Gündoğdu’da ilk Nevruz

Kordonboyu’nu dolduran on binlerce yurttaş kenti sarı-kırmızı-yeşil renklere boyadı.

Yayınlanma: 22.03.2015 - 21:10
Abone Ol google-news

İzmir’deki Nevruz kutlamaları, “bahar güneşinin” ısıttığı Gündoğdu Meydanı’nda gerçekleştirildi. HDP İzmir İl yönetimi öncülüğündeki bu yılki kutlamalar, önceki yıllarda izin verilmeyen Gündoğdu Meydanı’nda yapıldı. Kordonboyu’nu dolduran on binlerce yurttaş, İzmir kent merkezini, sarıkırmızı- yeşil renklere boyadı. Hatta bu renkler, uçurtma ve balonlarla gökyüzüne taşındı.

Seyyar satıcılar, her zamanki gibi Kordon’un iki girişini mesken tutmuştu. Ancak bu kez “anadilde satış” yapmanın rahatlığını yaşıyorlardı. Zaten Kürtçe, alandaki pankartlarda, kürsüdeki konuşmalarda, şarkılarda, marşlarda ve kitlenin boynunu süsleyen atkılardaki hâkim dildi. Atkı tercihlerinde Selahatttin Demirtaş figürlü olanlar tercih listesinin ilk sırasında yer aldı. Ancak Demirtaş ve konuşmacılar, kürsünün fonundaki Öcalan posterinin gölgesinde kaldı.

Kışanak İzmir’de

Öcalan, “kasetten” görüntüsü ve bant ses kaydıyla kitlenin ateşini yükselten isimdi. Nevruz ateşini yakan ise Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gülten Kışanak oldu. İzmir’deki bu coşkunun “kucaklaşma” olduğunu belirten Kışanak, AKP’yi IŞİD’e destek üzerinden eleştirdi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın çözüm sürecine ilişkin son günlerdeki sözlerini “provokatörün açıklamaları” ve “sarayın oyunları” olarak nitelendirdi. Erdoğan’a “Sarayda değerli yalnızlığınla baş başa kalasın” diye seslendi. İzmirlilere de “Cumhuriyeti en çok sahiplenen İzmir’e sesleniyorum. Artık bu cumhuriyetin giydiği deli gömleğini çıkarma vakti geldi” diyerek “demokratik cumhuriyeti kurmak için” oy istedi.

Olaysız miting

Yoğun güvenlik önlemleri, miting alanına girişlerdeki polis aramalarına rağmen, geçmiş dönemde sık sık karşıya gelen emniyet güçleriyle Nevruz katılımcıları arasında kaydadeğer bir olay yaşanmadı.

1 Mayıs, ana muhalefet partisi mitingi gibi etkinliklerin olduğu günlerde dolup taşan Kordon’daki işletmeler ise bu kez “çay içecek müşteri” bile bulmakta zorlandı. Çoğunlukla kentin periferiğinde yaşayanların, kentin merkezindeki gövde gösterisi, aynı zamanda İzmir’e ilişkin 7 Haziran hedefleri konusunda bol keseden atıp tutan kimi partilere de gözdağı niteliğindeydi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon