Her şeye müsait bir TDK

Değişik anlamlarda kullanılan bir Arapça sözcüğü İngilizce tanımlayıp onu Türkçe Sözlük’e koyan bir Türk Dil Kurumu! Avrupa’dan yüzlerce yıl sonra Dil Akademisi (Kurum) açan bir toplumun böyle dilcisi olur.

Yayınlanma: 13.03.2015 - 06:55
Abone Ol google-news

Bir Dil Kurumu üyesi kendi dilinde olmayan bir sözcüğe aklınca uygun bulduğu bir anlamı yüklese, bunu sözlüğe geçiren yer Dil Kurumu olur mu? Türkiye yolunu şaşırdı, ama Dil Kurumu’na seçilen bu allameler kim?

Birisi telefon etti:

- Size bir şey soracağım, müsait misiniz?

- Saat 15’00’te gelin. Ücret…..

Birisi sordu:

- Acaba kırda gezmek için yarın hava müsait olur mu?

- Namüsait olsa da evde bekliyorum. Saat 15.00, ücret…

Tanım: “ ‘müsait’se kadın flörte hazır!” demekmiş. Flört İngilizce bizim eskiden fındıkçılık, kırıştırma dediğimiz şeydir. Bu toplumun aptal erkekleri her şeyin kadından başladığını düşünür. Benim yaşamım boyunca gördüğüm, bütün ilişkilerin Amerika’da bile, erkeklerin sarkıntılığı, erkeklerin laf atması, asılması ile başladığıdır. Orada bunun, kadının şikâyetine bağlı olarak, ağır cezası da var. Herkes Dünya Bankası Başkanı Strauss’u anımsıyordur. Siz hiç erkek kaçıran kadın işitiniz mi? Erkek her toplumda, her zaman daha pervasızdır. Boğaz bile kesebildiğini de biliyoruz.

Müsaid Arapça. Suud: yardım eden, uygun, elverişli, müsaade eden, izin veren kökünden gelir. Seksle ilgisi yoktur. Biz müsait sıfatını bu anlamda hiç kullanmadık. Şimdiki azgelişmiş Osmanlıcılar icat etmiş olmalı. Ama “müsait” sözcüğü genç bir Türkün Arapça bilgisi içinde ortaya çıkmış olamaz. Hiçbir erkeğin bir kadına “Müsait misin?” diye laf attığını işitmedim. Bunu icat eden “dilci”nin kafasından çıkmış olmalı?

Değişik anlamlarda kullanılan bir Arapça sözcüğü İngilizce tanımlayıp onu Türkçe Sözlük’e koyan bir Türk Dil Kurumu! Avrupa’dan yüzlerce yıl sonra Dil Akademisi (Kurum) açan bir toplumun böyle dilcisi olur. Kurumları hükümetler kurarsa üyelerini de saat gibi kuruyorlar anlaşılan! Bunlar dilci oldukları için “Vay benim köse sakalım!” deyimini bilirler. Özür dileriz Yaşar Kemal, özür dileriz Türkçenin güzel yazarları!

Ama kadınlar ve erkekler, kendini bilen ve dil bilen kurumculardan özür dilemelerini bekliyor. Bu adamları üreten toplum nasıl oluştu?..

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler