Her 5 elmadan biri Isparta'dan

Isparta Tarım İl Müdürü Onur Çarkçı, Türkiye'de üretilen her 5 elmadan birinin Isparta'da üretildiğini söyledi. Türkiye'de 2,5 milyon ton elma üretildiğini ancak küresel ısınmaya bağlı olarak yaşanan çiçeklenme sorunu nedeniyle bu yıl rekoltenin düştüğünü belirten Çarkçı, "Isparta'da geçen yıl 520 bin ton olan elma rekoltesi bu yıl 450 bin ton civarında'' dedi.

Her 5 elmadan biri Isparta'dan
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 07.09.2008 - 10:00

Isparta Tarım İl Müdürü Onur Çarkçı Türkiye'de bu yıl elma üretim rekoltesinin düştüğünü belirtti. Elmacılıkta yeni fidan ve türlerin geliştirilmesi çalışmalarının bu yıl sonuç vermeye başladığını ve özellikle yazlık elmalar konusunda iyi sonuçların alındığını vurgulayan Onur Çarkçı şunları söyledi:
''Jerseymac, summerret ve gala türü yazlık elmalar bu yıl çok iyi. İlk kez bu kapsamda yeni tür hasadı gerçekleşti. Ve ümit ettiğimiz gibi iyi gidiyor. Keza, Isparta'nın yeni türlere açılması gerekiyordu. Golden ve starking türleri de gençleştirilmeliydi. Bu çalışmalar yıllardır yapılıyor. En etkili sonucu bu yıldan itibaren almaya başlayacağız. Şimdilik tablo çok güzel. Yazlık elmalarda hasat başladı. Klasik dediğimiz golden ve starking için ise 25 Eylül'de hasat başlayacak.''

'Bu yıl ihracat yok'

Isparta elmasının geçen yıl olduğu gibi bu yıl da ihraç edilmeyeceğini anlatan Çarkçı, ''Bu dönem ihracat rakamları çok düşük. Ayrıca iç piyasa rakamları da iyi durumda. Şu anda Isparta elmasının ederi 1 YTL ile 1,20 YTL arasında değişiyor, Görünen o ki bu yıl da Isparta elması ihraç edilmeyecek, iç piyasaya verilecek'' diye konuştu.

Türkiye çapında yaygın zinciri bulunan büyük alışveriş merkezlerinin doğrudan Isparta'dan elma ihtiyacını karşıladığını belirten Çarkçı, Isparta'nın elmacılıkta heyecan verici şekilde gelişmesini sürdürdüğünü anlattı. Çarkçı, şöyle devam etti:
''Türkiye'de her 5 elmadan 1'ini Isparta üretiyor. İlimizde 18 bin 106 hektar alanda elma tarımı yapılıyor. Eğirdir Gölü havzasında yoğunlaşan yerleşim birimlerinde damla sulama yatırımları da arttı. 100 bin dekar alana damla sulama yatırımı yapıldı. Vahşi sulama artık terk edilmeli.''

Çarkçı, Eğirdir Gölü havzasındaki ilçelerde toplam 330 bin tonluk 87 noktada soğuk hava deposu bulunduğunu, bu oranla Isparta'nın İstanbul'dan sonra Türkiye'nin en büyük 2. kapasitesine sahip il olduğunu ifade etti.

Eğirdir, Gelendost, Uluborlu ve Keçiborlu'daki ürün tasnif ve ambalajlama tesislerinin elmada markalaşma hamlesine önemli oranda katkı sağladığını belirten Çarkçı, ''Bunda ürün tasnif ve ambalaj tesislerinin önemli katkısı oldu. Artık global alışveriş markaları geliyor, bir kooperatif ile anlaşıyor. 10 bin 20 bin ton ürün alıyor'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler