi ile bedava verilmekteydi.

 

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler