İki farklı konfederasyona bağlı 200 bini aşkın metal işçisi tarihi bir anlaşmaya imza attı
181 bini aşkın Türk-İş’e bağlI Türk Metal ve 32 bini DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş’e üye emekçi, ortak hareket olanağı yaratıldı.
Avrupa’da bundan 6-7 yıl önce işçiler bir araya gelip küresel örgütler kurduğunda “acaba bizde de böyle şeyler olacak mı?” diye gıpta ile baktığımız şey sınırlı da olsa gerçekleşti. Aynı işkolunda iki farklı konfederasyon üyesi iki sendikayı üye işçiler, ortak bir metne imza attı. Türk- İş’e bağlı Türk Metal Sendikası ile DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası, sendikal hareket için bir “dönüm noktası” olarak tanımlanabilecek bir anlaşmayı imzaladı. Böylece Türkiye’de 200 bini aşkın metal işçisi için yeni bir dönem başlamış oldu.
Birleşik Metal-İş Başkanı Adnan Serdaroğlu’nun sorularımıza verdiği yanıt ve bilgiye göre;
- “Türkiye Metal İşkolunda Faaliyet Gösteren Sendikalar Arasında Diyalog ve İşbirliğine Dair Ortak Anlaşma” adını taşıyan anlaşma metni, metal işkolunda uzun bir tarihe geçmişe dayalı sendikal uyuşmazlıklar ve rekabete son vermeyi, işverenlere ve hükümet baskılarına karşı ortak hareket etmeyi ve işçilerin sendikal tercihinin özgür biçimde oluşmasını öngörüyor. Anlaşma ile referandum sendika seçme özgürlüğünün bir parçası olarak kabul edildi.
- Anlaşma imalat sanayisinde işçilerin küresel temsilcisi olan IndustriAll’un uzun süreli çabaları sonucu gerçekleşti.
- Anlaşma ile metal sektöründe uzun bir geçmişi olan sendikal uyuşmazlık ve anlaşmazlıkların sona ermesi ve iki sendika arasında işçilerin ortak çıkarları temelinde işverenlere ve hükümet politikalarına karşı işbirliğinin zemini oluşturuluyor.
- Anlaşma metal işkolunda işçilerin sendika seçmesinde yetki uyuşmazlığı ve rekabeti değil, referandumu temel bir çözüm mekanizması olarak kabul ediyor.
- Sendikal örgütlenme ve üyeliğe ilişkin temel ilkelerin yanı sıra işçilerin tam bir özgürlük içinde istedikleri sendikalara üye olma ve ayrılma hakkına sahip olduklarını esas alan anlaşma ile hükümet ile işverenlerin işçilere bu yönde hiçbir baskı ve tehditte bulunamayacağı kabul ediliyor.
Referandum olacak
- Türk Metal ve Birleşik Metal-İş toplu iş sözleşmeleri süreçlerinde işbirliği yapmak ve hükümetler ile işverenler karşısında ortak hareket etmek konusunda da anlaşmış oldular.
- İki sendika adli süreçler yerine uyuşmazlıkları diyalog ile çözme konusunda uzlaştılar.
n Bir sendikanın bir işyerinde işçilerin yüzde 15’ini üye yapması durumunda referandum çağrısı yapılacak. İki sendika referandum sonuçlarına uymayı, yetki uyuşmazlığı çıkarmamayı ve yargı yoluna başvurmamayı kabul etti. Referandum konusundaki itirazları IndustriAll karara
bağlayacak.
- Taraflar, sendika içi seçimlerin demokratik, açık ve şeffaf yapılması konusunda da uzlaştı.
- Eğer taraflardan biri anlaşmayı ihlal ederse, diğer sendika ihlal edenin IndustriAll üyeliğinden çıkarılmasını isteyebilecek.
Ortak çözüm şart Dünyada ve Türkiye’de sendikal hareketin her geçen gün güç kaybettiğini belirten Türk Metal-İş Başkanı Pevrul Kavlak, bunu aşmanın yolunun sendikalar arası güçbirliğini artırmaktan geçtiğini söyledi. Kavlak’a göre sorunlar ortak, çözümlerin de ortak bulunması gerekiyor. Kavlak anlaşmanın işçilere kazanımları, çerçevesi ve olası sonuçlarına ilişkin sorularımızı yanıtladı. Demokratik bir süreç - Anlaşma ne boyutta bir güç birliği doğurdu? |
SERDAROĞLU: BİR DÖNÜM NOKTASI
- Serdaroğlu’nun verdiği bilgiye göre anlaşmaya Hak-İş üyesi Çelik-İş de davet edildi ancak anlaşmayı kabul etmedi. “Aynı işkolunda örgütlü sendikaların zaman zaman sorun yaşadıkları bir gerçek. Bu protokolle bir- çok sorunu işçilerin lehine çözeceğimize inanıyorum” diyen Serdaroğlu, iki sendikanın yasal mevzuata karşı böyle bir anlaşmayı imzalamış olmasını bir dönüm noktası olarak tanımladı. Serdaroğlu, bu anlaşma ile örgütlenmenin de artık çok daha kolay olacağını, karşılaştıkları patron engelinin birlikte ortadan kaldırılabileceğini dile getirdi.
Birlikte toplu iş sözleşmesi yapılıp yapılamayacağına dair de Serdaroğlu, grup sözleşmelerinde işbirliği yapılabileceğini, taslakların birlikte hazırlanabileceğini belirtti.
Ortak bir mücadele yürütülebileceğini, bunun da işçiyi çok daha güçlü kılacağını ifade eden Serdaroğlu, “önemli olanın metal işkolunda bir araya gelindiği algısının dinamik, dönüştürücü gücünü kullanmak” dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza