"Hükümet yönetimini gözden geçirmeli"

Türkiye Partisi (TP) Genel Başkanı Abdüllatif Şener, Ermenistan ve demokratik açılım süreçlerinin ülkeye zarar vermeden idare edilmesi gerektiğini ifade ederek, ''Hükümetin bir an önce usulünü ve yönetimini değiştirmesi, gözden geçirmesi gerekir'' dedi.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 13.10.2009 - 14:33

KKTC'de bulunan Türkiye Partisi (TP) Genel Başkanı Abdüllatif Şener, Girne'de düzenlediği basın toplantısında, gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Şener, demokratik açılım ile Ermenistan açılımının hükümetin gündemine dışarıdan dayatıldığını savundu.

Türkiye ve KKTC gündemi arasında yakın ilişki olduğunu, ancak son günlerdeki gündemde farklılıklar olduğunu ifade eden Şener, Kıbrıs konusunun Türkiye'nin gündemi arasında yer almadığını kaydetti. Şener, Türkiye'de ekonomik krizin de hükümetin gündeminde ''pek yer etmediğini'', hükümetin ''kontrol altında tuttuğu ve yönlendirdiği'' medya organlarıyla kendi gündemini oluşturmaya çalıştığını öne sürdü.

Şener, Türkiye'de aylardır demokratik açılımın, son günlerde de Ermeni açılımının tartışıldığını, bunların hükümet tarafından oluşturulan gündemler olduğunu kaydederek, ''Türkiye ile KKTC arasında gündem paralelliği bulunması gerekirken, adada gündemde olan konuların son aylarda Türkiye'nin gündeminde olmadığını, hükümetin yapay ve maksatlı olarak oluşturmaya çalıştığı gündem maddeleri arasında Kıbrıs'ın kaybolduğunu'' söyledi.

Ermeni açılımının dış etkilerle hükümetin ve Türkiye'nin gündemine girdiğini iddia eden Şener, Ermenistan'la geçen hafta imzalanan protokolün gelecek hafta onaylanmak üzere TBMM'ye gönderileceğini belirterek, bu durumu eleştirdi.

 

KKTC ile imzalanan anlaşma

Kıbrıs işlerinden sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı olduğu dönemde KKTC ile Türkiye arasında Gümrük Birliği Anlaşması imzaladığını ve protokolün uygulamaya girebilmesi için Bakanlar Kurulu ve Meclisten geçmediğini belirten Şener, protokolün bugüne kadar da Meclise sunulmadığını söyledi.

Abdüllatif Şener, şöyle devam etti:

''Ermeni açılımı vesilesiyle imzalanan protokolleri hızla TBMM'ye sevk etme iradesini gösteren Başbakanın, Türkiye-KKTC arasındaki Gümrük Birliği Anlaşması'na dayalı protokolleri de bir an önce TBMM'ye göndermesini beklemekteyiz. Biriyle ilgili çok hızlı davranırken, diğerini askıya alıyorsa hükümet, bu hükümet ne için çalışıyor, ne yapmak istiyor, bir şeyler yapması için gündemini ille de dışarıdan birlerinin mi belirlemesi gerekir diye sormak lazım. Maalesef en önemli dış politika konularının dışarıdan belirleniyor olması, Türkiye'deki mevcut iktidarın en önemli zaafıdır ve yanlışıdır.''

Şener, hükümetin, ''her konuda, gündemi dışarıdan belirlenen bir siyasi iktidar görüntüsü çizdiğini'' iddia ederek, ''izlenen politikaların ve tutumların sorgulanması gerektiğini'' kaydetti.
 

Kürt Açılımı

Şener, demokratik açılımla ilgili bir soru üzerine, konunun aylardır hükümetin ve Türkiye'nin gündeminde olduğunu, fakat ''açılımın özüyle ilgili, ne yapılacağıyla ilgili henüz tek bir cümlenin üretilmediğini'' söyledi.

Siyasi partilerin sözcülerinin birbirlerini ağır şekilde eleştirdiğini, sürecin idare edilme biçiminin toplumda bir ayrışmaya dönüştüğünü ifade eden Şener, ''Bu haliyle baktığınızda, hükümet gündemini kendisi belirleyememiş, yine dışarıdan bir şeylerin sızlanması üzerine konuyu gündemine almış'' dedi.

Şener, ''Henüz özüyle ilgili tek bir cümlenin üretilmediği bu demokratik açılım, hükümetin yanlış tavrı yüzünden, Sayın Başbakanın yanlış tutumu yüzünden Türkiye'ye zarar vermiştir'' dedi.

Samimi olmak ve demokrasiyi içselleştirmek gerektiğini kaydeden Şener, ''Demokratik açılım veya Ermeni açılımı veya ekonomik konular her şeyden önce bu ülkeye bu süreçlerin zarar vermeden idare edilmesi gerekir. Hükümetin bir an önce usulünü ve yöntemi değiştirmesi, gözden geçirmesi gerekir'' ifadelerini kullandı.
 

''Dıştan önümüze gelen bir konu"

Şener, ''dışarıdan dayatmaların aynı kaynaktan mı yapıldığına'' ilişkin bir soruya karşılık, bölgedeki konjonktür dikkate alındığında gündemin nasıl oluştuğunun kestirilebileceğini söyledi.

ABD'nin Irak'tan çekileceğini açıkladığını anımsatarak, ABD'nin bölgeden çekilirken bölgede nasıl gelişmeler yaşanacağı üzerinde hesaplar yapmamış olma ihtimalinin olmadığını belirten Şener, ''Böyle bir dönemde Türkiye'nin, hükümet tarafından demokratik açılım olarak gündemine aldığı konunun tartışılıyor olması, konunun dışarıdan önümüze gelen bir konu olduğunu göstermektedir'' dedi. Şener, Türkiye'nin bağımsız ve bölgesinde güçlü bir ülke olduğunu, kendi gündemini kendisinin belirlemesi gerektiğini söyledi.

Ermenistan açılımının başlamasında da ABD Dışişleri Bakanının Türkiye'yi ziyareti ve ABD Başkanının TBMM'de yaptığı konuşmanın etkili olduğunu savunan Şener, ''bu konuların Türkiye'nin gündemine dış etkilerle girmesinin bir kurgu olmadığını, gerçek olduğunu'' kaydetti.

''Kıbrıs'ta durum yeniden değerlendirilmeli"

TP Genel Başkanı Şener, Kıbrıs süreciyle ilgili bir soru üzerine de, başlayan müzakere süreciyle, Annan Planı sonrasında ortaya çıkan avantajlı konumun zaafa uğratıldığını savunarak, devam eden müzakere sürecinin ''riskli olduğunu düşündüğünü'' söyledi.
Sürecin iyi başlamadığını ve ''ortak çözüm vizyonun'' başlangıç itibariyle doğru olmadığını belirten Şener, ''İki kesimli, iki toplumlu, tek egemenli, tek vatandaşlı, tek uluslararası kimliği olan, üniter mi, federasyon mu olduğu da tam açıklığa kavuşturulamayan bir vizyon, Türkiye'nin veya Türk tarafının tezi olamaz, bu olduğu gibi Rum tarafının bakış açısını göstermektedir'' dedi.

Sürecin gözden geçirilmesi ve Türkiye'nin durumu tekrar değerlendirmesi gerektiğini kaydeden Şener, KKTC'ye sahip çıkılmasını istedi.

Şener, başka bir soru üzerine de, ''Kıbrıs konusunda hiçbir zaman bir oldubittinin ortaya çıkabileceğine ihtimal vermiyorum. Oldubittileri oluşturma gücüne hiçbir siyasal iktidarın da sahip olduğunu düşünmüyorum'' dedi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler