Hattat’ı ÇED durdurdu

Amasra halkının yıllardır sürdürdüğü mücadele sayesinde Hattat Enerji, maden çalışmalarına 3 ay ara verdi. 850 çalışan ise ücretsiz izne gönderildi.

Yayınlanma: 22.08.2016 - 07:03
Abone Ol google-news

UNESCO Geçici Miras listesine giren Amasra’nın Gömü Köyü’ne Hattat Holding’in kurmak istediği 1320 megawatlık termik santrala karşı bölge halkı yıllardır mücadele ediyor.

Hattat Enerji ve Maden Tic. A.Ş. ÇED süreçlerinin uzaması, ÇED alınaması ve kömür üretim sürecinin uzaması nedeniyle, uluslararası kredi firmalarından finans desteği sağlanamaması sonucu çalışmalarına 3 ay ara verme kararı aldı. Şirket 850 çalışanını bu süre zarfında ücretsiz izine gönderdi.

Hattat Holding tarafından 2009’dan beri Bartın ili Amasra ilçesi Gömü köyünde farklı adlarla termik santral ÇED başvuruları yapılmış ve başvurular Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından daha önce birkaç kez geri çevrilmişti.

Görüşmeler sürüyor

İşçilerin bağlı olduğu Genel Maden İş Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, işçilerin çoğunun 10 yıldır bu işletmede çalıştığını belirterek, 3 aylık ücretsiz izne göndermenin kabul edilemeyecek bir karar olduğunu, firma ile görüşmelerin sürdüğünü söyledi. İşçilerin çoğunun borçları olduğunu ortalama 2.800 TL maaşla çalıştığını aktaran Demirci, “Sonuçta özel sektör kuruluşu. Bizim yaptırım gücümüz olmuyor. İşçiler işsizlik maaşı için başvuracaklardır. Ama burada denetimler zayıf. İyi denetim olsaydı, ÇED raporları da verilirdi. Burası turistik bölge farkındayız. Sonuçta kararı buranın halkı verecek” dedi.

2.5 milyar Avro

Konuyla ilgili olarak Hattat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hattat da “Avrupa’nın en büyük madencilik- enerji projelerini sürdüren Hattat Enerji ve Maden Tic. A.Ş. olarak, yeraltı taşkömürü üretimi ve ülkemizin enerjide yaşadığı dışa bağımlılığı azaltacak enerji santralları ile Türkiye ekonomisine ve bölgeye istihdam kazandırmayı hedeflemekteyiz. ÇED nedeni ile 2.5 milyar Avro’luk yatırım durmak üzere” iddiasında bulundu.

Hattat, çalışmalara ara verilmesi konusunda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na başvurunun yapıldığını da sözlerine ekledi.

Amasra halkı direniyor

Bartın’ın Amasra ilçesinde Hattat Holding’in Gömü, Tarlaağzı, Kazpınarı köyleri ve Gavurpınar mevkiinde yapmayı planladığı termik santral projesinin kömür tesisi için yıllardır Amasra halkı direniyor. Öte yandan bu Ağustos ayı başında Danıştay oybirliğiyle verdiği kararla Amasra’da yapılmak istenen termik santral ve onun parçalarının entegre tesis olduğuna ve yapılacak ÇED raporlarının kümülatif etkiyi değerlendirecek şekilde hazırlanması gerektiğine karar verdi.

Bartın Platformu yaptığı açıklamada Danıştay kararında ayrıca; Hema Termik Santralı, Kalker Ocakları ve Kül Depolama sahası projesi ile dava konusu Kömür Hazırlama Tesisi’nin (Lavyar) “entegre tesis” niteliğinde olduğu, dolayısıyla her iki projenin çevresel etkilerinin kümülatif olarak değerlendirilmesi gerektiği sonucuna vardı.

Bartın Platformu, 9 Ağustos 2016 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na verdiği dilekçede; Zonguldak İdare Mahkemesi ve Danıştay kararları doğrultusunda entegre projelerin tek bir ÇED raporu içinde kümülatif etkileri birlikte değerlendirilerek ÇED sürecine tabi tutulması gerektiğinden; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda iki farklı dosya halinde ÇED süreci devam eden Hema Termik Santralı ve kömür hazırlama tesisinin ÇED süreçlerinin sonlandırılmasına ilişkin dilekçesini de teslim etmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler