"Hakem odası basmak mı? Tövbe"

Galatasaray Başkanı Dursun Özbek; mali tablodan futbolcu transferlerine, UEFA'dan gelecek yaptırımlara, Melo'nun satılmasına kadar her şey hakkında açıklamalar yaptı ve hakem odası asla basmayacağını söyledi.

Yayınlanma: 22.01.2016 - 15:37
Abone Ol google-news


UEFA Kriterleri'nin ilk ciddi yaptırımı ile karşı karşıya kalan Galatasaray'da, başkan Dursun Özbek, sarı-kırmızı kulübün önümüzdeki 5 yılını, geçmişteki 5 yılına bakarak ders aldıktan sonra planlamak gerektiğini söyleyerek, "Göreve gelirken de bunu düşündüm. Galatasaray, özellikle Sportif AŞ, bunu kulübün geneli için de söyleyebiliriz, sportif faaliyetlerde ürettiğinden daha fazla harcayan bir sistem üzerinde çalışıyor. Özellikle geçtiğimiz 10 yıl bunun en canlı örnekleriyle dolu. 2012'ye kadar gelindiğinde hiç kimse birşeyin farkında değildi. Yalnız 2009'da UEFA bir regülasyon yayınladı. Aldığı tedbirler de bu özellikle finansal fair play oldu. Bu finansal açıklar her yerde vardı. Avrupa'da, uzak doğuda, Amerika, her yerde vardı. Bu sefer bu açıklar, sistemin içine olmaması gereken kara para gibi bu tip finansmanları davet etmek zorunda kaldı. Özellikle UEFA, bu yönde endişe duymaya başladı çünkü işin içine hiç sporla ilgisi olmayan sermayeler, paralar girme durumuna geldi. Bunun için de 2009'da UEFA bu regülasyonu yayınladı.
Bu regülasyonun amacı şuydu; sistemi, özellikle UEFA ile ilgili olduğu için futbolu söylüyorum. Futbolu, futboldan gelen gelirle yönetmek gibi bir kriterin üzerine dayanıyor. Bunu bir çok ülke kulak arkası yaptı, bunlardan bir tanesi de Türkiye idi" dedi.
"UEFA'nın araştırmaya buradan başlaması kadar doğal bir şey yok" diyerek sözlerine devam eden, Özbek, "Galatasaray 2012'den itibaren aşırı zarar etmeye başladı. Dolayısıyla UEFA 2014'de gelip uyarıyor, 'Siz ne yapıyorsunuz, bizim regülasyonumuza uymuyorsunuz. Size 3 yılda zarar opsiyonu verdik ama siz dehşetengiz zarar ediyorsunuz' diyor ve Mayıs ayında gelip UEFA gelin bir anlaşma yapalım diyerek, bizim kulübe 2 yıl daha izleme ve düzeltme süresi veriyor. Ünal Aysal döneminde bu anlaşma yapılıyor. Bu anlaşmadan birkaç ay sonra da Ünal Aysal istifa etti. Duygun Yarsuvat dönemi başladı. Ben de burada 2. başkan olarak tüm hesap ve mali durumla ilgili bilgi sahibi oldum. Hesaplar son derece şeffaf 2012-13 sezonunda Galatasaray 38 milyon Euro zarar etmiş. 2013-14'de 70.4 milyon Euro zarar etmiş. 2014 Ekim gibi biz göreve geldik" diye konuştu. Mali sorumlu olarak göreve geldiğini ifade eden Dursun Özbek, "Tabloyu gördük, UEFA ile yapılan anlaşmayı da gördük ve şaşkınlık yaşadık. UEFA'nın bunu ciddi takip ettiğini ve başımıza bir iş geleceğini gördük fakat yapılacak fazla da birşey yoktu. Geçmişten gelen kontratlar bunu tetikliyor, 2018'e kadar uzanıyor. Biz de ancak bir hareket planı belirleyip, israfı engelleyecek önlemlere başladık. Devre arasında transfer yapmadık ve bir yıl önce 70 milyon olan zararı 55 milyon euroya indirdik. Daha fazlasını yapma imkanımız olmadı çünkü taahhütler yapılmıştı. 2015 Mayıs ayında ben başkan oldum ve şu anda durum, 6 aylık zararımız 52 milyon TL. Yani 14-15 milyon Euro civarında. Yıl sonuna kadar da 26 milyon Euro civarında olmasını planlıyoruz" şeklinde konuştu. UEFA'ya bilgilendirildiğini söyleyen Özbek, "Zararı azaltıyoruz, 2016'da 27 milyon, 2017'de 15 milyon Euro ve sonrasında sıfır zarara indirmeyi planlıyoruz. Oraya gelmeden UEFA bize mektubu gönderdi. UEFA'nın 2 tane kontrol kurulu var ve bunun altında 2 departman var. Biri inceleme kurulu ve diğeri yargılama kurulu. 4 Aralık'ta biz UEFA karşısına çıktık ve rakamlarda UEFA şunu diyor; bizim sana zarar toleransımız 30 milyon Euro ama sen 164 milyon Euro zarar etmişin. 134 milyon Euro zarar fazlan var diyor. Ayrıca 2014-15 sezonunda sporcu harcamalarını 90 milyon Euro taahhüt etmişin ama bu rakamı da 95 milyona çıkarmışın. 2014 yılında transfer harcamanı 19 milyon Euro taahhüt etmişin ama 27 milyon harcamışın. Prandelli'nin görevde olduğu Olcan, Tarık, Pandev ve Dzemali'nin transferlerinin yapıldığı dönem" dedi.
"Türkiye'nin ekonomik gerçeklerini de anlattık" diyen Özbek, "Suriye'den gelen mülteciler ekonomiyi zora sokmuştur. Stad gelirleri, sponsorluk gelirleri düşmüştür, gibi 8-10 madde sıraladık. Enflasyonu ve buna bağlı kur farkını anlattık. Avrupa'nın diğer ülkelerinde böyle bir sorun yok. Kur farkından muazzam bir zarar var ortada. İlk ön görüşmelerde 3 yıl men gibi ürkütücü laflar ortaya atıldı.

"HAMZA HAMZAOĞLU MELO'YU İSTEMİYORDU"
Taraftarın satılmasına tepki gösterdiği Felipe Melo ile ilgili sorulan soruya Dursun Özbek, "Hamza Hamzaoğlu'nun Melo'yu takımda istemiyordu. Ama Hamzaoğlu istemediği için satmadım. Melo geldi bana ben Galatasaray'da misyonumu tamamladım ve ayrılmak istiyorum dedi. Kalmak istemiyordu ve gitmek istiyordu. Eğer Hamza Melo kalsın deseydi belki ikna etmeye çalışırdım ama asıl nedeni Melo'nun kendisi ısrarla gitmek istedi" ifadelerini kullandı.

"HAKEM ODASI BASMAK MI? TÖVBE"
Süper Lig'deki hakem hatalarına değinmeyeceğini söyleyen Özbek, "Spor Kulübü başkanlarının hakemler hakkında konuşmalarının ne amaca hizmet ettiği hakkında şüphem var. Başkanların hakemler hakkında konuşmasına gerek yok" dedi.
Hakem odası basar mısınız şeklinde gelen soruya Dursun Özbek gülerek,  "Yok ya tövbe tövbe" dedi.

"KİMSEYİ SATMIYORUZ"
Şu an hiçbir futbolcuyu satma gibi düşüncelenin olmadığını anlatan başkan Özbek, "Hele Muslera ve Sneijder ile hiç yok. Biz hala şampiyonluğa adayız ve iddiamızı da son ana kadar sürdüreceğiz. Muslera, Sneijder satılacak bunlar boş laflar" şeklinde konuştu. Belli noktalara elbette transfer yapmak istediklerini de anlatan Özbek, "Bazı gidecek oyuncularda var. UEFA'nın bize uyarısına göre dengeyi bozmadan gidecek oyuncular yerine transferler yapacaklarını anlattı.

"TEK YUMRUK OLMA ZAMANI"
Sarı-Kırmıılı renklere gönül verenlere mesaj veren Dursun Özbek, "Önümüzdeki 4-5 ay Galatasaray tarihinin en zor dönemi. UEFA ile durumumuz, sportif konumumuz bunun aşılmasının bir tek yolu var. Ben camiamdan ve taraftarlarımdan tek yumruk olarak bize destek olmalarını bekliyorum. Şu anda kenetlenme ve Galatasaraylılığını gösterme zamanı. Taraftarlarımız stada gelsin, mağazalarımıza ilgi göstersin. Camia içinde bir fikri projesi olan varsa gelsin. Bizim herkese kapımız açık ve sadece ben bilirim ben yaparım pişkinliği içinde değiliz" dedi.




Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler