HaliçPort'a iki teklif
Haliç Yat Limanı ihalesine iki teklif geldi. Tersanede AVM, otel ve bir de cami olması planlanıyor.
Osmanlı İmparatorluğu döneminden kalan Türkiye'nin en eski tersanelerinden biri olan Haliç, yat limanına dönüştürülmek üzere ihaleye çıkıyor.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın düzenlediği YİD modelli Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Projesi ihalesinde Sembol-Ekopark İnşaat-Fine Otelcilik OGG ve Cengiz-Taca-Galeri İnşaat teklif verdi. Şartname alan Doğuş Holding ise ihaleye teklif vermedi.
İhaleye teklif veren firmaların belge kontrollerinin ardından teknik şartname uygunlukları incelenecek; ardından, ihale komisyonunun belirleyeceği bir tarihte yeterli bulunan firmalar bugün teslim ettikleri teklif mektuplarının açılması için yeniden davet edilecek. En yüksek kira bedelini veren firmanın teklifi, Ulaştırma Bakanı'nın onayına sunulacak.
Proje; 250 dönümlük alanda 70'er yat bağlama kapasiteli iki yat limanı, 400'er oda kapasiteli iki adet 5 yıldızlı otel, 1,000 kişilik cami, AVM ve otoparkın inşa edilmesi ve bu yapıların dört yılı yapım süresi olmak üzere 49 yıllığına özel sektör tarafından işletilmesini kapsıyor.
Altyapı Yatırımları Genel Müdür Vekili Tahan
Altyapı Yatırımları Genel Müdür Vekili Metin Tahan, İstanbul Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Projesi ihalesinde dış zarfların açılmasının ardından yaptığı açıklamada, yap-işlet-devret modeliyle yapılacak çok önemli bir projenin ihalesini gerçekleştirmek için bir araya gelindiğini belirtti.
"Bugün ve birkaç gündür İstanbul Haliç Yat Limanı ve Kompleksi projesiyle ilgili eksik ve yanlış bilgilere dayalı açıklamaların olduğunu üzülerek ifade etmek istiyorum" diyen Tahan, projenin, 1455 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan ve gözbebekleri olarak baktıkları tarihi Haliç Tersanesi ile hiçbir ilgisinin olmadığını söyledi.
Tahan, 916 adada bulunan Haliç Tersanesi ile 1045 adada bulunan İstanbul Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Projesi arasında yaklaşık 600 metrelik mesafenin bulunduğuna dikkati çekerek, projenin, özellikle Camialtı ile Taşkızak tersaneleri ve benzeri birkaç askeri yapının da bulunduğu yaklaşık 252 bin metrekarelik alanı kapsadığını kaydetti. Bu tersanelerde uzun yıllardır faaliyette bulunulmadığını anlatan Tahan, şöyle konuştu: "Haliç Tersanesinin, bu kapsamda dizayn edileceği veya yok edileceği gibi bir şeyin söz konusu olmadığını ifade etmek istiyorum. Bugün bir gazetede Haliç Projesi ihalesinin gizli saklı bir ihale olduğu ifade edildi. Burada çok ciddi yanlış ve eksik bilginin olduğunu söylüyorum. Biz, 10 Nisan 2013'te Yüksek Planlama Kararını almak suretiyle ve yaptığımız alt çalışmalarda 252 bin metrekarelik alan içinde gerek Deniz Kuvvetleri Komutanlığının gerek TDİ'nin gerek Hasköy Polis Karakolu ile ilgili kullanmadığı alanların, Kıyı Emniyetinin de burada kullanmadığı tahsisli alanları olduğu ve bütün bunları bakanlığımız aldı. Daha sonra YPK kararını aldı. Burada 13 Mayıs 2013'te ilana çıktık. Resmi Gazete'de ilan yayımlandı. Ulusal gazetelerde de ilan yayınlandı. Ayrıca sitemizde de yayınlandı. Yaklaşık 48 gün ilanda kalmış bir şeyin gizlisi saklısı olması mümkün değil. Bu anlamda bu proje içinde tarihi yapıları kesinlikle korumak ve gerekli restorasyonların yapılmasını da proje kapsamında düşünüyoruz."
