İBB’den trajikomik AKM savunması

Film afişine 'Kadına yönelik şiddete dikkat çekmek' için izin vermişler...

Yayınlanma: 15.12.2015 - 11:06
Abone Ol google-news
 
İstanbul Büşükşehir Belediyesi (İBB) çürümeye terk edilen Türkiye’nin ilk opera binası Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) reklam panosuna dönüştürülmesine gerekçe olarak “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Birleşelim Kampanyası”nı gösterdi. Afişin kaldırılması için Beyoğlu Kent Savunması adına İBB'ye başvuruda bulunan avukat Eren Can gerekçeyi “kadına yönelik şiddete karşı yürütülen kampanyayla ilgisini anlamadık” sözleriyle yorumladı.
 
7 senedir ‘tadilatta’ olan ve yenileme projesi yılan hikayesine dönüşen Taksim’deki AKM’ye geçtiğimiz günlerde boydan boya Ertuğrul 1890 filminin afişi asılmıştı. Beyoğlu Kent Savunması aktivistleri de binaya reklam afişi asılmasına sert tepki göstermişti. Beyoğlu Kent Savunması adına avukat Eren Can Beyoğlu Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İstanbul 2 No’lu Koruma Kurulu’na konuyla ilgili dilekçe vererek, binaya zarar verildiği gerekçesiyle reklamın kaldırılmasını istemişti. Avukat Can’ın İBB’ye “kurumunuz denetim görevini yerine getirerek AKM gibi bir kültür varlığına pervasızca zarar veren bu reklam panosu yasal yollar kullanılarak kaldırılmalıdır” ifadelerini kullanarak yaptığı talep başvurusuna yanıt geldi. 
 
Başvuruyla ilgili İBB Avrupa Yakası Zabıta Müdürlüğü’yle görüşüldüğü belirtilen yanıtta şöyle denildi:
“Ertuğrul 1890 adlı film afişinin farkındalığının artması ve filmin geniş kitlelere ulaştırılması amacıyla AKM Binasının Taksim cephesine Ocak 2016 sonuna kadar asılmasına dair İstanbul 2 numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 13 Kasım 2015 - 3913 sayılı kararı bulunduğundan Kadına Yönelik Şiddete Karşı Birleşelim Kampanyası Kapsamında bahse konu uygulamanın konulduğu anlaşılmaktadır.”
 
“Anlamadık”
 

Gazetemize konuşan Can “Kültür Bakanlığı’ndan beklediğimiz AKM’yi reklam panosu yapması değil, bu kültür varlığını çürümeye terk etmek yerine restorasyonun tamamlanarak AKM’nin yeniden kullanıma açılmasıdır” dedi. İBB’den kendisine gelen yanıtı da yorumlayan Can, “İBB’nin verdiği cevap trajikomik. Ertuğrul 1890 adlı film afişinin AKM üzerine konulması ile ‘Kadına Yönelik Şiddete Karşı Birleşelim Kampanyası’nın ilgisi tarafımızca anlaşılamamıştır. Koruma Kurulu’ndan izin alırken bu kampanya kullanılıp sonra film reklamı mı binaya yerleştirilmiştir, biz de merak içindeyiz” ifadesini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler