Gül: Ortak mücadele zorunlu
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eskiden ideolojik temelde yaşanan ayrımın yerini, artık kuzey-güney, zengin-yoksul ayrımı, ırçılık, kültürel hoşgörüsüzlük ve terör hareketlerinin almaya başladığını ve bir ülkenin yaşadığı sorunların, küreselleşen dünyada diğer ülkeleri de etkilediğini, bunun da ortak mücadeleyi zorunlu kıldığını söyledi.
Gül, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü'nün (KEİ) 20. Kuruluş Yıldönümü Devlet/Hükümet Başkanları Zirvesi toplantısında yaptığı konuşmada, Karadeniz bölgesinin taşıdığı güzellik ve zenginlikleri insanlara daha fazla yansıtarak, insanların bu zenginlikten daha fazla istifade etmelerini sağlamalarının, bölgede huzur ve istikrar açısından büyük önem taşıdığını söyledi. KEİ'nin çeşitli faaliyet alanlarında insanların günlük yaşamınını kolaylaştıracak ve iyileştirecek faaliyetlere odaklanmasının bu bakımdan yarar sağlayacağını dile getiren Gül, "Bölgemizin kalkınma sorunlarına kendi içinden çözümler üretebilme potansiyeli bulunduğunu ve bunun harekete geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum" dedi.
"Kriz, KEİ bölgesini de etkiledi, krizi ticaret ve yatırımla aşmak en akıllı yöntem olacak"
Gül, başta Avrupa olmak üzere pek çok gelişmiş piyasa ekonomisinde, artık kronikleşme istidadına girmiş bir ekonomik kirzle karşı karşıya olduğunu vurgulayarak, bu krizin sadece AB üyesi olan üyeleri değil, tüm KEİ bölgesini şüphesiz etkilediğine dikkat çekti. Böyle dönemlerde Karadeniz'in kalbini oluşturduğu geniş Avrasya coğrafyasının sinerjisinden yararlanmak ve krizi daha fazla ticaret ve yatırımla aşmak en akıllı yöntem olacağının altını çizen Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasına şöyle devam etti:
"Öte yandan siyasi ihtilaflar bölgemizde ekonomik işbirliği ve kalkınmanın önünde önemli bir engel oluştumaktadır. Söz konusu sorunların işbirliğimizi etkilememesi için hep birlikte çaba göstermeliyiz. İmkan bulunması halinde ise siyasi sorunlara bölgemizden, kendi içinden de çözüm üretilmesi için gayret sarfetmeliyiz. Günümüzde tehdit unsurları, geçmişe kıyasla ciddi bir değişiklik göstermektedir. Eskiden ideolojik temelde yaşanan ayrımın yerine, artık kuzey-güney, zengin-yoksul ayrımı, ırçılık, kültürel hoşgörüsüzlük ve terör hareketleri almaya başladı. Bir ülkenin yaşadığı sorunlar, küreselleşen dünyada diğer ülkeleri de etkilemekte, bu da ortak mücadeleyi zorunlu kılmaktadır. Bu gerçek, ortak bölgemiz olan Karadeniz için de fazlasıyla geçerlidir. Dolayısıyla güvenliğin bölünmezliği gerçeğinden hareketle, yeni bakış açıları geliştirmemiz gerekmektedir."
En Çok Okunan Haberler
- Kalben ödül gecesine 'erkek' olarak katıldı
- Önce kağıdı yırttı, sonra valizi çıkardı!
- İstanbul'un suç haritası belli oldu
- Tapuda yeni dönem başlıyor!
- Parlamento sıkı yönetim kararını geçersiz saydı!
- Devlet Bahçeli vekaletini akrabasına verdi
- Sucuk, peynir, börek ve zeytinyağında sahtecilik!
- Esad'a çağrı yaptı: 'Sırada Münbiç var...'
- TÜİK kasım ayı enflasyonunu açıkladı
- Suriye'de 'karşı saldırı' öncesi hareketlilik