Projeye 8 firmanın ilgi gösterdiğini anlatan Tahan, "Sembol ve Cengiz inşaat gibi Türkiye'nin önemli firmalarının teklif sundukları görüldü. Ancak Doğuş grubunun teşekkür ederek, bir dosya sunduğunu ifade etmek istiyorum. İnanıyorum ki komisyonumuz kısa süre içinde gerekli teknik değerlendirme çalışmalarını yaptıktan sonra geri kalan firmaların iç zarfları açılacak" dedi.
'İhaleyi alan hemen kazmayı vuramayacak'
Pazarlık usulüyle yapılacak ihalede en uygun teklifi veren firmanın ihaleyi kazanacağını anlatan Tahan, şunları kaydetti: "Biz ihaleyi alan firmayla burada çalışmak suretiyle gerek tarihi binalara kesinlikle zarar verilmeden, dokunulmadan gerek buradaki gezi ve yol çalışmalarını da çok iyi düzenlemek suresiyle yapacakları projeleri değerlendirdikten sonra ancak yapımına başlanacak. Şu anda hemen ihaleyi alan firma Haliç'e kazmayı vuramayacak. Bu anlamda Haliç'in güzelliğine temizliğine ve değerine çok daha güzellik ve değer katacağına inandığımız bu projeye ilgi gösterdiğiniz için sizlere teşekkür ediyorum. Bu projenin İstanbul'a ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum."
'10 gün içinde sonuçlanacak'
İhalenin ne zaman sonuçlanacağının sorulması üzerine Tahan, "En geç 10 gün içinde" dedi. Projenin maliyetiyle ilgili soruya Tahan, ortaya çıkacak kesin bedelin, firmaların yapacağı tasarım çalışmalarından sonra netleşeceğini söyledi.
Tahan, projenin ayrıntılarının nasıl olacağı sorusuna, ihaleyi alacak firmanın, belirlenen sınırlar içinde imar planını ve tarihi binaların restorasyonlarının ilgili kurulların onayını aldıktan sonra çalışmalara başlayacağını anlattı. İlgili kurulların onayı alınmadan tarihi binaların onarımını yapmanın mümkün olmadığını dile getiren Tahan, burada, gezi alanları, parklar, dinlenme tesisleri, marina şeklinde yat limanı, kafeler, kongre ve sosyal merkezlerin bulunacağını bildirdi.
Projenin yapılacağı alanda tarihi Çorlulu Ali Paşa Cami'nin restorasyonunun yapılacağını ifade eden Tahan, söz konusu caminin küçük olduğunu, 252 bin metrekarelik alana uygun, insanların gelip ibadet edebilecekleri bir caminin yapılıp yapılmayacağının projeyle belirleneceğini söyledi.
Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Projesi
Proje, 4 yılı inşaat süresi, 45 yılı işletme süresi olmak üzere 49 yıllığına yap işlet devret modeli ile gerçekleştirilecek. Proje kapsamında, her biri 70 yat kapasiteli 2 yat limanı, her biri 400 oda kapasiteli 5 yıldızlı iki otel, dükkanlar, restoranlar, kongre ve kültür merkezleri, sinema ve eğlence tesisleri, 1000 kişilik cami ve otopark yapılacak.
İç zarf belgelerinin şekli incelemesi tamamlandı
İhale Komisyonu Başkanı Altyapı Yatırımları Genel Müdür Yardımcısı Yalçın Eyidoğan, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen ihalenin ikinci oturumunda yaptığı açıklamada, 3996 sayılı Bazı Yatırım ve Hizmetlerin Yap-İşlet-Devret Modeli Çerçevesinde Yaptırılması Hakkındaki Kanun çerçevesinde ihale edilen projenin birinci oturumunda dış zarfları açılan firmalarının belgelerinin eksiksiz olduğunu söyledi.
İç zarfların açılacağı ikinci oturumda, belgelerin kontrol edileceğini anlatan Eyidoğan, iç zarf içinde bulunan teklif mektuplarının açılmayacağını kaydetti. İstekli grupların iç zarf belgelerinin tamam olması halinde oturumun kapanacağını ifade eden Eyidoğan, "Muhtemelen 1 hafta 10 gün içinde bize sunulan tüm belgeleri ayrıntısıyla inceleyeceğiz. Hem iç hem de dış zarf belgelerinin tahkik edeceğiz ve çalışmamızın neticesinde idari şartnamemizde verildiği gibi puanlamayı ortaya koyacağız. En az 75 puan alan grupları açık artırmanın gerçekleşeceği final oturumuna davet edeceğiz. Komisyonumuz bugün itibariyle çalışmalarına başlayacak" diye konuştu.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza