Gizli bilgi ve belge bulundurma davası görüldü

İzmir'de, 49'u muvazzaf asker 79'u tutuklu 357 sanığın yargılandığı "Gizli bilgi ve belge bulundurma davası"nda sanıkların tahliye talepleri oy çokluğuyla reddedildi.

Yayınlanma: 24.05.2013 - 14:05
Abone Ol google-news

İzmir'de, 49'u muvazzaf asker 79'u tutuklu 357 sanığın yargılandığı "Gizli bilgi ve belge bulundurma davası"nda sanıkların tahliye talepleri oy çokluğuyla reddedildi.

İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti 79 sanığın talebini görüştü. Cumhuriyet savcısının sanıkların tahliyesine yönelik talebi oy çokluğuyla reddedildi. Mahkeme Başkanı Atilla Rahman, savcının görüşüne uyulması yönünde görüş bildirirken, üyeler hakim Dilek Öztürk ve İsmail Kurt karşı yönde oy kullandı.

Öztürk ve Kurt'un tahliye istemlerinin reddine ilişkin gerekçede şu ifadeler yer aldı:
"Sanıklar hakkında kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olgular bulunduğu, atılı suçların niteliği, henüz bir kısım müşteki ve mağdurların dinlenmemiş olması, ele geçirilen gizli nitelikteki bilgi ve belgelerin nitelikleriyle ilgili soruşturma aşamasında Genelkurmay Başkanlığı nezdinde baskı uygulayarak bilgi ve belgelerin değerlendirilmesinin sağlıklı bir şekilde yapılmasını engelleme ihtimallerinin bulunduğu, sanıkların serbest kalmaları halinde müşteki ve mağdurlar üzerinde baskı uygulayarak delilleri karartma ihtimallerinin bulunduğu tüm bu hususlar değerlendirildiğinde tutuklamanın bu aşamada ölçülü olduğu anlaşılmaktadır."

Mahkeme Başkanı Atilla Rahman'ın sanıkların tahliye edilmesi yönündeki görüşüne dair gerekçede ise şu ifadeler er aldı:

"Sanıkların bu aşamada ifadelerinin alınmış bulunması, tutuklu kalınan sürenin fazlalığı nazara alınarak, tedbir mahiyetinin gözetilip, tutukluluk hallerinin sona erdirerek tahliyeleri gerektiği, diğer bir kısım sanıkların durumlarının savunmalarının alınması sonrası değerlendirilmesi gerektiği görüşüyle, sayı çoğunluğun bu konudaki görüşüne muhalifim."

Mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların tahliye taleplerini 6 Haziran'da yeniden görüşecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler