Hrant Dink davası hâlâ başlayamadı
Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin davada yeni duruşma bugün görüldü. Sanıklardan Ahmet İskender yakalanamadığı ve Yargıtay bozma ilamına karşı görüşü sorulamadığı için dava 30 Ekim'e ertelendi.
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin verilen kararın Yargıtay tarafından kısmen bozulmasının ardından 18 sanığın yargılandığı davanın 8. duruşması görüldü.
Kapatılan özel yetkili İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nden İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gittikten sonra ikinci kez görülen duruşmaya katılan sanık olmadı. Dink ailesini avukatları Hakan Bakırcıoğlu, Bahri Belen, Naciye Demir temsil etti. Sanıklar Yasin ve Osman Hayal'in avukatı Fatma Aygöre de duruşmada hazır bulundu. Duruşmada Mahkeme Başkanı Tevfik Güngören, hakkında yakalama kararı olan sanıklardan Ahmet İskender'in halen yakalanamadığını belirtti. Mahkeme Başkanı, Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü'nün, 'Ahmet İskender'in 2012'ye kadar ailesiyle Trabzon'da yaşadığını ancak daha sonra İstanbul'a taşındığını bildirdiğini' de ifade etti.
BİRLEŞTİRMEYE MUVAFAKAT VERİLMEDİ
Başkan Güngören, Dönemin İl Jandarma Komutanı Ali Öz'ün yargılandığı Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nce, iki dosyanın birleştirilmesinin talep edildiği ancak mahkemenin birleştirmeye 'muvafakat' vermediği yönünde karar verdiğini tutanağa geçirdi.
AHMET İSKENDER YAKALANMAZSA GELECEK CELSE DOSYASI AYRILACAK
Dink ailesinin avukatlarından Bahri Belen, "Sanık Ahmet İskender'in yakalanamaması nedeniyle dosyada 1 yıldır karar verilememektedir.Yargılamanın geldiği aşama dikkate alınarak Ahmet İskender yönünden dosyanın ayrılmasını ve diğer sanıklar yönünden Yargıtay bozma ilamında belirtilen şekilde karar verilebilir. Bu şekilde karar verilmesini istiyoruz" diye konuştu. Duruşma savcısı Ahmet İskender yönünden dosyanın ayrılması yönündeki talebin bu aşamada reddine karar verilmesini talep etti. Mahkeme heyeti, "Yargılamanın geldiği aşama itibariyle, sanık Ahmet İskender hakkında bu aşamada ayrılma kararı verilmesine yer olmadığını, gelecek celse de yakalanamaması halinde avukatların taleplerinin kabulüne" karar verdi.
30 EKİM'E ERTELENDİ
Sanık Ahmet İskender hakkındaki yakalama kararının devamına hükmeden Mahkeme, yakalama emrinin akıbetinin titizlikle soruşturulmasına karar verdi. Mahkeme ayrıca "Ahmet İskender'in UYAP'ta görünen adresine Yargıtay bozma ilamı eklenerek 'tebliğe rağmen duruşmaya gelmemesi halinde, yargılamanın yokluğunda yapılarak, yokluğunda karar verileceği" yazısının gönderilmesini de karara bağladı. Duruşma 30 Ekim'e ertelendi.
HRANT'IN ARKADAŞLARINDAN AÇIKLAMA
Bu arada 'Hrant'ın arkadaşları', duruşma öncesi Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde bir araya geldi.
Grup adına açıklama yapan Onur Ünlü, 7 yıllık bir mücadelenin ardından devletin ''o koca ve ağır kapısı''nın bir parmak aralandığını ifade ederek, cinayette kusuru olduğu düşünülen ancak soruşturma izni verilmeyen 24 kamu görevlisinden 8'i için mahkeme yolunun açıldığını söyledi.
İlk olarak dönemin İstanbul Vali Yardımcısı Ergun Güngör, İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler ve 6 polis memuru için dava açılmasını beklediklerini dile getiren Ünlü, ''Açılması gereken bu dava, hazırlanması gereken iddianame, nereye gider, devlet o klasik refleksiyle yine kendini korumaya devam eder mi, ederse nasıl eder, bilinmez ancak bu gelişme, ailenin, avukatlarının ısrarının yanı sıra 'bu dava böle bitmez' diyenlerin adalet nöbeti sayesinde de oldu'' diye konuştu.
Ünlü, cinayette kusuru bulunan tüm kamu görevlilerinin yargı önüne çıkarılması ve hesap vermesi, ayrı ayrı yürütülen davaların tek bir dava olarak birleştirilmesi gerektiğini ifade etti.
Devletin tüm kanatlarıyla hesap vermek zorunda olduğunu söyleyen Ünlü, ''Ancak o zaman, devletçe dilenen taziye, biraz daha anlam kazanacaktır. Bu cinayetin arkasındaki yapı ortaya çıkana kadar adalet nöbetimizi sürdüreceğiz. Şimdilik 'Kamu görevlileri, mahkemeye bekleniyorsunuz' diyor ve ekliyoruz, 'biz bitti demeden bu dava bitmez'' ifadelerini kullandı.
Açıklamaya, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu da katıldı.
DAVANIN GEÇMİŞİ
Özel yetkili İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, 17 Ocak 2012 tarihinde verdiği kararda, bütün sanıkların "silahlı terör örgütü üyeliği" suçundan beraatine hükmetmişti. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Hrant Dink cinayeti davasında, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararını, "sanıkların atılı suçları örgütün faaliyeti çerçevesinde işlediği" gerekçesiyle bozulmasını istemişti. Yargıtay 9. Ceza Dairesi de örgüt yönünden verilen beraat kararını bozmuştu. Daire, sanıkların silahlı terör örgütü değil, suç işlemek amacıyla oluşturulan örgüt üyesi oldukları gerekçesiyle yargılanmaları gerektiğine hükmetmişti. Yargıtay'ın kararının ardından davanın yeniden görülmesine İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde başlanmış ve bu mahkemede 6 duruşma yapılmasının ardından dosya, Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10. maddesiyle görevli ağır ceza mahkemelerinin, 6526 sayılı kanunun yürürlüğe girmesi sonucu tümüyle kaldırılması üzerine İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmişti.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza