Harry ve Meghan şaşırtmadı
Prens Harry ile eşi Meghan Markle Kraliyet görevlerinden vazgeçtiklerini duyurdu. Buna halktan bir genç kadının bir kraliyet mensubuna özgürlük aşılaması hikâyesi gözüyle de bakılabilir belki. Çünkü Meghan Markle, Birleşik Krallık tahtı için altıncı sırada bulunan Prens Harry ile evlendiğinden bu yana ne saray kurallarına uyum sağlayabildi ne de eşinin söz konusu kurallara uymasını istedi. Bu nedenle alınan karar kimse için sürpriz olmadı.
Her ne kadar benzetilse de Prens Harry ile eşi Megan’ın “çekilme” kararı, yarattığı etki açısından Kral VIII. Edward’ın 1936 yılında sevgilisi Madam Simpson’la yaşadığı aşk yüzünde tahtan vazgeçmesi kadar önemli değil. Her şeyden önce Kral, boşanmayı da yasaklayan kilisenin başıydı. Boşanmış bir kadınla evlenmesine itiraz eden kiliseye itaat etmeyen bir kilise sorumlusu olarak istifası elbette daha çarpıcı sonuçlara yol açmıştı. Her şeyden önce kraliyette taht sırasını değiştirmişti.
Prens’in uzun zamandan beri, Meghan’ın da etkisiyle kraliyet mensubu olmanın yüklediği kurallardan da sorumluluklardan da sıkıldığı biliniyordu. Bunlara ek olarak en dramatik gerekçe herhalde şu olmalı: “Annemi ölüme götüren bu oyunun içinde olmak istemiyorum.”
BAŞKA ÖRNEKLER DE VAR
Bu tür radikal kararlar alan başka kraliyet ailesi mensupları da var elbette. Prens Harry’nin ağabeyi, Prens William’ın Kate Middleton’dan önceki eş adayları arasında da adı geçen, İsveç Kralı’nın kızı Prenses Madeleine de bir ABD’li işadamı ile evlenince Kraliyet görevlerinden ayrılarak New York’a yerleşmişti. Bir başka ama hayli eski bir örnek de Tayland Krallığı’nın ikinci sıradaki veliahtı olan Prenses Ubolratana’dır. O da bir ABD’li ile evlenince tahttaki hakkından vazgeçmiş ancak 1998’de eşinden ayrıldıktan sonra yeniden kraliyetteki görevlerini üstlenerek 2001’de Tayland’a dönmüştü.
NE DEĞİŞECEK?
Edward’ınki kadar değilse de kuşkusuz Prens Harry ile eşinin kraliyet görevlerinden ayrılmaları kimi değişikliklere yol açacak. Bir kere, çiftin görevleri kraliyetin diğer üyelerine devredilecek. Bu az şey değil çünkü aile bireylerinin İngiltere’de ve dünya genelinde her yıl 2 binden fazla yerine getirmekten sorumlu olduğu görevi var. Bunların çoğu Harry ile ağabeyi Veliaht Prens William’a ait. Harry daha çok çevre, eşi ise cinsiyet eşitliği alanında yardım faaliyetlerinde çok aktifler. Şimdi kraliyetin olanaklarını bu faaliyetlerinde kullanmaları söz konusu olamayacak. Kendilerinden sonra bu faaliyetleri üstlenecek olanlar ise monarşi sıralamasında Prens Harry’den daha düşük konumdaki üyeler olacak.
KOPARLAR MI?
Sanılan anlamda kopmayacak. Zaten Harry’nin “Kraliyete yardıma devam edeceğiz” açıklaması yurtiçinde/dışında kraliyet adına yürütülen faaliyetleri, katılmasa da desteklemeye devam edeceğinin ilanı. Hem İngiltere’de hem de İngiliz Milletler Topluluğu’ndaki görevleri de bitmeyecek ancak hayli azalacak. Çift, devletten aldıkları maaşı elbette artık alamayacak. Ancak Kraliyet Hibesi adı verilen ödenekten para almayı sürdürecekler. Ayrıca, taht sırası Kraliçe Elizabeth’ten sonra gelen babaları Veliaht Prens Charles’tan da aldıkları bir maaş olacak. Halen kaldıkları Frogmore Cottage’deki ev Kraliçe’nin malı, dolayısıyla Kraliçe’nin izniyle orada kalmayı sürdürebilecekler.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Colani’nin arabası
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Erdoğan'dan Suriyeliler açıklaması
- 'Bıyık altından gülüyorsunuz'