Gül'den YÖK açıklaması

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül yeni bir üniversite sisteminin Türkiye'ye gelmesi gerektiğini belirterek "YÖK kanununun muhakkak yenilenmesi gerekir" dedi.

Yayınlanma: 07.10.2010 - 13:53
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye Diyanet Vakfı tarafından kurulan İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi'nin akademik yıl açılış törenine katıldı. Gül, üniversitenin Bağlarbaşı Yerleşkesi'nde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, yeni öğretim yılının başarılı geçmesini diledi.

Konuşmasında eskiden sadece devlet üniversitelerinin var olduğunu ve hepsinde de kuralların aynı şekilde tatbik edildiğini hatırlatan Gül, bunun da Türk üniversitelerini biraz içe kapalı hale getirdiğini ve üniversitelerin hamle yapmasının önünü kapattığını söyledi.
Cumhurbaşkanı Gül, ''Yeni bir üniversite sisteminin Türkiye'ye gelmesi gerekir. YÖK Kanunu'nun muhakkak yenilenmesi gerekir'' dedi.


"Yeni bir nefes getireceğine eminim"

Üniversitenin kurulmasında Türkiye Diyanet Vakfı ve İslam Araştırmaları Merkezinin önemli rolü olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, bu üniversitenin kurulmasını çok istediğini ve teşvik ettiğini söyledi. Gül, İslam Araştırmaları Merkezinin, kendi başına bir üniversite, dünyanın en değerli bilim adamlarının çalıştığı ve değerli eserler ortaya çıkardığı bir kurum olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Gül, Merkezin hazırladığı İslam Ansiklopedisinin olağanüstü bir eser olduğunu söyleyerek, bu ansiklopedinin ünü ve gündeminin Türkiye'yi aştığını belirtti.

''Bu üniversitenin, Türk eğitim, kültür, bilim hayatına yeni bir soluk, yeni bir nefes getireceğine eminim'' diyen Gül, bir üniversitenin üniversite olabilmesi için muhakkak güçlü bir kadro ve birikimi bulunması gerektiğini, onun da bu üniversitede gerçekleştiğini anlattı.

Gül, bir süredir üniversitelerin akademik yıllarına başlamaları nedeniyle düzenlenen törenlere katıldığını anımsatarak, son 3 gün de üst üste üniversitelerin açılışlarında yer aldığını hatırlattı.

Cumhurbaşkanı Gül, ''Gerçekten çok ümit vaat edici, sevindirici gelişmeler var ortada. Bu bir gerçek; üniversiteler tekrar kendine geliyor, tekrar kendi önceliklerine odak oluyorlar, tekrar üniversiteler asli fonksiyonlarını kuşanmış vaziyetteler. Bu, Türkiye için çok sevindirici bir şey'' diye konuştu.
 

Din Bilimleri alanı

Her üniversitenin kendine has bir özelliği olduğunu da belirten Gül, bu üniversitenin de muhakkak kendisine öncü bir alan seçmesi gerektiğini kaydetti. Aslında bu alanların belli olduğunu vurgulayan Gül, bu alanları tarih, kültür ve din bilimleri şeklinde sıraladı.

Cumhurbaşkanı Gül, dünyada isimleri bilinen sayılı üniversitelerin hepsinin kuruluşunun teolojiyle başladığını hatırlatarak, bu üniversitelerin gelişe gelişe bugün başka alanlarda kendilerini gösterdiklerini, teolojiyle de ilişkilerini sürdürdüklerini anlattı.

Bu üniversitenin de din bilimleri alanında ihtisaslaşması gerektiğini ve bunu yapacak bir başka üniversiteyi de şu anda göremediğini ifade eden Gül, ''Bu, sadece Türkiye'de değil, bütün Türk Cumhuriyetlerine, Kafkaslara, Rusya'ya, tüm Balkanlara, Avrupa'ya büyük bir hizmet olacaktır'' dedi.
 

TİKA

Konuşmasında, bu coğrafyaların Türkiye'den talepleri konusuna da değinen Gül, insani yardımlar açısından TİKA'nın faaliyetleri ve Diyanet Vakfı'nın yaptığı hizmetlere talep olduğunu söyledi.

Gül, ''Bu, çok ciddi bir konu. Din konusu dünyanın en önemli meselelerinden biri. Müslümanlığın en iyi şekilde, bütün çağlara hitap edecek şekilde anlaşılması, taşınabilmesi ve yanlış sokaklara girmemesi çok önemli. Bu, kulaktan duyma laflarla olacak bir şey değil, bu gerçek bilim adamlarının yapacağı bir şey. Böyle bir merkez, böyle bir bilim yuvası, böyle bir üniversiteye ihtiyaç var. Ümit ederim ki bu alanı ileride ihmal etmezsiniz'' diye konuştu.

Üniversitelerin çoğaldığını ve hepsinin de ayrı ayrı özellikleri bulunduğunu vurgulayan Gül, vakıf üniversitelerinin bu alana yeni bir heyecan ve rekabet getirdiğini söyledi.

Büyük Türkiye'nin üniversitelerinin çok canlı, çok dinamik ve çok yarışmacı olması gerektiğini de ifade eden Gül, şöyle devam etti:
''Uzun yıllar ihmal edilen bu alanın tekrar harekete geçtiğini görmekten Cumhurbaşkanı olarak gerçekten büyük bir memnuniyet duyuyorum. 10-15 sene sonra bunun neticelerini hep beraber alacağız. Gerek teknik alanda, gerekse sanat ve sosyal bilimlerde alacağız. Teknik alanlarda çok büyük araştırma, geliştirme hamleleri yapılıyor. Çok büyük fonlar kullanılıyor.''

Gül, sosyal alanlarda da önemli çalışmalar olduğunu belirterek, ''Türkiye'nin kendi meselelerini çözmek, Türkiye'nin tartıştığı konuları daha bilimsel, daha bilgili, daha elle tutulur, sağlam bir şekilde tartışmak için de bilim adamlarına, üniversitelere çok ihtiyaç vardır'' görüşünü dile getirdi.
 

"Hiç kimse fikrinden dolayı çekinmemeli"

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin meselelerinin her alanda olduğu gibi üniversitelerde de tartışılacağını ifade ederek, ''En aykırı fikirler üniversitelerde rahatlıkla konuşulabilmeli, rahatlıkla tartışılabilmeli. Hiç kimse fikrinden dolayı, düşüncesinden dolayı çekinmemeli. Bunu rahatlıkla ifade edebilmeli. Üniversite zaten tolerans, anlayış, fikirlerin tartışıldığı bir yerdir.
Türk üniversitelerinin yeniden bu özgürlükçü, yeniden her türlü fikre açık bir tarza girmeleri çok takdir edilmesi gereken bir husustur. Bundan asla çekinmemek gerekir. Sokakta bilmeyen insanların tartışması mı önemli, yoksa bilen insanların, bilgiye dayalı bir şekilde değişik konuları tartışması mı önemli? Bu tabii ki çok önemli. Bundan faydalanabiliriz. Bundan ancak ders çıkartabiliriz. O açıdan bunlardan hiç çekinmiyorum. Hatta tam tersine teşvik de ediyorum. Özellikle tarih, kültür, sosyal alanlarda güçlü üniversitelerimiz var''
şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasında öğrencilere de başarılar diledi.

Konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Gül'e, Rektör Prof. Dr. İbrahim Kafi Dönmez tarafından günün anısına hediye sunuldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler