Hükümet, borçları özel sermaye girişi gibi gösterdi
Babacan’ın bahsettiği 3.9 milyar dolarlık yabancı girişi TCMB verilerinde gözükmüyor. Verilere göre 1.8 milyar dolar çıkış var. Ekonomistlere göre yabancı yatırımcı Türkiye’ye hâlâ güven duymuyor. Hükümet, devlet garantili borçları özel sermaye girişi gibi göstererek verileri şişirdi.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın bahsettiği 3.9 milyar dolarlık yabancı girişi, hisse senedi, repo ve DİBS piyasasına yansımadı. Ali Babacan geçen hafta başında yatırımcıların Türkiye’ye duyduğu güvenin sürdüğünü belirterek “27 Ocak-13 Şubat arasında Türkiye’ye 3.9 milyar dolar giriş oldu. Kurdaki sakinlik bu girişe bağlı” demişti. Ancak verilere bakıldığında böyle bir giriş söz konusu değil. Merkez Bankası (TCMB)verilerine göre yurtdışında yerleşik kişilerin mülkiyetindeki devlet iç borçlanma senedi (DİBS) portföyü, 7-14 Şubat haftasında bir önceki haftaya göre piyasa fiyatı değişimi ve kur farkından arındırılmış olarak 230 milyon dolar, hisse senedi değeri 151 milyon dolar artarken; repo değeri 308 milyon dolar azaldı. Toplamda 73 milyon dolarlık bir giriş yaşandı. 31 Ocak - 7 Şubat haftasında ise DİBS portföyünde 1 milyar 183 milyon dolar, hisse senedi portföyünde 57 milyon dolar, repo değerinde ise 682 milyon dolarlık çıkış yaşandı. Yani toplamda 1 milyar 922 milyon dolarlık çıkış yaşandı. Piyasadan bir önceki hafta da çıkışlar söz konusuydu. Babacan’ın açıklamaları ekonomistler arasında da tartışma konusu oldu Ekonomist Mahfi Eğilmez: Verilerde bu girişi göremedim. Bu kadar net bir etki de piyasalarda görülmüyor açıkçası. Bu çapta bir giriş olsaydı dolarda daha fazla düşüş olması gerekirdi. 3 haftada 3.9 milyar dolarlık bir giriş çok büyük bir meblağ. Borsa Yatırımcıları Derneği (BORYAD) Başkanı Ali Bahçuvan: Nasıl hesapladılar bilmiyoruz. Dövizdeki bir hareketten para girişi var deniyor. Kendilerinin nasıl, nereye geldiği konusunda bir bildiği vardır. Merkez Bankası verilerinde kayıtlı olarak görünen bir para değil 3.9 milyar dolar.
Kamu borçlanmasıyla hesabı şişirdiler
Ekonomist Uğur Gürses Hazine’nin 29 Ocak’ta gerçekleştirdiği 2.5 milyar dolarlık Eurobond ihracına dikkat çekti. Gürses “29 Ocak’ta 2.5 milyar dolarlık bir Eurobond ihracı var. Ülkeye şu kadar para girişi derken Babacan bunu kastediyor olabilir. Özel giriş yok aslında. Devlet kamunun sattığını da hesaba katmış ama yine de bu 3.9 milyar dolar etmiyor” dedi. Hazinenin 13 Şubat’ta da Bank of America Merrill Lynch, BNP Paribas ve Goldman Sachs’a verdiği yetki çerçevesinde 1.5 milyar dolarlık tahvil ihracı gerçekleştirdiğine dikkat çeken Gürses şunları söyledi: “Buna göre 19 Şubat’ta kayıtlara 1.5 milyar dolar girecek. Bunu da önceden hesaplara dahil etmiş olabilirler. Öz el sermaye hareketlerine baktığımızda çıkış olduğunu görüyoruz. Bu üç veriyi topladığımızda yaklaşık 3.9 milyar dolar ediyor. Özel sermaye
girişi yok aslında. Özel kesimin borçlanması yok. Hazine satışları da ülkeye para gelmiş gibi gösteriliyor. Devletin garantili borçlanması bu. Biz zaten piyasalardaki endişelerden bahsederken özel sermaye girişi azalıyor diyoruz. Bu da bir anlamda yüksek faize geliyor. Faiz lobisi diye bir yandan yabancı sermaye eleştirilirken diğer yandan kamu borçlanmalarının sermaye girişi diye gösterilmesi ayrı bir konu.”
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Sette kavga çıkmıştı: Siyah Kalp dizisinde flaş ayrılık